İnşaat ruhsatı yenileme nasıl yapılır?
4708 Sayılı Yapı Denetim Yasası ve 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 21.22. Maddesi, resmi yapılarda ise 26. Maddesinde inşaat ruhsatı ile ilgili hususlara yer veriliyor. Peki, inşaat ruhsatı yenileme nasıl yapılır?
İnşaat ruhsatı yenileme nasıl yapılır?
4708 Sayılı Yapı Denetim Yasası ve 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 21.22. Maddesi, resmi yapılarda ise 26. Maddesinde inşaat ruhsatı ile ilgili hususlara yer veriliyor.
İnşaat ruhsatı mülkiyet hakkının kullanılmasında, idarenin maliklere vermiş olduğu izin olara karşımıza çıkıyor. İdarenin onayı olmadıkça yapının yapılacağı arazi imar planına ve mevzuatına uygun olsa da yapılamıyor.
İmar Kanunu gereğince, inşaat ruhsatı alındıktan sonra, 2 yıl içerisinde inşaata başlanılması, 5 yıl içerisinde de yapının tamamlanması gerekiyor. Belirlenen sürelerde inşaatın bitmediği takdir de inşaat ruhsatı geçersiz sayılıyor ve ruhsatın yenilenmesi gerekiyor.
Ruhsat müddeti:
Madde 29 – Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır.
Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmaz. Ancak inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarı, tenzil edilir. Yeni durumda hesaplanan harç tutarında azalma olması halinde iade yapılmaz. Diğer kanunlardaki muafiyet hükümleri saklıdır.
İnşaat ruhsatı yenileme için neler gerekli?
Dilekçe
İmar Çapı (1 Yıllık)
Eski İnşaat Ruhsatının Fotokopisi
Fenni Mesul Taahhütnamesi
Yapı Kullanma İzin Belgesi Alınmış İse Fotokopisi
Ruhsat Harcının Yatırıldığına Dair Makbuz No
TUS Sözleşmeleri (Mimar,İnşaat Müh., Makine Müh.,Elektrik Müh.
İnşaat ruhsatı ne zaman alınır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com