22 / 11 / 2024
fuzul

Ev, arsa, iş yeri, tarla alıp-satarken vergilere dikkat! Emlak vergisi değerinde gösterilmezse ne olur?

Ev, arsa, iş yeri, tarla alıp-satarken vergilere dikkat! Emlak vergisi değerinde gösterilmezse ne olur?

Ev, arsa, iş yeri, tarla alıp-satarken tapu harç ve vergilerinde değerinden farklı gösterilmesinin neye yol açacağı tek tek açıklandı. Peki emlak vergisi değerinde gösterilmezse ne olur?




Ev, arsa, iş yeri, tarla alıp-satarken tapu harç ve vergileri öderken, dikkat edilmesi gerekenleri Hürriyet Gazetesi Yazarı Oya Armutçu kaleme aldı. Peki Emlak vergisi değerinde gösterilmezde ne olur? İşte ayrıntılar...

EMLAK VERGİSİ DEĞERİNDE GÖSTERİLMEZSE NE OLUR?

Vergiden kaçışın olmadığını belirten Oya Armutçu, Ev, arsa, işyeri, tarla alıp-satarken tapu harç ve vergilerine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak şu örneği verdi ''10 milyon TL’lik bir ev satışında 400 bin tapu harcı çıkmasın diye çoğu zaman 10 milyon TL’lik evin emlak vergisi değeri, tapuda 1 milyon TL gösterilip toplam 40 bin TL harç ödenmesi yoluna gidiliyor.'' dedi.

EMLAK VERGİSİ DEĞERİNE GÖRE HARÇ ÖDENİYOR!

10 milyon TL’lik evin emlak vergisi değeri tapuya 1 milyon TL gösterildiğinde toplam 40 bin TL harç ödenmiş oluyor. Bu durum kanuna aykırı olsa da gerçek değeri üzerinden ödenmesi gereken harç çok yüksek geldiği için maalesef genellikle gerçek değeri bildirmek yerine en az beyan edilebilecek değer olan emlak vergisi değerine göre harç ödeniyor.

Geçen yıl siteden 1.2 milyona alınan bir dairenin değerinin 560 bin lira gösterildiği, şimdi değerinin 5 milyon olduğu için bir vergi cezası ile karşılaşmamak adına ne yapabileceğini Avukat Dr. Burak Aslanpınar açıkladı. 

Ev, arsa, iş yeri, tarla alıp-satarken vergilere dikkat! Emlak vergisi değerinde gösterilmezse ne olur?

HARÇ VE VERGİ AYNI MI?

Tapuda ödenen harçlara vergi denildiğini söyleyen Aslanpınar,  vergi ve harçın birbirinden farklı olduğunu söyleyerek aynı gayrimenkul için hem vergi hem de harç ödenebileceğini belirtti.

Aslanpınar, vergi genel anlamda kullanılsa da tek bir vergi de ollmayacağını ve alım satım arasındaki ticari kazançtan ya da değer artışından, kira gelirinden kaynaklanan gelir vergisi, şirket ise kurumlar vergisi, duruma göre katma değer vergisi (KDV), emlak vergisi, değerli konut vergisi gibi çok sayıda verginim olduğunu açıkladı.

Harç tapuda alınan hizmetin karşılığı olarak ödemekle yükümlü olunan bir bedel. Örneğin bir gayrimenkulün satılması durumunda; gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden, alıcı ve satıcının ayrı ayrı yüzde 2 yani toplamda yüzde 4 tapu harcı ödemesi gerekiyor.

TAPUDA GÖSTERİLEN DÜŞÜK DAİRENİN DEĞERİ SONRADAN ARTIRILABİLİR Mİ?

Geçen yıl 1.2 milyona daire alan bir kişi ''Dairenin değerini tapuda 560 bin lira göstermiştik. Vergi cezası ödememek için ne yapabiliriz?'' sorusunun yanıtını merak ediyor. 

1989/7 Sıra No.lu VUK İç Genelgesi ile tapuda değeri düşük gösterilen bir gayrimenkul için aradaki tapu harcı tamamlanması, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için “pişmanlık zammı” ile birlikte ödemeleri halinde gayrimenkulün tapudaki değerinin tekrar yükseltilmesi mümkün.

GAYRİMENKUL DEĞERİNİN DÜŞÜK GÖSTERİLMESİNİN HUKUKİ SONUCU!

Gayrşmenkul değerinin düşük gösterilmesinin çok tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini belirten Aslanpınar Öncelikle tapuda gayrimenkulün gerçek değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi halinde aradaki farka isabet eden harç, faiziyle isteniyor aynı zamanda da  bu tutarın yüzde 25’i kadar vergi ziyaı cezası kesildiğini söyledi. 

Kiralık ev arayanlara yıkım öncesi kiralık daire şoku: Artık evler 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık kiraya veriliyor!

Konut almak isteyenler yeni takas yöntemine başvurdu! Elinde ne var ne yok paketler halinde sunuyor!

Geri Dön