İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi üç aydır üst üste geriliyor!
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ekim 2024 sonuçlarına göre bileşik endeks, Temmuz ayında yaşanan artışdan sonra üç aydır üst üste düşüş gösteriyor.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan ve sektör tarafından da merakla beklenen Ekim 2024 İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi sonuçları açıklandı. Söz konusu raporda, bileşik endeksin bir önceki aya göre 0,25 puan düşüşle 66,89 puana gerilediği bildirildi. Faaliyet endeksi de 0,6 puanlık artış göstererek, 141,7 puan seviyesine yükseldi.
Paylaşılan detaylara göre bu yılın Ekim ayında güven seviyesi 0,45 puan azalarak 29,58 puana indi. Beklenti endeksi de bir önceki aya göre 0,5 puan geriledi ve 53,1 puan oldu. Söz konusu bu durum, beklenti endeksinde üst üste 9. ayda da düşüş yaşandığını ortaya koydu.
Söz konusu raporda, yerel pazardaki yavaşlamanın mevsimsel etkilerle birleşerek endekslere olumsuz yansıdığı belirtilirken, ihracat pazarlarındaki durağanlığın sürdüğü kaydedildi. Türkiye ekonomisine yönelik sıkılaşma politikalarının etkilerinin gecikmeli de olsa daha belirgin bir şekilde hissedilmeye başlandığına değinildi.
ÜÇ AYDIR GERİLİYOR
İMSAD tarafından açıklanan rapora göre inşaat malzemesi sanayi bileşik endeksi, Ekim’de bir önceki aya göre 0,25 puan azalma gösterdi ve 66,89 puan şeklinde oldu. Bu sonuçla beraber bileşik endeksin, yerel seçimlerden sonra Temmuz’da yaşanan ilk artış sonrası üç ay üst üste gerileme gösterdiği kaydedildi. Söz konusu rapora göre, sıkılaşma politikalarının yavaşlatıcı etkisi gecikmeli olarak daha çok hissedildi. Önümüzdeki üç aya ilişkin üretim, yatırım ve özellikle istihdam beklentilerinde belirgin düşüşün devam ettiği de kaydedildi.
Bileşik endeksin bundan sonraki süreçte büyük ölçüde ekonomi politikalarının etkileri ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler ile şekilleneceğine yer verilen raporda ayrıca endekslerde toparlanmanın ötelendiğine de değinildi.
FAALİYET ENDEKSİ YÜKSELDİ
İnşaat sektörü tarafından merakla beklenen raporda, Eylül’de toparlanma eğilimi gösteren faaliyet endeksinin ekim ayında da yükselmeyi sürdürdüğü kaydedildi. Söz konusu endeks, 0,6 puanlık artış gösterdi ve 141,7 puana ulaştı. Fakat söz konusu bu artışa rağmen faaliyet endeksinin geçen senenin aynı döneminin altında kaldığı belirtildi. Yurt içi satışlarda sınırlı bir artış gözlenirken, ihracat verilerinde kayda değer bir değişim de yaşanmadı. Üretim ve ciroda yaşanan artışlar yurt dışı satış fiyatlarındaki yükselişle de desteklendi.
Söz konusu raporda, inşaat malzemesi sanayisinde faaliyetlerin, sıkılaşma politikaları, mevsimsellik ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler tarafından belirlendiği belirtildi. Ayrıca tüm bunlar dışında iç pazarda yavaşlamanın süreceğine ve kış ayları yaklaştıkça mevsimselliğin bu defa olumsuz etkilerinin görüleceğine de değinildi. İhracat pazarlarında beklenen toparlanmanın ötelendiği kaydedilen İMSAD raporunda, faaliyet endeksinin senenin geri kalanında durağan kalacağına dair öngörüde bulunuldu.
GÜVEN VE BEKLENTİLERDE ZAYIFLAMA
Söz konusu rapora göre, 2024 Ekim’de iç pazarın durağan olması ve buna bağlı şekilde faaliyetlerin zayıf kalması, güven üzerinde olumsuz etkinin sürmesine sebep oldu. Tüm bunların dışında diğer bir taraftan, sıkılaştırma politikalarının iç pazarda işleri yavaşlattığı ve finansmana erişimde zorlukların sürdüğüne de değinildi
2024 Ekim’de mevsimselliğin olumlu katkısı da azalma gösterdi. Söz konusu tüm bu gelişmelere bağlı olarak da Güven endeksinin Ekim’de sınırlı ölçüde düştüğü ve kırılgan kalmayı sürdürdüğü tespitinde bulunuldu.
Ekim’de güven endeksi, bir önceki aya göre 0,45 puanlık düşüş göstererek, 29,58 puana inerken. Türkiye ekonomisine ilişkin genel güven seviyesi zayıf kalmayı sürdürürken, yurt içi pazarlara olan güvenin hafif bir artış, ihracat pazarlarına güvenin de düşüş gösterdiği belirtildi. Beklenti endeksi de Ekim’de 0,5 puan azalma göstererek 53,1 puan seviyesine geriledi. Söz konusu raporda önümüzdeki üç aya ilişkin üretim, yatırım ve istihdam beklentilerinin belirgin şekilde düştüğüne değinildi.
Ev sahibinin de kiracının da mağdur olmayacağı bir kira yasası nasıl olmalı?