29 / 04 / 2024

İnşaat ruhsatının ne zaman yenilenmesi gerekir?

İnşaat ruhsatının ne zaman yenilenmesi gerekir?

Bir arsa üzerinde yapı inşaatına başlanılabilinmesi için belediyeden ruhsat alınıyor. Zamanında inşaata başlanmayan ve bitirilmeyen yapıların ruhsatının yenilenmesi gerekiyor. Peki, inşaat ruhsatının ne zaman yenilenmesi gerekir?



İnşaat ruhsatının ne zaman yenilenmesi gerekir?

Bir arsa üzerinde yapı inşaatına başlanılabilinmesi için belediyeden izin alınması gerekiyor. İmar mevzuatı gereğince; Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren 2 yıldır. 


Yapı inşaatına 2 sene içerisinde başlanılması ve 5 sene içerisinde ise bitirilmesi gerekiyor. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılıyor. 


Bu durumda yeniden ruhsat alınması gerekiyor. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır. 


İnşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarı, tenzil ediliyor. 


Yeni durumda hesaplanan harç tutarında azalma olması halinde iade yapılmaz. Diğer kanunlardaki muafiyet hükümleri saklıdır. Geçerlilik süresi biten inşaata yenileme ruhsatı nasıl alınır? İnşaat ruhsatı nasıl yenilenir?


İnşaat yenileme ruhsatı için belediyeye bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor:


Dilekçe örneği:


BELEDİYE BAŞKANLIĞI

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ ne


İlimiz merkez ............................... Mahallesi ....................... Ada ..................... no lu Parselime YAPI RUHSATI YENİLEMESİ yaptırmak istiyorum.


Bilgilerinize arz ederim



......../........./201...


T.C. NO :


ADRES : ADI SOYADI


Kayıt No : ......................



İnşaat ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç talep edilmiyor.  Ancak inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarı, tenzil ediliyor. 



İnşaat ruhsatı yenileme harcı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön