28 / 04 / 2024

Yeni tüketici kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?

Yeni tüketici kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 28 Kasım 2013 tarihinde 28835 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun kapsamında tüketicilere yeni haklar tanınıyor. Peki, yeni tüketici kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?



Yeni tüketici kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 28 Kasım 2013 tarihinde 28835 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun kapsamında tüketicilere yeni haklar tanınıyor.


Kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenleyen Tüketici Kanunu, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsıyor.


Kanunda tüketici: Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiye deniyor.


Tüketici işlemi ise; Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemleri ifade ediyor.


Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere tüketiciye sunulmuş olan mal ya da bu malların hammaddelerini yahut ara mallarını üretenler ile mal üzerine markasını, unvanını veya herhangi bir ayırt edici işaretini koyarak kendisini üretici olarak gösteren gerçek veya tüzel kişi ise Üretici olarak karşımıza çıkıyor.


Kanun kapsamında belirtilen hususlar arasında gayrimenkul satışlarında ön ödemeli konut satışları ve konut finansman sözleşmeleri de bulunuyor. Peki, yeni tüketici kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?


Yeni tüketici yasası ne zaman yürürlüğe girecek?

"Yürürlük

MADDE 87 – (1) Bu Kanun yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra yürürlüğe girer."


Kanunun yürürlük maddesi gereğince; yeni tüketici kanunu yürürlük tarihi 28 Mayıs 2014 olarak belirleniyor.



Yeni Tüketici Kanunu’nun konut alımlarıyla ilgili hükümleri neler getiriyor?



Geri Dön