İnşaat malzemesi sanayi 2023 yılını artışla kapattı!
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi'nin Aralık ayı sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks, aralık ayında bir önceki aya göre 0,11 puanlık artış göstererek 71,35 puana yükseldi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli şekilde açıklanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Aralık 2023 sonuçları da açıklandı. Söz konusu bu rapora göre Bileşik Endeks, zorlu koşullar içerisinde geçtiğimiz yılı bir önceki yılın yüzde 2,6 üzerinde kapattı. Böylelikle söz konusu endeks, Aralık'ta sınırlı ölçüde yükselerek yılı artış eğilimi içinde bitirdi. Uzun zaman sonra Türkiye ekonomisine olan güven ve beklentilerde de bir iyileşme görüldü.
BİLEŞİK ENDEKS YÜKSELME EĞİLİMİNDE
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan rapora göre; Bileşik Endeks, Kasım'daki durağanlıktan sonra aralık ayında yükselme eğilimine girdi. Habertürk'te yer alan habere göre bu çerçevede Bileşik Endeks, Aralık'ta bir önceki aya göre 0,11 puanlık artışla 71,35 puan seviyelerine çıktı. Ayrıca ekonomi programındaki kararlılık, endeksin güven ve beklentiler tarafını desteklemeye başladı. Böylelikle de Bileşik Endeks geçen senenin aralık ayına göre de 1,84 puan arttı.
FAALİYET ENDEKSİ'NİN 4 AYLIK YÜKSELİŞİ SONA ERDİ
Merakla beklenen rapora göre, 2023 yılının aralık ayında yeni ekonomi politikalarının iç pazara etkileri ve mevsimselliğin sınırlayıcı döneme girmesi, faaliyetleri etkilemeyi sürdürdü. Buna ek olarak küresel pazardaki yavaşlamanın da etkileriyle faaliyetlerde farklı eğilimler gerçekleşti. Bu kapsamda 2023 yılının Aralık ayında bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 7,7 üzerinde gerçekleşen Faaliyet Endeksi, bir önceki aya göre 0,2’lik artışla 145,5 puana çıktı.
Söz konusu rapora göre sıkı para politikalarına rağmen yurt içi satışlar, Aralık'ta bir önceki aya göre önemli artış gösterdi. Diğer taraftan inşaat malzemesi sanayisinde ihracat Aralık'ta sınırlı ölçüde düşerken, üretimde de sınırlı bir gerileme yaşandı. Cirolar da önemli ölçüde arttı. Yurt dışı ihracat fiyatları da Aralık'ta değişmedi.
"FAALİYETLERDEKİ YÜKSELİŞ GÜVEN ENDEKSİ'NE YANSIMADI"
Ekonomi çevreleri tarafından da merakla beklenen Türkiye İMSAD raporuna göre; Aralık'ta faaliyetlerde meydana gelen yükseliş, Güven Endeksi’ne yansımadı. Bu kapsamda zayıf ve kırılgan kalmayı sürdüren güven seviyesi, aralık ayında bir önceki aya göre 0,01 puan artış göstererek 32,95 puana çıktı. Güven Endeksi’nin zayıf ve kırılgan kalmayı sürdürmesi üzerinde ekonomi politikalarındaki uygulamaların kalıcılığı etkili oldu.
Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinin durağanlaştığına değinilen rapora göre, inşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayisinde güven değişmedi, yurt içi pazarlara olan güven de sınırlı ölçüde azaldı. İhracat pazarlarına olan güven de Aralık'ta sınırlı ölçüde arttı. Söz konusu raporda inşaat malzemesi sanayisinde güveni etkileyen pek çok unsurun bulunduğuna dikkat çekildi. Ekonomi politikalarındaki değişimin siyasi olarak sürdürülebilirliği konusunda güven endişesi devam ederken, uygulanan politikaların işler üzerindeki etkilerine yönelik olarak da yavaşlatıcı etkilerin beklentileri ön plana çıktı. Söz konusu rapora göre, yerel seçimler öncesi hareketlenme beklentisi de henüz karşılanamadı. Buna bağlı şekilde güvenin en azından yerel seçimlere kadar zayıf kalacağı tahmin edildi.
BEKLENTİ ENDEKSİ 2023'Ü 57,6 PUANLA KAPATTI
Söz konusu bu rapora göre, 2023 yılının Aralık ayında durağanlaşan Beklenti Endeksi, yılı artış eğilimi içinde tamamladı. Beklentiler, yeni ekonomi politikaları ile alınmış olan yurt içi ve yurt dışı siparişleri şekillendirdi. Buna göre, Beklenti Endeksi Aralık'ta bir önceki aya oranla 0,3’lük artış göstererek yılı 57,6 puanla bitirdi. Aralık'ta yeni ekonomi politikaları uygulamalarındaki kararlılık beklentileri destekledi. Alınan yurt içi siparişler ve ihracat siparişlerindeki düşüşler de beklentileri sınırladı. Mevsimselliğin de beklentileri sınırlamaya başlamış olduğu dönemde, Beklenti Endeksi 2023 yılının Aralık ayında geçen senenin aralık ayına göre de sadece 0,5 puanlık bir yükseliş gösterdi.
Diğer taraftan Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde, uzun zaman sonra ilk kez 2 ay üst üste artış yaşandı. Ekonomi politikalarının uygulanmasındaki kararlılık bu alandaki beklentileri destekledi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerde düşüş gerçekleşirken, ihracat siparişleri de gerilemesini 4. aya çıkardı.
Konut sitesi aidatlarına yüzde 130 zam!
Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları 2 milyar dolara dayandı!