İnşaat patronları yeni tüketici kanun taslağıyla ilgili konuştu!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni Tüketici Kanun Taslağı tamamlandı. Yeni taslak, inşaat sektörünün en önemli finansal kaynaklarından biri olan maketten satışa karşı sıkı tedbirler öngörüyor
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, konut projelerinde hazırlanan maketin alıcının neyi aldığını görmesi, inşaatı konut alacak kişiye algılatması açısından önemli olduğunu söyledi.
Haksız rekabeti önler
Tüketicinin bir konutu proje safhasında almasının en önemli sebebinin, daha ucuz ve istediği konumdan daire almak olduğunu belirten Nazmi Durbakayım, “Zaten üretici projeyi bittikten sonra satarsa ona göre konutun finansman yükünü de üzerine ekleyerek fiyat çıkartıyor. Projeler baştan satıldığında ise insanlar daha uygun fiyata mal sahibi olabiliyor. Kurumsal olarak çalışan firmaların haksız rekabetle karşı karşıya kalmasını önlemek açısmdan faydalı bir kanun ama bizim de görüşlerimiz alınmalı” dedi.
İade süresi 6 aya çıkıyor
Yasanın getirdiği diğer maddeler şöyle:
■Hatalı ürünün, kişiye zarar vermesi halinde bu ürünün imalatçısı doğan zarardan kusuru aranmaksızın sorumlu tutulacak.
■Ayıplı mala 30 günlük iade süresi altı aya çıkacak. Ürünün ayıplı çıkması durumunda tüketici, ücretsiz onarım veya malın değiştirilmesi
haklarından birini seçecek.
■Ön ödemeli konut satışlarında 14 günlük sebepsiz cayma hakkı getirilecek.
■Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon şirketleri tüketicinin aboneliğe son verme isteğftıi belirlenen sürede yerine getirecek.
Ali Ağaoğlu: Art niyetlilerin önünü kesebilir
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, maketten satışa denetim gelmesini olumlu bulduğunu belirterek, "Her ruhsatı alan inşaat yapamayacak bu şekilde. Tüketiciyi korumak ve haksız rekabeti önlemek açısından önemli, işini doğru yapan bizim gibi firmalar için kayıp olmaz" dedi. DAP Yapı Başkanı Ziya Yılmaz da çıkarılacak kanunların sektöre darbe vurmaması gerektiğini belirterek, "Bu yasa art niyetli insanların önünü keser ama diğer yandan da konut piyasasını daraltabilir" diye konuştu.
Uğur Dumankaya: Sektör olumsuz etkilenir
Sektörün yasadan olumsuz etkileneceğini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim urulu Üyesi Uğur Dumankaya, Farklı uygulamalar gerekir" dedi.
Işık Gökkaya: Tanımlama doğru yapılmalı
Maketten satışın proje geliştiricilerine finansal kaynak yaratan bir pazarlama yöntemi olduğunu söyleyen Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, yıllardır bu yöntemde öne çıkan bir istismar yaşanmadığını söyledi. Gökkaya, Maketten satışların yasaklanmasıyla ilgili tanımlama doğru yapılmalı. Faiz oranları kredi maliyetinin yüksek olması, KDV gibi konuların bulunduğu bir kriterlerin hassas şekilde sektörü gereksiz sıkıntıya önemli" dedi.
Posta