22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Temmuz’da yükseldi!

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Temmuz’da yükseldi!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Temmuz 2024 sonuçlarına göre endeks, Temmuz’da bir önceki aya göre 0,25 puan artarak,  68,06 puana yükseldi. 




İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli şekilde yayımlanan ve sektör tarafından da merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Temmuz 2024 sonuçları resmen açıklandı. Merakla beklenen rapora göre, geçtiğimiz Temmuz’da çalışma gün sayısı normalleşti; ancak  buna rağmen Bileşik Endeks’te toparlanma sınırlı kaldı. Mevsimselliğin endekse katkısı görülmedi. Paylaşılan detaylara göre iç pazarda toparlanma yavaş gerçekleşti. İhracat pazarlarında durağanlık sürdü. Güven ve beklentiler de durağan kaldı. Söz konusu tüm bu gelişmeler çerçevesinde, Bileşik Endeks temmuz ayında sınırlı artış gösterdi. Önümüzdeki üç aya ilişkin üretim, yatırım ve istihdam beklentilerinde de kuvvetli düşüş yaşandı.


BİLEŞİK ENDEKSTE 0,25 PUANLIK ARTIŞ

Merakla beklenen Türkiye İMSAD raporuna göre; İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, Temmuz’da bir önceki aya göre 0,25 puan artış gösterdi ve 68,06 puana çıktı. Bileşik Endeks merakla beklenen yerel seçimler sonrası yaşanan üç aylık gerilemeden sonra ilk defa yükseldi. Temmuz’da söz konusu çalışma gün sayısının normalleşmesi ile faaliyetlerde bir önceki aya göre toparlanma yaşandı. Ancak toparlanma beklentilerin altında kaldı.

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Temmuz’da yükseldi!

FAALİYET ENDEKSİ 142,3 PUANA YÜKSELDİ

Ekonomi çevreleri tarafından da oldukça dikkatle takip edilen Türkiye İMSAD raporuna göre; küresel pazarlardaki durgunluk sürdü. Mevsimselliğin endekse katkısı ise sınırlı kaldı. Tüm bu gelişmelere bağlı şekilde Faaliyet Endeksi’nde temmuz ayında sınırlı artış gerçekleşti.

Raporda yer alan detaylara göre faaliyet Endeksi Temmuz’da bir önceki aya göre 1,8 puan artış gösterdi ve 142,3 puana yükseldi. Böylelikle Faaliyet Endeksi Temmuz’da yeniden büyüme gösterdi. Yurt içi satışlarda Temmuz’da bir önceki aya göre artış yaşandı. Çalışma gün sayısının normalleşmesi Faaliyet Endeksi’nde belirleyici oldu.

Söz konusu rapora göre, ihracat Temmuz’da  sınırlı artış gösterdi. Pazarlardaki durağanlık sürdü. Çalışma gün sayısındaki normalleşmelerin Faaliyet Endeksi’ne katkısı düşük kaldı. Üretimde Temmuz’da artış gerçekleşti. Cirolarda da önemli artış yaşanırkeni yurt dışı satış fiyatları sınırlı ölçüde yükseldi.

Çalışma gün sayılarındaki iniş-çıkışlar söz konusu Faaliyet Endeksi’nde dalgalanmalar yarattı. Çalışma gün sayılarının normalleşmesiyle inşaat malzemesi sanayi faaliyetlerini, bundan sonra mevsimsellik ve ihracat pazarlarındaki gelişmelerin belirlemesi de öngörülüyor. Ayrıca bunun dışında iç pazarda yavaşlamanın sürmesi de bekleniyor. İhracat pazarlarında beklenen toparlanma da öteleniyor. Söz konusu tüm  bu gelişmeler ışığında raporda Faaliyet Endeksi’nin durağan kalacağı öngörülüyor.


GÜVEN SEVİYESİ 30,43 PUANDA KALDI

Türkiye İMSAD’ın yayımladığı rapora göre, Güven Endeksi Temmuz2da durağan kalarak bir önceki aya göre değişmedi ve 30,43 puan oldu.

Sektör tarafından merakla beklenen söz konusu raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinin zayıf kaldığı kaydedildi. Ayrıca yine verilen bilgilere göre iİnşaat sektöründe güven sınırlı ölçüde azalırken, inşaat malzemesi sanayisinde değişmedi. Yurt içi pazarlarda güven Temmuz’da sınırlı ölçüde azaldı. İhracat pazarlarına olan güven de Temmuz’da değişmedi.

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Temmuz’da yükseldi!


Güven Endeksi’nde birçok unsur belirleyici olmayı sürdürürken, Temmuz’da çalışma gün sayısının normalleşmesi ve mevsimselliğin endekse katkıları olmadı. Söz konusu raporda jeopolitik gelişmelerin güveni sınırlayan unsurlardan bir tanesi şeklinde yer almaya devam edeceği belirtildi. İhracat pazarlarındaki toparlanmanın ötelenmesinin de güveni sınırladığına değinildi.

BEKLENTİ ENDEKSİ 0,3 PUAN AZALDI

Söz konusu raporda, Beklenti Endeksi’nin Temmuz2da sınırlı ölçüde gerilediği kaydedildi.  Beklenti Endeksi böylelikle altı ay üst üste sınırlı düşüşler gösterdi. Beklenti Endeksi Temmuz’da bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak 54,7 puana gerileme gösterdi. Mevsimselliğin ise endekse olumlu katkısı henüz görülmedi.

Alınan yurt içi ve yurt dışı siparişler zayıflarken tüm  bu gelişmeler de beklentileri sınırladı. Yine raporda yer alan detaylara göre uygulanmış olan  sıkılaştırma politikaları ve ihracat pazarlarında toparlanmanın ötelenmesi de beklentileri olumsuz etkiledi. Önümüzdeki döneme ilişkin üretim, yatırım ve istihdam beklentileri son 2 ayda belirgin biçimde azalma gösterdi.

Söz konusu rapora göre, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler Temmuz’da çok sınırlı ölçüde düşüş gösterdi. Ayrıca yine verilen bilgilere göre ekonomi yönetimi ve programın korunması, ekonomiye olan beklentileri şimdilik destekledi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerde de sınırlı düşüş gerçekleşti. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri Temmuz’da sınırlı ölçüde düştü.,

Önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentilerinde kuvvetli düşüşler görülürken, yurt içindeki gelişmelere bağlı olarak ve ihracat pazarlarında toparlanma ötelenmesi ile beklentilerin yaz aylarında durağan kalması bekleniyor.

Ayrıca alt endekslerdeki tüm bu gelişmeler çerçevesinde raporda, Bileşik Endeks’in bundan sonraki süreçte büyük ölçüde ekonomi politikalarının etkileri ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler ile biçimleneceği kaydedildi ve endekste toparlanmanın ötelendiği belirtildi.

 

Kiracıların ev sahiplerinden özel isteği 'yok artık' dedirtti: Mahkemeye verin, 3 yıl daha otururum! 

İstanbul Valiliği’nden Kadıköy’de satılık bina!

Balıkesir'de 10 milyon TL'ye satılan arsanın ilanı ağızları açık bıraktı: ‘Savaş yaklaşıyor, sen hala şehirde misin?’


Geri Dön