18 / 11 / 2024

İnşaat projeleri 2015'te de doludizgin!

İnşaat projeleri 2015'te de doludizgin!

İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde özellikle de konut ve ofis projelerinde yaşanan hızlı gelişim sürüyor. Hangi semtler öne çıkıyor, fiyatları neler etkiliyor. İşte analiz...




İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde özellikle de konut ve ofis projelerinde yaşanan hızlı gelişim sürüyor. Bölgesel ve küresel ekonomik risklerin artmasına karşın gayrimenkul yatırımları hız kesmiyor. 


Şehirleşme çalışmalarının hız kazandığı Türkiye'de konut ve ofis projesi geliştirme konusunda bir yarış söz konusu. Son yıllarda öne çıkan İstanbul, geçmiş yıllara oranla prim potansiyelinin azalmasına rağmen hala 

yerli-yabancıların yatırım yapmaya iştahlı oldukları bir kent. Neredeyse bir şantiye görüntüsü çizen İstanbul, 2015 yılında da gayrimenkul yatırımları konusunda popülerliğini koruyor. 


Özellikle de konut ve ofis projeleri bakımından Sinpaş'tan İnanlar İnşaat'a, Keten İnşaat'tan Tahincioğlu'na kadar birçok şirket yeni proje geliştirme konusunda 2015 yılında da hız kesmedi. Bu şirketler başta İstanbul olmak üzere Ankara,  İzmir  ve Kayseri gibi Türkiye'nin öne çıkan kentlerinde projeler geliştirmeye devam ediyorlar. 


2015 yılında inşaatına başlanması planlanan konut ve ofiste markalı yeni gayrimenkul projelerinin çok büyük bir kısmı orta ve üst gelir grubuna hitap eden projelerden oluşuyor. Projelerin metrekare fiyatları ise, bulundukları semtlere göre değişim gösterirken 2 bin 800 TL'den başlayıp ticari alanlarda 50 bin TL'lere kadar çıkabiliyor.

 

'Konut talebi sürüyor'


Türkiye'de evlenmeler, yeni eve çıkmalar ve yabancı talebi de göz önüne alındığında yılda ortalama 800 bin ila 1 milyon konut talebi bulunuyor. Konut Üreticileri Derneği'nin (KONUTDER) yaptığı araştırmaya göre, özellikle İstanbul'da yılda 120 bin konut talebi oluşurken bu ihtiyacın yaklaşık 70 bini sosyal konuttan 30 bini orta, 20 bini de orta ve üst grubun konut talebinden oluşuyor. Ancak üretilen konutların yüzde 80'lik kısmı da orta ve üst gelir grubuna yönelik projelerden oluşuyor. 


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye'de orta ve alt gelir grubunun konut talebinin karşılanamadığını, artan arsa maliyetleri nedeniyle konut üreticilerinin orta ve üst gelir grubuna yönelik projelere yöneldiklerini söylüyor. 


Konut metrekare satış fiyatlarının her geçen yıl arttığına dikkat çeken Çelik, doğru konumlanmamış yüksek fiyatlı projelerin satışlarında sorunlar yaşandığını, talebe göre arz yaratılması gerektiğini de vurguluyor. 



'Merkezi lokasyonlar şanslı'


Son yıllarda özellikle İstanbul'da arsa yaratma sorunu nedeniyle kentin merkez aksından uzaklaşarak projeler üretilmeye başlandı ancak bu projeler de yüksük metrekare fiyatları ile dikkat çekiyorlar. Yerli-yabancı yatırımcıların alım taleplerinin daha çok kent merkezindeki lokasyonlara yönelik olduğuna dikkat çekiliyor. Bu durum da Bağdat Caddesi, Etiler, Levent, Bomonti gibi merkezi lokasyonlarda proje üretebilmek üzere dönüşüm çalışmalarını hızlandırıyor. 


Merkezi lokasyonlarda üst gelir grubuna yönelik projelerin hızla satıldığına dikkat çeken Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, "Her yıl olduğu gibi 2015 yılında da birçok konut ve ofis projesi geliştiriliyor. Ancak bu projelerin büyük bir kısmı üst gelir grubuna yönelik projelerden oluşuyor. Kent merkezinde üst gelir grubuna yönelik projelerin satışında sorun yaşanmıyor ancak kent merkezinden uzaklaştıkça satış zorlaşıyor" diyor. 


Keten, bir projenin başarılı olabilmesinin en önemli kriterlerinin doğru lokasyonda doğru proje ve doğru fiyatlandırma olduğunu vurguluyor. Gayrimenkul sektöründe son yıllarda fiyatların oldukça yükseldiğine dikkat çeken Keten, son iki yılda yükselen metrekare fiyatlarının artık yatırımcıların bu alana yatırım yaparken çok daha seçici davranmalarına neden olduğunu, projeler arasındaki rekabetin de bu nedenle giderek arttığını belirtiyor. 


Hangi semtler öne çıkıyor? 


Yeni yılda planlanan projelerin büyük bir kısmı Levent, Seyrantepe, Etiler, Kağıthane, Kartal gibi İstanbul'un kentsel dönüşümde öne çıkan bölgelerde planlanıyor. Bununla birlikte Ankara, İzmir ve Kayseri gibi Türkiye'nin öne çıkan kentlerinde de markalı konut projeleri üretiliyor. 


Özellikle İstanbul'da kent merkezindeki dönüşüm faaliyetlerinin önümüzdeki dönemde hızlanması ve parsel bazında yeni projelerin hayata geçirilmesi de bekleniyor. 


