30 / 04 / 2024

İnşaat Platformu, inşaat sektörünü masaya yatırdı!

 İnşaat Platformu, inşaat sektörünü masaya yatırdı!

Sektörün canlı hafızaları arasında gösterilen Mahmut Kılınç inşaat ile ilgili bilgiler veriyor… İnşaat Platformu,ilk toplantısında inşaat sektörünü masaya yatırdı.



Sektörün canlı hafızaları arasında gösterilen Mahmut Kılınç inşaat ile ilgili bilgiler veriyor…


Sadece ülkemizde yapımı veya proje çalışmaları devam eden 100 mega inşaat projesinin toplam büyüklüğü yaklaşık 294.9 milyar dolar.


Mega projeler açısından Avrupa’da lideriz. Dünyada ise ikinci sırada yer alıyoruz.


Peki, verilen bu büyüklük inşaat sektörünün kapsama alanı ile doğru orantılı mı?


Sektörün en tepesindeki isimlerin ifadesi ile inşaat sektörüne gelen vuruyor, giden vuruyor… Hem bu kadar güçlü olacaksın hem de bu gücünün etkin hale getiremeyeceksin…


Ankara’da İstanbul’da sektörün sorunlarının çözümü için kimse adım atmayacak. Sektör de bu duruma seyirci kalacak…


‘Bu sürdürülebilir bir durum olmamalı’ diyen sektörün bazı duayen isimleri İnşaat Platformu’nun kurulmasını talep ettiler…


Bu doğrultuda bir çağrı yapıldı… Çağrıcılar arasında ben, Mahmut Kılınç ve sektörün önde gelen isimleri vardı.


Çağrıya müthiş bir ilgi oldu… Ve İnşaat Platformu ilk meclis toplantısını yaptı… Katılım 300’a yakındı…


Öneriler şu başlıklarla gündeme geldi:


Sektörün en önemli sorunları tespit edilecek. Bu sorunlara ilişkin çözümler üretilerek ilgili kurum ve kuruluşlara iletilecek.


Sektörün kendi içindeki hastalıklarının tedavisi için çok dağınık bir örgütlenme yapısı bir araya getirilmeye çalışacak.


Çalışmalar katılmak isteyen herkese açık olacak. Öneriler anında değerlendirilecek.


İlk öneri Büyük Kulüp’ten geldi… İstanbul’un Anadolu Yakası’nda tam bir inşaat keşmekeşi yaşanıyordu… Yerel yönetimler eli kolu bağlı bir sıkıntıya adeta seyirci kalıyordu…


Aslında Anadolu Yakası’nın kendine göre avantajları da vardı… Bu nedenle ‘İnşaat ve Gayrimenkulde Riskler ve Fırsatlar’ masaya yatırıldı. Konuşmacılar tam işinin ehliydi…


Sektörün abisi İstanbul Ticaret Odası’nın tam 12 yıl başkanlığını yapan Mehmet Yıldırım, yaptığı proje ile uluslararası büyük ödüllerin sahibi olan Süleyman Varlıbaş eski ve yeniye ilişkin bilgilerini paylaştılar…


Bu iki tecrübeli ismin ardından Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz, Tahincioğlu Nidapark İnşaat Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk ve Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği (AYİD) Genel Sekreteri Hakan Şişik söz aldı.


Türkiye'nin kalkınmasını eksiden artıya getiren sektörün “inşaat” olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Mehmet Yıldırım şu cümleleri önemliydi: “İnşaat sektörü kendini aşması lazım… İnşaatların yıkım ve yapım aşamasındaki durumu bir felaket. Vatandaş eziyet çekiyor. Baraj yapımında bile olmayan kirliliği yaşıyoruz. Toz ve gürültü kirliliği had safhada. Belediyeler bunu seyrediyor. Nerede Kadıköy Belediyesi... Bağdat Caddesi yenileniyor. Vatandaş toza boğuluyor. Belediye ortada yok.”


İnşaatların ada bazında yapılmadığını, parsel bazında yapıldığını vurgulayarak sözlerine başlayan Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, ise, “Bu yapılan kentsel dönüşüm değildir” diyerek yeni bir noktaya dikkat çekti.


Deprem riski taşıyan yapı stoğu çok fazla diyerek sözlerine başlayan Tahincioğlu Nidapark İnşaat Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk şunları söyledi: “Bağdat Caddesi'nde tek parselde inşaat yapılabiliyor, ama büyük parsellerde inşaat yapmak istediğinizde, şerefiye sorunu çok fazla ortaya çıkıyor. Bugün Bağdat Caddesi'ni inşa ederken fiyatlandırmayı 50-60 yıl sonrasını bile öngörerek yapmalıyız.”


