29 / 04 / 2024

İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 19 arttı!

İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 19 arttı!

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Temmuz 2023 sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi bu yılın mayıs ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 19 arttı.



İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenlenen Aylık Sektör Raporu’nun Temmuz 2023 sonuçları belli oldu.

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Temmuz 2023 sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi bu yıl mayıs ayında geçtiğimiz yılın mayıs ayına oranla yüzde 19 yükseldi.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 19 arttı!

Yılın ilk 5 ayında ise toplam inşaat malzemesi sanayi üretimi 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 2,8 yükseldi. Mayıs ayında üretim geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre alt sektörlerin 18’inde yükselirken, 4’ünde ise indi.

Raporda TL'nin değer kazanmasıyla inşaat malzemesinde ithalat talebinin yeniden yurt içi piyasalardan tedarike yönleneceği kaydedildi.

Rapora göre 2023 yılının mayıs ayında inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 19 yükseldi. İnşaat malzemesi sanayisindeki 22 alt sektörün 18’inde üretim artarken, 4’ünde ise geriledi. Bu durumda yılın ilk 5 ayında toplam inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen senenin ilk 5 aylık üretiminin yüzde 2,8 üzerinde gerçekleşti.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 19 arttı!

ALT SEKTÖRLERDE ÜRETİM EN ÇOK METAL VE PENCERELERDE ARTI!

Senenin ilk beş ayında, geçen senenin ilk beş ayına göre en yüksek üretim artışı yüzde 48,9 ile metal yapı ve yapı parçalarında yaşandı. 2023 yılının ilk 5 aylık döneminde yüzde 43,4 ile metalden kapı ve pencereler, yüzde 27,4 ile ahşap inşaat malzemesi üretimi ve yüzde 18,7 ile plastik inşaat
malzemesi üretimi metal yapı ve yapı parçalarından sonra üretimin en fazla yükseldiği diğer alt sektör dalları oldu.

Üretimin en fazla düştüğü alt sektör ise yüzde 18,5 ile demir çelik inşaat malzeme ürünleri olurken, onu yüzde 17,6 ile inşaat camları ve yüzde 13,3 ile seramik kaplama malzemesi izledi.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 19 arttı!

T.C. MERKEZ BANKASI SIKILAŞMA ADIMLARI SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK

Raporda; T.C. Merkez Bankası’nın para politikasındaki kademeli sıkılaşma ve TL'leşme döneminde uygulanmaya başlanan mevduat, kredi ve döviz işlemlerindeki kısıtlayıcı ve koşullu düzenlemelerin kademeli olarak kaldırılacak olmasının inşaat ve malzeme sanayisine olası etkileri kaydedildi.

T.C. Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve bireysel kredi oranlarının yükselmesi sebebiyle inşaat, konut ve yenileme pazarında yavaşlama beklentisi dikkat çekti.

Raporda yer alan ifadelere göre; ekonomide rasyonel zemine geri dönüş olarak tanımlanan yeni politikalar ekonomide normalleşme ve iyileşmeyi hedefliyor. 
Normalleşme ve iyileşme sürecinde T.C. Merkez Bankası para politikaları önemli bir yet tutuyor.

T.C. Merkez Bankası para politikasında kademeli bir sıkılaşmayı hedefledi ve buna bağlı adımları da atmaya başladı. T.C. Merkez Bankası 2024 Haziran tarihine kadar olan dönemi de geçiş dönemi olarak kabul etti. Bu geçiş döneminde dezenflasyon dönemine geçiş için gerekli koşulların oluşturulacağı belirtiliyor. Liralaşma döneminde uygulanmaya başlanan mevduat, kredi ve döviz işlemlerindeki kısıtlayıcı ve koşullu düzenlemeler kademeli olarak kaldırılacak.

T.C. Merkez Bankası’nın para politikasındaki kademeli sıkılaşmasının inşaat ve malzeme sanayisini etkileyeceği öngörülüyor.

İthalat talebi yeniden yurt içi piyasalardan tedarike yönlenecek geçen yılın başından itibaren inşaat malzemesi ithalatında hızlı bir yükseliş yaşandı. İthalat artışının en önemli sebebi TL'nin değerlenmesi ve ithalatın daha ucuz ve cazip hale gelmesi oldu. Seçimlerin ardından ekonomi ve kur politikalarındaki değişimle değer kazanması beklenen Türk lirasının inşaat malzemesinde ithalat talebini yeniden yurt içi piyasalardan tedarike yönlendireceği öngörülüyor.

DAP Gayrimenkul bu yılın ilk çeyreğinde ne kadar hasılat elde etti?

Portre Marmara projesi nerede? Portre Marmara konutları ne zaman teslim edilecek?

MTV ve gelir vergisinde son ödeme günü bugün! Borcu olanlar elinizi çabuk tutun!


Geri Dön