23 / 12 / 2024

İnşaat Mühedisliği bölümünde 3 bin 290 kişilik kontenjan boş kaldı!

İnşaat Mühedisliği bölümünde 3 bin 290 kişilik kontenjan boş kaldı!

İzmir depreminden sonra dikkatler jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendisliği bölümlerinde verilen eğitime çevrildi. Durum içler acısı. Mühendislerin yüzde 62.9’u diplomasına uygun iş bulamayıp asgari ücretle çalışıyor. Bu bölümlerden mezun mühendislerin yüzde 98’i yoksulluğa doğru gidiyor.



Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, üniversite tercihi yapacak öğrencilere meslek seçiminde destek olmak için üniversite lisans mezunlarının iş gücü piyasası performanslarını ‘bölüm bazında' değerlendiren ÜniVeri araştırmasını 2 ay önce yayınladı.

Sözcü'den Sultan Uçar'ın haberine göre; ‘Kariyer Planlama Dersi' adı altında açıklanan ve “Mezuniyet sonrası iş bulma, kamuda istihdam, ücretler, kendi mesleğinde iş bulabilme” gibi kriterler ile hazırlanan, mesleklerin birbiriyle karşılaştırmalı şekilde incelendiği araştırmayla, mesleğini seçmede karar aşamasındaki adaylara, üniversitelerdeki 70 bölümün tanıtımı yapıldı.

DEVLET İŞE ALMIYOR

Jeofizik mühendislerinin yüzde 62.9'u, jeoloji mühendislerinin yüzde 58.3'ü ve inşaat mühendislerinin yüzde 57.2'si net 2 bin 324 TL asgari ücretle çalışıyor. Kamuda istihdam oranı yüzde 10'lar seviyesinde kalıyor. 

MÜHENDİS ADAYLARINA ASGARİ ÜCRET UYARISI

İzmir depremiyle beraber dikkatler deprem araştırması yapacak jeoloji ve jeofizik mühendislikleri ile güvenli evler yapması beklenen inşaat mühendisliği bölümlerine çevrildi. Cumhurbaşkanlığı'nca hazırlanan ÜniVeri adlı araştırma, bu bölüm mezunu her 100 kişiden 98'inin yoksulluk sınırının altında, yarıdan fazlasının niteliksiz işlerde, asgari ücretle çalıştığı belirlendi. 

YÖK, 2019'da 12 bin 370 olan inşaat mühendisliği bölümü kontenjanını, 2020'de 3 bin 883 kişi düşürerek, 8 bin 487 yapsa da, tercih eden aday sayısı 5 bin 197 olunca, 3 bin 290 kişilik kontenjan yine boş kaldı.

İnşaat sektörü son iki aydan umutlu!


Geri Dön