27 / 04 / 2024

İnşaat Malzemesi Faaliyet Endeksi 145 puana çıktı!

İnşaat Malzemesi Faaliyet Endeksi 145 puana çıktı!

Türkiye İMSAD tarafından düzenlenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ekim 2023 sonuçlarını yayımlandı. Rapora göre, seçimin ardından iki aylık süreçte toparlanma gösteren, eylülde sınırlı ölçüde gerileyen endeks, ekimde de düşüşünü sürdürdü. 



Türkiye İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ekim 2023 sonuçlarını açıkladı. Bileşik Endeks, eylüldeki düşüşten sonra ekim ayında da 0,40 puanlık düşüşle 71,30 puana geriledi.

4 aydır üst üste büyüme seyri sürdüren Faaliyet Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 1,4’lük yükselişle 145,6 puana ulaşırken, Güven Endeksi ise ekimde bir önceki aya göre 0,43’lük inişle 32,95 puana geriledi.

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSİNDE DURAĞANLIK DÖNEMİ

Türkiye İMSAD tarafından paylaşılan raporuna göre; İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, seçimlerin ardından 4 aylık süreçte dar bir bant içinde kalarak durağan bir döneme girdi. 

Bu noktada Bileşik Endeks, ekimde 0,40’lık düşüşle 71,30 puana indi. Söz konusu raporda, Bileşik Endeks performansının büyük ölçüde iç ve dış pazarlardaki şartlara bağlı olarak faaliyetlerin seyri tarafından belirleneceğine işaret edildi. Güven ve beklentilerdeki kalıcı iyileşmenin ise zaman alacağına dikkat çekildi. 

İnşaat Malzemesi Faaliyet Endeksi 145 puana çıktı!

FAALİYET ENDEKSİ'NDE DÖRT AYLIK YÜKSELİŞ 

Son olarak paylaşılan raporda seçimlerin ardından faaliyetlerde 4 ay üst üste büyüme oldu. Bununla beraber yurtiçinde para politikasındaki sıkılaşma da etkisini göstermeyi sürdürdü. Bu kapsamda ekimde bir önceki aya göre 1,4 puan yükselen Faaliyet Endeksi, 145,6 puana ulaştı.

Bu sonuçla Faaliyet Endeksi hazırlandığı dönemde en yüksek puana çıkarak rekor tazeledi. Rapora göre, yurt içi satışları ekimde bir önceki aya göre düştü. Satışların düşmesinde sıkı para politikasının etkileri olurken, iç satışlar ise mevsimselliğin etkisiyle sınırlı da olsa büyüme oldu. Üretimde ekimde yüksek bir artış oldu. Cirolar da önemli ölçüde genişledi. Ekimde yurt dışı ihracat fiyatları ise uzun süre sonra ilk kez geriledi.

GÜVEN ENDEKSİNDE KIRILMA

Ekonomistler tarafından dikkatle takip edilen Türkiye İMSAD raporuna göre; ekim ayında faaliyetlerdeki artışa rağmen Güven Endeksi sınırlı düşüşüne devam etti. Güven seviyesi ekimde bir önceki aya göre 0,43 puan gerileyerek 32,95 puana indi. Bu durumda Güven Endeksi kırılgan ve zayıf kalmayı sürdürdü. Raporda, politika uygulamalarının inşaat malzemesi ile inşaat sektörü sanayi üzerindeki olası sınırlayıcı etkilerinin öngörülmeye çalışıldığına dikkat çekildi.

İnşaat Malzemesi Faaliyet Endeksi 145 puana çıktı!

Rapora göre Türkiye ekonomisine dair güven seviyesi çok sınırlı ölçüde indi. Yurt içi pazarlarda güven sınırlı ölçüde düşerken, ihracat pazarlarına olan güven de uzun bir aradan sonra ekim ayında geriledi. Mevsimsellik etkisinin sonlara doğru yaklaştığına işaret edilen raporda, bunlara bağlı olarak güvenin gelecek birkaç ay daha zayıf ve kırılgan kalacağı tahmin edildi.

BEKLENTİ 1,1 PUAN GERİLEDİ

Rapora göre, ekimde gerileme gösteren bir diğer alan ise Beklenti Endeksi oldu. Ekimde yeni ekonomi politikalarının daha belirgin hale gelmesi ile yurtiçi ve yurtdışı siparişlerdeki gerilemeler; yatırım, üretim ve istihdam beklentilerini sınırladı. Mevsimsellik katkılarının da sona doğru gelmesinin etkisiyle Beklenti Endeksi, ekimde bir önceki aya göre 1,1 puanlık gerileme kaydetti.

Türkiye ekonomisine dair beklentilerdeki zayıflamanın duraksadığı süreçte, gelecek üç aya yönelik alınan ihracat siparişleri de gerilemesini üst üste iki aya çıkardı. Rapora göre, iç ve dış pazarlardaki koşullar beklentileri ekim ayında olumsuz etkiledi. Beklenti Endeksi’nde önümüzdeki aylarda da benzer bir eğilimin yaşanması bekleniyor.

İstanbul Üniversitesi Hasdal Kampüsü 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı askıda!

En düşük emekli maaşı 10 bin 402 TL! Rakamlar tek tek geldi! Emekliler ve memurlar şimdi bakın!


Geri Dön