Suryapı, DKY İnşaat gibi büyük üreticilerin de son planlanan projelerinin kentsel dönüşüm projelerinden oluşması da bu trendin habercisi oluyor. 


DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, DKY İnşaat olarak Seyrantepe, Yenisahra, Kartal gibi bölgelerde kentsel dönüşüm yaparak yeni projeler geliştirmek üzere çalışmalar yaptıklarını, önümüzdeki yıllarda da bu çalışmalarının devam edeceğini söylüyor. 


Fiyatlar değişecek mi? 


İnşaat maliyetlerindeki yükselme nedeniyle konut fiyatlarının daha da artacağı konusundaki söylemler son dönemde devam ederken konut kredisi faiz oranlarının en düşük seviyesinin 0,90 olması tüketicilerin 

alımda çekimser kalmalarına neden oluyor. Türkiye'nin bölgesel risklerinin artması ve dünya ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak önümüzdeki yıl konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'ler seviyesinin üzerinde seyretmesine yönelik beklentiler de ağır basıyor. İşte bu ortamda konut üreticilerinin fiyatlara zam yapma konusunda pek de cesur davranamayacakları yorumlarının yapılmasına neden oluyor. 


TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konut sektöründe yeni yeni projelerin geliştirilmesine karşın insanların gelirlerinin artmamasının bu projelerin satışlarına çok da olumlu yansımayacağını belirtiyor. Proje sayısındaki artışın insanların seçim yapma kriterlerini de 

değiştirdiğine dikkat çeken Maya, "Tüketici artık verdiği her kuruşun karşılığını alabileceği projeleri almak için detaylı araştırma yapıyor. Kimse verdiği paranın boşa gitmesini istemiyor" diyor. 


Ulaşım projeleri belirleyici


İnsanların konut ve ofis projesi seçimlerinde ulaşım akslarına yakınlığı son yıllarda daha da belirleyici bir unsur haline geldi. İnsanların uzun süre trafikte kalma nedeniyle yeni konut alırken metro, metrobüs, tren gibi ulaşım projelerine yakın konumdaki yerleri tercih ettiklerine dikkat çeken 


Re/Max Türkiye Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, İstanbul'da dönüşüm projelerinin hızla arttığını bu durumunda dönüşüm yapılan bölgelerdeki kiraların artmasına neden olduğunu vurguluyor. 


Karahan, kentsel dönüşümün hızlandığı semtlerde kiralık bulma sorununun her geçen gün arttığını da söylüyor. 


Yaşanabilir projeler üretme planı


Son yıllarda hayata geçirilen projelerin büyük bir kısmının 15-20 kat ve üzeri projelerden oluşması insanların daha az katlı ve daha yeşil alanlı projelere yönelmelerine neden oluyor. Çünkü insanların büyük bir kısmın çok katlı binalarda yaşamak istemiyorlar. 


24 Gayrimenkul CEO'su Ahmethan Yılmaz, insanların birbirinin benzeri, çok katlı binalarda yaşamak istemediklerine ve daha az katlı mahalle ruhunun yaşandığı projeler istediklerine dikkat çekiyor. 


24 Gayrimenkul olarak insanların talepleri doğrultusunda mahalle ruhunun korunduğu projeler ürettiklerini belirten Yılmaz, 2015 yılında toplam 500 milyon TL'lik bir yatırımla Halkalı, Basın Ekspres Yolu ve Kağıthane'de üç yeni projenin daha lansmanını yapmayı planladıklarını söylüyor. 


Dönüşüm yapma konusunda da çalışmalar yürüttüklerini belirten Yılmaz, "24 Gayrimenkul olarak İstanbul,  Ankara  başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerinde imza aşamasına gelen çalışmalarımız var. 2015 yılında bunların detaylarını açıklayacağız. Kentsel dönüşüm doğru olarak ele alınırsa bize sempatik geliyor" diyor. 


Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, Yalçınlar Group olarak, şehir merkezinde apartman, rezidans, ticari projeler ile gelişmekte olan bölgelerde villa projeleri üretme hedefi ile yola çıktıklarını söylüyor. 


Gelişmekte olan bölgelerde villa projesi geliştirme hedefi ile İstanbul'da Büyükçekmece'de konumladıklarını belirten Yalçın, yeni projeleri Batı Mahal'de 3 etapta yer alacak 150 villaya yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini vurguluyor. 


Sahil kesiminde proje yarışı


Konut üretimi konusunda Bodrum'dan sonra Alaçatı ve Çeşme'de son yıllarda öne çıkan bölgeler arasında yerini aldı. Yazıcıoğlu'ndan Aşçı ailesine ve İsmail Gülle'ye kadar birçok işadamı Bodrum'da villa yapma 

yarışına girerken son dönemde Çeşme ve Alaçatı'da bu trende dahil oldu. Bu bölgelerde konut üreten Veryeriler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alpan Veryeri, 2015 yılında yatırımlarına hız kesmeden devam edeceklerini söylüyor. 


Veryeri, "Alaçatı'da 25 adet taş evin inşaatına ekim ayında başladık, Haziran 2015'te teslim edeceğiz. 

Evlerin fiyatları 350 bin ila 750 bin dolar arasında değişiyor. Alaçatı dışında Çeşme'de Quattordici adlı projemiz var. Denize sıfır 18 villa ve otelden oluşuyor" dedi.



İndergi


 



Geri Dön