“Her yapılan inşaatı kentsel dönüşüm olarak görüyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği (AYİD) Genel Sekreteri Hakan Şişik’in şu sözleri de çok çarpıcıydı: “9 aydır sektörün tüm problemleri ile ilgili toplantılar yaparak sorunları belirledik ve bunu çok yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Kentsel dönüşümün merkezi 'insan'dır. Ada bazında kentsel dönüşüme dönmemiz gerekiyor. Bina dönüşümünün bize hiçbir faydası yok, uzun vadede kaybedeceğiz. Kadıköy'de şu ana kadar yüzde 10 yenileme yapıldı, hiç bir şey için geç kalmadık.”


İnşaat Platformu’nun ilk meclis toplantısı geniş bir katılımla gerçekleşti.


Toplantıdaki çarpıcı cümleler böyle özetlenebilir… Yaklaşık 350 kişi katılmıştı toplantıya. İnşaat ile ilgili herkesin bir derdi vardı. Özellikle de kentsel dönüşüm konusunda…


Bu noktada Mehmet Yıldırım şu sözleri geleceği yönelik öneri olarak alındı: “Bu sektör tartışmaya aç… Sorunları konuşarak çözebiliriz. Kentsel dönüşümü doğru yapmak için düğmeye basmak lazım. Bu iş yanlış yapılırsa hepimiz suçlu oluruz. Bile bile lades deriz.”


Sonra da kentsel dönüşüm ile ilgili bir toplantı yapılmasını ve buna da İnşaat Platformu’nun önderlik yapmasını önerdi…


Evet, toplantı tam da İnşaat Platformu’nun hedeflediği doğrultuda şekillendi… Bu başarıda hiç şüphesiz Büyük Kulüp’ün birbirinden heyecanlı Genç Girişimciler Komitesi’nin büyük payı oldu…


Komite; Burak Emre, Tolga Nizam, Can Doğan Orlu, Elif Kuşkucu, Özgür Kılıç, Özlem İrem Bahadır gibi isimlerden oluşuyor…


Başkanlığını ise Duygu Eren yapıyor… Aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olan Duygu Eren geleceğin başarı iş kadınları arasında yerine alacağını net bir şekilde gösteriyor.


Sonuçta sektör artık ortak tartışma yaratacağı bir platforma kavuşmuş oldu… Sektörün bütün üyelerine bir araya getirme yeteneği olan bu oluşum sektörün doğru raporlama yapmasının da önünü açacak gibi görünüyor.


Melek yatırımcılara hareket getirdi


Baybars Altuntaş eline hangi işe atsa orada değer yaratıyor. Başarılı bir girişimci aynı zamanda sivil oluşumlarda da başarılı işlere imza atmıştı…


Melek Yatırımcılar Derneği’nde çok önemli gelişmeler olduğunu söyleyen Başkan Baybars Altuntaş bunları şöyle sıraladı: “Erken aşama yatırım ve girişimcilik ekosistemimizi hem Avrupa hem de global girişimcilik ve melek yatırımcılık sektöründe GBAN’in resmen tanıdığı tek ticaret örgütü olarak Türkiye’yi temsil eden TBAA, geçen yıl İstanbul Shangri La Bosphorus’ta Avrupa Melek Yatırım Forumu’na başarıyla ev sahipliği yaptıktan sonra hızlı bir yükseliş trendine girmişti.


Nitekim geçen zaman diliminde Türkiye’deki 15 melek yatırım ağının 9’u ( Links Angel BAN, BUBA BAN, Keiretsu Forum, TRAngels, Startup Istanbul Angels, Bahariye Angels, Lab X, JCI BAN ve Homeros BAN ) TBAA şemsiyesi altında toplanarak dünyanın en güçlü melek yatırım ticaret örgütlerinden biri olma yolunda önemli bir adım atılmıştı. 19 Mart’ta Milano’da Dünya Melek Yatırım Ticaret Örgütü’nün de kurucuları arasında yer alan TBAA, Türkiye’yi Washington DC’de melek yatırımcıların birleşmiş milletleri olarak kabul edilen GBAN’de temsil etmeye başladı. Öte yandan EBAN’ın başkan yardımcılığı görevini de başarıyla yürüten TBAA, 25 Temmuz’da Obama’nın Kenya’da düzenlediği Başkanlık Global Girişimcilik Zirvesi’nde bizzat Obama tarafından Türkiye’den resmen davet edilen tek ticaret örgütü oldu.


