İnşaat Mühendisleri Odası açıkladı: Yeni binalar da endişe veriyor!
Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce kişinin ölümüne neden olan binalarda yapılan hataların tekrarlanması endişe veriyor. Uzmanlar, yeni binalarında korkutan örneklere sahip olduğunu ileri sürdü.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi tarafından, “Her Yönüyle Deprem” çalıştayı gerçekleştirildi. Söz konusu çalıştaya İMO Hatay Şubesi ile Maraş ve Adıyaman temsilciliklerinin yanı sıra depremzede aileler ve akademisyenler de katılım sağladı.
Çalıştayda açıklamalarda bulunan İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tatlı, Türkiye’deki barınma krizinin konut yetersizliğinden ya da boş arsa olmamasından kaynaklanmadığına dikkat çekti.
BARINMA SORUNU, KONUTLAR İHTİYAÇLARA GÖRE PLANLANMADIĞI İÇİN VAR
BirGün'de yer alan habere göre; Bülent Tatlı, yaptığı açıklamasında barınma sorununun, konut üretiminin vatandaşın ihtiyaçlarına göre planlanmaması ve inşaat sektörünün sermaye aktarımı mekanizmasına dönüştürülmesi sebebiyle yaşandığının altını çizdi.
Tatlı, barınma sorununun çözümü için kamucu bir anlayış ve uzun süreli planlama gerektiğine de vurgu yaptı.
TMMOB İMO YK Başkanı Taner Yüzgeç de 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından çalışmaların bilinmezlik içinde sürdürüldüğüne değindi.
YENİ YAPILAŞMA DA ENDİŞE VERİYOR
Taner Yüzgeç, yaptığı son dakika açıklamasında, "Bir yandan şehirlerin yeniden kurulması, yeni yerleşim alanlarının hazırlanması, konut ve işyeri ihtiyacının karşılanması konusunda seçim öncesi taahhütlerinin rafa kaldırıldığı anlaşılıyor" ifadelerine yer verdi. Yüzgeç, diğer taraftan da yapılan çalışmaların sağlıklı kentleşme ve güvenli yapılaşma açısından (yer seçiminden inşa kalitesine kadar) endişe verici örneklerle dolu olduğunun görüldüğünü ileri sürdü.
Tartışmalar arasında TBMM Genel Kurulu’ndan geçirilen Kentsel Dönüşüm Yasası da yer aldı.
TMMOB İMO YK Başkanı Taner Yüzgeç, Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilgili yaptığı açıklamasında, kentsel dönüşümlerin yalnızca rantı yüksek bölgelerde kaldığını belirtti.
"Son 12 senede İstanbul’da riskli olduğu iddiasıyla dönüştürülen yapının yüzde 13 olmasına karşın yaratılan bağımsız bölüm yüzde 85 yükselmiştir" ifadelerine yer veren Yüzgeçi kentsel dönüşüm ile sağlanan rant gelirinin de 85 milyar dolar civarında olduğunu söyleyerek açıklamasını tamamladı.