Sektörel

İnşaat mühendisleri sordu: İnşaat sektöründe son durum nedir? Ödemeler zamanında yapılıyor mu?

İnşaat maliyetleri temmuzda yüzde 1,91 yıllık bazda ise yüzde 46,23 arttı. İnşaat sektörü maliyetlerdeki artışlarla mücadele ederken, inşaat mühendisleri sektördeki son durumu sordu. Peki İnşaat sektöründe son durum nedir? Ödemeler zamanında yapılıyor mu?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; inşaatta aylık bazda malzeme endeksi yüzde 2,12, işçilik endeksi yüzde 1,49 arttı. Öte yandan, malzeme endeksi yüzde 41,01, işçilik endeksi de yüzde 58,4 artış kaydetti.

Maliyetlerdeki artış her geçen gün artmaya devam ederken, inşaat sektörü fahiş fiyatlar altında ezilmeye devam ediyor. Sektör zamlarla çalkalanırken, inşaat sektörünün son durumu merak konusu oldu.

İnşaat mühendisleri, sosyal medya hesabından vatandaşlara ve sektör temsilcilerine, inşaat sektöründeki son durumu sordu. Vatandaşlardan gelen yanıtları da değerlendiren İnşaat Mühendisleri,  sektörün 'kötü' durumda olduğunu vurguladı.  İşte İnşaat Mühendislerinin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı o paylaşım ve gelen yorumlar...

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ @insaatsektoru

1-Arkadaşlar işler güçler nasıl ? 
2-İnşaat sektöründe son durum nedir ?
3-Kamuda ihalelere giriyor musunuz ?
4-Ödemeler zamanında yapılıyor mu ?
5-Fiyat farkları alınabiliyor mu ?
6-Özel sektörde iş hacimlerinde bir azalma var mı ?
7-Ekip bulunabiliyor mu?
8Kentsel Dönüşüme iştahınız var mı ?

 

İnşaat mühendislerinin sekiz soruluk sorusu üzerine en dikkat çeken açıklama inşaat Mühendisleri Odası Alanya Temsilcilik Kurulu Başkanı Emrah Yılmaz'dan geldi. Yılmaz, inşaat sektöründeki son durumun iç açıcı olmadığını söyledi. İşte o açıklama;

Emrah YILMAZ @_emrahyilmaz

-işler yavaşladı 
-faiz oranlarının artması öz sermayesi güçlü olmayan, kredi ile dönen firmaları finansal sıkıntıya soktu. Ödenmeyen çekler ve konkordatolar sektörü daha da sıkıntıya sokacak gibi.

-kur şoku yaşamak istemeyen müteahhitler  tüm malzemesini nakit alabilecekleri işlere giriyor. Genel olarak iştah az 

-ödeneği ayrılmış kurumlarda  ödemeler yapılıyor gibi. Belediyeler biraz sıkıntılı 

-fiyat farkı hesaplaması net, sözleşmede fiyat farkı verilir işlerde fiyat farkı alınıyor. Problem yaşayan duymadım 

-özel sektörde azalma değil de işler durdu diyebiliriz. 

- ekip var, fiyatlarda geri dönüşler var. Geçen yıl 1000 TL olan işçilik şuan 650 TL ye yapılabiliyor. ( Antalya özelinde fiyatlar çok şişmişti ) 

-tüm maliklerin razı olduğu, oy birliği olan projeleri yapmak mantıklı. 1 tane bile razı olmayan varsa baş ağrısı oluyor. Yeni yapmaktansa konum avantajı nedeniyle kentsel dönüşüm biraz daha cazip şu an.

İnşaat sektörüne yeni soluk getiriliyor: Sürdürülebilir ve hafif inşaat! 

İnşaat sektöründe betonun önemi! Dayanıklı binalar için doğru beton üretilmeli!

İnşaat sektöründe ruhsat almadaki zorluklar ve kat irtifakı kurulması sorunları acilen çözülmeli!