İnşaat Malzemeleri

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi tam 7 alt sektörde arttı!

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun merakla beklenen Nisan 2023 sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi bu yılın şubat ayında 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,3 oranında azaldı. Söz konusu bu rapora göre bu yılın şubat ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10,3 oranında azalma gösterdi

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun merakla beklenen Nisan 2023 sonuçları tek tek açıklandı. Söz konusu bu rapora göre bu yılın şubat ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10,3 oranında azalma gösterdi. Yine verilen bilgilere göre, inşaat malzemeleri sanayisindeki toplamda 22 alt sektörün 15’inde üretim gerilerken 7’sinde de üretim artış gösterdi.

Yine verilen detaylara göre, en yüksek artış yüzde 35,6 ile metal kapı ve pencere sektöründe görülürken, 2. sırada yüzde 23,3 artış ile ahşap inşaat malzemeleri, 3. sırada da yüzde 15,3 ile elektrikli aydınlatma ekipmanları yer aldı. 

Depremin olumsuz etkileri Mart ayı itibarıyla gerilemeye başladı 

Yine açıklanan rakamlara göre, Şubat'ta üretimde en yüksek gerileme yaşanan alt sektör yüzde 30,8 ile demir çelikten inşaat ürünleri şeklinde açıklanırken, çimento üretimi ise yüzde 27,6’lık düşüşle 2. sırada yer aldı. Paylaşılan detaylara göre, parke ve yer döşemeleri yüzde 19 ile en çok düşüş görülen 3.  sektör oldu. Yüzde 16,6 ile seramik kaplama malzemeleri de 4. sırada yer aldı. 

Aktarılan detaylara göre, deprem afeti ile öncelikle deprem bölgesindeki inşaat malzemeleri üretimi büyük ölçüde durdu. Yine verilen bilgiye göre, diğer bölgelerde de gerilemeler de yaşandı. Söz konusu bu raporda, Şubat'ta yaşanan depremlerin üretim üzerindeki bu olumsuz etkisinin Mart'tan itibaren azalmaya başladığı bildirildi.

Deprem bölgesine yapılacak yatırımlar sektörü de hareketlendirecek

Verilen detaylara göre, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İMSAD raporunda, Şubat'ta meydana gelen deprem felaketi sonrası inşaat sektöründe depremselliğin en önemli belirleyici haline geldiği de kaydedildi. Yine verilen bilgiye göre, söz konusu bu çerçevede öncelikle depremin meydana geldiği toplamda 11 şehirdeki konut, konut dışı bina ve alt yapı yeni yatırımları sektörde iş potansiyeli yarattı. Yine bölgedeki onarım ve güçlendirme faaliyetlerinin de özellikle yenileme pazarını canlandıracağı kaydedildi.

Ekonomi politikalarının değişimi sektörü de etkileyecek 

Söz konusu bu raporda, 14 Mayıs tarihinde yapılacak genel seçimler sonrası inşaat malzemeleri sanayisini etkileyecek olan pek çok gelişmenin yaşanması öngörüldü. Söz konusu gelişmelerin bir kısmının doğrudan sektöre yönelik olması beklenirken, bir bölümünün de ekonomi politikalarına bağlı dolaylı gelişmeler olması bekleniyor. Hazırlanan bu rapora göre, ekonomi politikalarındaki değişim olasılığı da sektörleri etkileyecek. Gündemden düşmeyen faiz oranları ve döviz kurlarındaki artışların ilk aşamada maliyet ve fiyat artışları ile sektörlerde sınırlayıcı etki yapması da bekleniyor. Yine bütçedeki tasarruf ihtiyacı da kamu yatırımlarını ve inşaatlarını da sınırlayabilecek. Ayrıca döviz kurlarındaki olası artışlar ise malzeme ihracatını da destekleyecek.  

Evde bakım maaşı yatırılan iller Mayıs 2023 listesi belli oldu mu? Evde bakım maaşı sorgulama detayı 6 Mayıs 2023!

Tapu sahiplerine müjde! Tam 5 yıl ödediğiniz o paralar size geri verilecek! Bu paraları mutlaka alın!

Akaryakıt fiyatlarına peş peşe indirim geldi! Rakamları görenler, direksiyonu akaryakıt istasyonuna kırdı!