11 / 09 / 2024

İnşaat malzemesi ihracatı Temmuz'da yüzde 6,9 artarak 2,49 milyar dolara ulaştı!

İnşaat malzemesi ihracatı Temmuz'da yüzde 6,9 artarak 2,49 milyar dolara ulaştı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye'nin inşaat malzemesi sanayi ihracatı Temmuz ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6,9 artış göstererek, 2,49 milyar dolara ulaştı.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ve sektör tarafından da merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksinin 2024 yılı temmuz ayı sonuçları açıklandı.

İMSAD tarafından açıklanan resmi rakamlara göre inşaat malzemesi sanayisinin ihracatı Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 6,9 artış göstererek, 2,49 milyar dolara çıktı. Söz konusu ayda ihracat miktarı da 3,82 milyon ton şeklinde oldu. İnşaat malzemesi sanayisinin kilogram başına düşen birim ihracat değeri 2024 yılının Temmuz ayında  0,65 dolara yükseldi.

Ayrıca bu yılın Temmuz itibarıyla son 12 aylık inşaat malzemesi ihracatı da 28,89 milyar dolar şeklinde oldu.

İMSAD'ın açıkladığı söz konusu bu rakamlara göre inşaat malzemesi ithalatı da Temmuz ayında 1,089 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ithalat birim fiyatı 3,18 dolar olarak kayıtlara geçti.

İnşaat malzemesi ihracatı Temmuz da yüzde 6,9 artarak 2,49 milyar dolara ulaştı!

ALT SEKTÖRLERİN İHRACATI DA ARTIŞ GÖSTERDİ

Sektör tarafından merakla beklenen rapora göre, Temmuz ayında inşaat malzemesi sanayisinde alt sektörlerin ihracatı genel olarak artarken, toplamda sekiz alt ürün grubunun beş tanesinde ortalama ihracat birim fiyatları da geçen senenin temmuz ayına göre düşük gerçekleşti. Emtia fiyatlarında yaşanan düşüşler bu gerilemede belirleyici oldu.

Mineral, taş ve toprak ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatları geçen senenin aynı ayına göre yüzde 3 ve elektrik malzemesi ve teçhizatlarında birim fiyatlar yüzde 6,4 artış gösterirken,, demir çelik ürünleri ihracat birim fiyatları yüzde 3,8, metal bazlı ürünler fiyatları yüzde 3,3, ağaç ve ahşap ürünler fiyatları yüzde 4, kimyasal ürünlerde ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 24 ve yalıtım malzemeleri ortalama ihracat birim fiyatı geçen senenin aynı ayına göre yüzde 3,5 düştü.

Diğer bir taraftan Temmuz ayında prefabrik yapılar dışındaki 7 alt sektörün ihracatında da miktar ve değer olarak artış yaşandı.

 

Manisa 4.2 büyüklüğünde sallandı: Yer Bilimleri Uzmanı, 5.5 büyüklüğünde depreme dikkat çekti ve 'Tehlikeli bölge' dedi!

2024’ün ilk 6 ayda 1 milyon kişi icralık oldu!

Altında ibreler yeşile döndü! Çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu? Kapalıçarşı'da altın fiyatları son dakika!


Geri Dön