Geçen hafta içinde de, bankacılık sektöründe melek yatırımcılık sistemini ele alarak erken aşama yatırım sistemini kurumsallaştıran dünyadaki tek banka olan TEB – Türk Ekonomi Bankası da TEB Özel Melek Yatırım Forumu’nu TBAA üyesi yapma kararı aldı. Sonuç itibariyle TBAA sektörün yaklaşık yüzde 75’ini temsil eden bir ticaret örgütü olarak, Avrupa’nın İngiltere ve Almanya’dan sonra en güçlü üçüncü sivil toplum kuruluşu haline geldi.


Öte yandan, imza günü önümüzdeki ay Çin’de yapılacak olan ve dünyadaki ilk geniş çaplı melek yatırımcılık ekosistemleri kitabının da dünyada yer ayırdığı 20 ülkeden biri Türkiye oldu ve TBAA Başkanı olarak Türkiye bölümünü kaleme alma onurunu da böylelikle yaşamış oldum.


Bu dinamik ekosistemin global pazarlarla bütünleşmesini sağlamak adına geçen Pazartesi günü Avrupa’nın meşhur Invest Horizon Investment Forum programı da İstanbul’da TBAA’nın ev sahipliğinde ilk kez Türkiye’de gerçekleşti. Projelerine finansman arayan pek çok girişimci, Makedonya’dan, Hırvatistan’dan kalkarak İstanbul’a geldiler ve Türk melek yatırımcıların karşısında sunumlarını gerçekleştirdiler. Bu forum o kadar ilgi gördü ki, Artvin’den, Konya’dan, Çanakkale’den bile çat kapı gelen girişimcilerimiz oldu.


TBAA’da işler böyle hızla ilerleyince, dernek içinde yeniden görev bölümlerinin gerçekleştirilmesi kaçınılmaz oldu ve geçen hafta yapılan genişletilmiş yönetim kurulunda 3 yeni başkan yardımcımızla çalışmalara güç katma kararı aldık.


Melek Yatırımcılarımızın ihtiyaçlarıyla daha yakından ilgilenmek üzere BUBA BAN’ın Başkanı Timuçin Bilgör; teknoparkların ve inkubasyon merkezlerinin sektörel gelişimini hızlandırmak adına İstanbul Teknik Üniversitesi Teknopark CEO’su Kenan Çolpan ve crowdfunding sektörünü global arenada temsil etmek üzere CrowdFON’un kurucusu Savaş Ünsal yeni başkan yardımcıları oldular. Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı’na ise Intel’in Afrika – Orta Doğu ve Türkiye Bölge Müdürü Ferruh Gürtaş seçildi.


TEB Melek Yatırım Forumu’nun da katılımıyla TBAA’nın son yönetim kurulu listesi aşağıdaki gibi oldu:  Baybars Altuntaş -  Links Angel BAN Başkanı, TBAA Başkanı, Timuçin Bilgör - BUBA BAN Başkanı, TBAA Başkan Yardımcısı, Kenan Çolpan - İTÜ Teknopark CEO’su, TBAA Başkan Yardımcısı, Savaş Ünsal  - CrowdFON Kurucusu, TBAA Başkan Yardımcısı, Hulusi Berik - Homeros BAN Başkanı, TBAA Genel Sekreteri, Can Methson - Keiretsu Forum CEO’su, TBAA Yönetim Kurulu Üyesi, İsmail Haznedar - J-BAN Başkanı, TBAA Yönetim Kurulu Üyesi,  Gülsüm Çıracı - Startup Istanbul Angels Başkanı, TBAA Yönetim kurulu Üyesi, Fuat Sami - LAB X BAN Başkanı, TBAA Yönetim kurulu Üyesi, Bahri Çetin - Bahariye Angels CEO’su, TBAA Yönetim Kurulu Üyesi, Namık Kural - TRAngels Başkanı, TBAA Yönetim Kurulu Üyesi, Aylin Alkan - TEB Özel Melek Yatırım Forumu, TBAA Yönetim Kurulu Üyesi.”


