27 / 04 / 2024

Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları 2 milyar dolara dayandı!

Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları 2 milyar dolara dayandı!

Türk vatandaşlarının yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları rakamlarında, 2023'te büyük bir yükseliş oldu. 2022 yılının toplamında 701 milyon dolar olan yatırım miktarı, 2023'ün ilk 11 ayında 1 milyar 918 milyon dolara yükseldi. İşte son dakika rakamları...



Türklerin yurt dışındaki yaptığı gayrimenkul yatırımlarının artışı TCBM istatistiklerinde de kendini gösterdi. 

Merkez Bankası tarafından açıklanan Kasım 2023 Ödemeler Dengesi İstatistikleri'ne göre, Yurt İçinde Yerleşik Kişilerin Yurt Dışındaki Doğrudan Yatırımlarının Sektörlere Göre Dağılımı'ndaki gayrimenkul faalliyetlerinde yüzde 173,6 oranında yükseliş gerçekleşti. 

Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları 2 milyar dolara dayandı!

GAYRİMENKUL FAALİYETLERİ DAHA DA BÜYÜYECEK

Habertürk'ten Ahmet Hamdi Girgin'in haberine göre; 2022 yılında 701 milyon dolar olan 'Gayrimenkul Faaliyetleri' kalemi, 2023 yılının ilk 11 ayında 1 milyar 918 milyon dolara çıktı. Aralık ayı verilerinin de açıklanmasının ardından bu yükseliş katlanacak. 

Avrupa Birliği Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflamasına göre hesaplanan bu rakam, yurt dışında gerçekleştirilen gayrimenkul alış-satışı, gayrimenkul kiralama ve işletme operasyonlarını kapsamakta. 

Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları 2 milyar dolara dayandı!

YUNANİSTAN'DAN GOLDEN VISA KULLANIMINDA TÜRKLER ZİRVEDE 

Türk vatandaşlarının yurt dışına yaptığı gayrimenkul yatırımlarında yaşanan yükseliş, Golden Visa başvuru sayılarında da görüldü. Yunanistan'dan 'Golden Visa' kullanan kişiler arasında Türk vatandaşları, Çin vatandaşlarından sonra 2'nci sıraya yerleşirken, Portekiz'de ise Çin, Brezilya ve ABD'den sonra yüzde 4.8'lik payla Türkiye 4. sırada bulunuyor. 

Golden Visa, AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı için yatırım yoluyla oturma izni ve vatandaşlık hakkı alabilmesi programı şeklinde belirtiliyor. 

Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları 2 milyar dolara dayandı!

İNŞAATTA DA KISMİ ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR

Yurt dışında yapılan inşaat yatırımları ise geçen sene 113 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2023 yılının ilk 11 ayında aynı rakamı gördü. 

Aralık ayına ilişkin verilerin açıklanmasının ardından, 2022 yılının bir miktar artışla geride bırakılacağı belirtiliyor. 

Bunların yanı sıra, Dünya Gazetesi köşe yazarı Naki Bakır, bugünkü yazısında yurt dışı yerleşiklere taşınmaz satışı yoluyla elde edilen döviz gelirinde Mart ayından bu güne düşüş yaşandığının altını çizdi. Açıklanan rakamlara göre, yabancıya gayrimenkul satışından elde edilen gelirlerin 2023 yılının ilk 11 ayında yüzde 41 deriledi belirlendi. Ayrıca, yabancılara satılan konut sayısında da gerileme yaşandı ve rakaam 33 bin adet seviyesine kadar düştü. 

6 misli kira talebi kepenk indirtti! Bir lokanta daha fahiş kira artışı mağduru oldu!

Meslek meslek memurların yeni maaşları ne kadar oldu? Maaş farkları ne zaman yatacak?

Trilyoner olmak için 10, yoksulluğun bitmesi için de 229 sene gerekli! 

Yabancıya konut satışları ile ilgili kritik açıklama: Yine Türkiye'ye dönecekler...


Geri Dön