İnşaat malzemesi ihracatı Mayıs'ta 2,54 milyar dolara yükseldi!
Türkiye İMSAD'ın hazırladığı İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre, inşaat malzemesi sanayi ihracatı Mayıs'ta 2,54 milyar dolara yükseldi.
Alt sektörlerde farklı eğilimler yaşanıyor
Yine açıklanan rakamlara göre, inşaat malzemesi sanayisinde alt sektörlerin ihracat performansı Mayıs'ta, Nisan'ın üzerinde gerçekleşti. Yine açıklanan rakamlara göre, Mayıs 2023 sonuçları geçen senenin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ise farklı eğilimler ortaya çıktı. Yine söz konusu bu rakamlara göre, 2023 yılı mayıs ayında 8 alt ürün grubunun 5’inde ortalama ihracat birim fiyatları 2022 yılının mayıs ayına göre yüksek gerçekleşirken, 3 ürün grubunda da daha düşük oranda gerçekleşti. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki gerileme eğilimine rağmen, fiyatlar geçen senenin üzerinde kalmayı sürdürdü.
Paylaşılan detaylara göre, gelinen noktada 2023 yılı mayıs ayında ortalama ihracat birim fiyatı geçen senenin mayıs ayına göre yalıtım malzemelerinde yüzde 28,2, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 17, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 5,4, demir çelik ürünlerinde de yüzde 2,2 yükseldi.
Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre, ağaç ve ahşap ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 9,5, metal bazlı ürünlerin fiyatları ise yüzde 9,6 düştü.
Bu yılın Mayıs ayında 8 alt ürün grubunun 4’ünde ihracat miktar olarak geçen senenin üzerinde diğer 4’ünde de altında gerçekleşti. Miktar olarak ise farklı eğilimler yaşandı. Pazarlarda yaşanan gelişmeler de miktarlar üzerinde etkili oldu. Bu yılın mayıs ayında miktar olarak ihracat düşüşleri demir çelik ürünlerinde yüzde 24, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 16,3 şeklinde oldu. Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, Metal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 3,3, kimyasal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 11,2, elektrik malzemeleri ve teçhizatları ihracatı yüzde 5,7 artış gösterdi.
2023 yılı mayıs ayında 8 alt ürün grubunun 4’ünde ihracat değer olarak artış gösterirken, 4’ünde de düştü. Değer olarak farklı gelişmeler yine miktar olarak farklı eğilimlerden kaynaklanırken söz konusu fiyat değişikliklerinin de etkisi de hissedildi. Buna göre değer olarak ihracat düşüşü bir önceki senenin aynı dönemine göre demir çelik ürünlerde yüzde 22,3, metal bazlı ürünlerde yüzde 6,6, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 2,1 şeklinde oldu.
Yine açıklanan son dakika rakamlarına göre, kimyasal bazlı ürünlerde ihracat değer olarak yüzde 18,9 ve elektrik malzemelerinde de yüzde 11,4 artış gösterdi.
Suudi Arabistan'dan Türk müteahhitlere 150 milyar dolarlık davet!
Fahiş kira krizi nasıl çözülür? Sektör temsilcileri önerilerini sıraladı!