Baybars Altuntaş, çalışmaların önümüzdeki günlerde daha önemli gelişmeler de gebe olduğunu sözlerine ekledi…


Koş ihracatçı koş İran pazarı açılıyor


Sevgili meslektaşımız Arif Esen, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ile çok önemli bir görüşme yapmış… Özellikle İran bölümü çok çarpıcı bilgilerle dolu… İş dünyası ile paylaşmanın yerinde olacağını düşünüp buraya aldık ve sizlere aktarıyoruz…


Hazırgiyim sektörümüz son dönemde Avrupa Birliği pazarlarına ilaveten Ortadoğu’nun bazı pazarlarında yaşanan daralma ile yine diğer önemli bir pazar olan Rusya’daki daralmaya alternatif olarak yeni pazar arayışları kapsamında Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yeni pazarlara ağırlık veriyor.


Bu kapsamda Irak’a yapılan hazırgiyim ihracatımız 2015 yılının Ocak-Temmuz döneminde yüzde 17 oranında artış gösterdi.


Bunların yanı sıra uluslararası yaptırımların sona ermesinin beklendiği İran pazarıyla ilgili de hedef ve beklentilerimiz yüksek seviyelerdedir.


İran pazarıyla ilgili hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün hedef ve beklentileri yüksek seviyede. İran’ın 80 milyonun üzerindeki nüfusunun yanı sıra uzun süreden beri ülke üzerinde uygulanan uluslararası yaptırımlar sonucu tüketime aç ve dinamik bir pazarı bulunmaktadır.


Genç ve dinamik nüfusu ile potansiyeliyle İran’ı pazar anlamında ‘İkinci Türkiye’ olarak görebiliriz. Özellikle gençler ve kadınlar, giyim, kuşam ve aksesuar alışverişlerine düşkün olup bu alanda ciddi bir potansiyel mevcuttur.


Halihazırda zaten önemli pazarlarımızdan olan İran’a bu yılın Ocak-Temmuz döneminde yüzde 118 artışla 63,4 milyon dolara ulaşan hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatımızın önümüzdeki dönemde daha da hızlanarak artmasını beklemekteyiz.


BDDK evlenecekleri sevindirecek


Evlenen herkes yeni bir mobilya almak durumunda… Bunu uçan kuş biliyor. Ama mobilyacılar yıllardır sattıkların ürünün lüks olmadığını anlatmaya çalışıyor. Uçan kuşun bildiğini yetkililer anlatmak zorlanıyorlar. Hatta oluşturdukları dernek MOSDER bugüne kadar bu konuda çok çalışma yaptı ama istenen sonucu alamadı.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde oluşturulan Mobilya Sektör Meclisi son dönemde bu konuda dert anlatma misyonunu üstlendi. Meclis Başkanı aynı zamanda Doğtaş ve Kelebek Mobilya’yı da bünyesinde barındıran Doğanlar Yatırım Holding Başkanı Davut Doğan son dönemde raporlar hazırlayıp, görüşmeler yaparak sektörün öncülüğünü yapıyor. Birkaç gün önce yine Ankara’ya görüşme için gitti… BDDK yetkilileri ile aynı masaya oturdu. Bu defa mobilyadaki taksit sıkıntısı gündemdeydi… Peki, sonuç alındı mı? Ya da sonuç ne oldu…


Davut Doğan’ın ağzından aktaralım:


İnsanların ev kurmasının olmazsa olması mobilya… Lüks değil… İhtiyaç yıllardır bunu anlatmaya çalışıyoruz…


Kredi kartı taksitleri mobilyada da 12’den 9’a düşürüldü. Özellikle yeni evlenen bireylerin ev kurarken yüklü bir maliyet olan mobilyada ödemelerini rahat yapmaları önemli. Biz mobilyada taksitin 15 ile 18 ay olması gerektiğini düşünüyoruz. Taksit sınırlaması olsa da vatandaş aldığı ürünün ancak bu zamanda ödeyebiliyor. Sektör de bunu bir şekilde uyum sağlıyor. Senetli satışlar yapılıyor. Kayıtdışı hortluyor. Ancak kartla satış kayıt içinde tutar. Nakde dönünce kayıt dışına özendiriyorsunuz. Ayrıca senetlere risk sigortası yaptırıyoruz ve yüzde 1.5-3 arası maliyet oluşuyor. Sonuçta bu da maliyete yansıyor.


Geçen günlerde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) mobilya sektörü olarak bu konuda bir rapor sunduk. Bunun üzerine bizi davet ettiler. Dün (geçtiğimiz Perşembe) görüşmemiz vardı. Biz 15-18 ay olsun dedik. Ama herhalde 12 yaparlar diye düşünüyorum. Sunduğumuz gerekçeleri inandırıcı buldular.


Gözlem Gazetesi


Geri Dön