22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat sektörü 2021'in ikinci yarısından umutlu!

İnşaat sektörü 2021'in ikinci yarısından umutlu!

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Paynet tarafından düzenlenen ‘Sektör Buluşmaları’ ekinlikleri gerçekleşti. Etkinlikte sektör temsilcileri 2021'nin ikinci yarısı için beklentilerini dile getirdi. 




Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'ndan (TÜRKONFED) yapılan açıklamaya göre, TÜRKONFED ile Paynet, Türkiye'deki farklı sektörlerin sorunlarının, sektörün önde gelen isimlerinin katkılarıyla tespit edilmesi ve çözüm önerileri üretilmesi amacıyla "Sektör Buluşmaları" etkinlik serisine başladı. Serinin ilk etkinliği "İnşaat Sektöründe Yeni Dinamikler" ana temasıyla online yapıldı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; etkinlikte konuşan İnşaat ve Kadın Derneği (İVKAD) Başkanı Pınar Şen, "Kentsel dönüşümde binaların yapımında betonarme yerine, yıllık hacimde 25 milyon ton üretimle Avrupa'da birinci, dünyada yedinci olduğumuz çelik konstrüksiyonun kullanılması deprem kuşağındaki ülkemiz için büyük önem taşıyor." ifadesini kullandı.

İnşaat sektörü 2021 in ikinci yarısından umutlu!

Etkinlikte konuşan Şen, inşaat sektöründeki hareketin inşaattaki yan sektörlerin yanı sıra mobilyadan seramiğe kadar 200 sektörü etkilediğini ifade ederek doğrudan 2 milyon kişinin istihdam edildiği inşaat sektörünün, tedarikçi kuruluşlardaki çalışanlarla birlikte 4 milyon kişiyi etkilediğini söyledi. 

İnşaat sektöründe 2018'de başlayan sıkıntıların salgın sürecinden etkilendiğini, malzeme ve işçilik maliyet endekslerindeki artışın geçen yıla oranla toplamda yüzde 30'lara ulaştığını belirten Şen, "Böyle bir dönemde yetkin bakış açısıyla iyi planlanarak yapılacak süreç yönetimiyle sektörümüzdeki toparlanma ekonomimize artı yönde etki edecektir." ifadelerini kullandı.

İnşaat sektörü 2021 in ikinci yarısından umutlu!

Şen, Türkiye'deki kentsel dönüşüm oranının yüzde 10-15 civarında olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: 

"Bu konuda önümüzde uzun bir yol varken kentsel dönüşümün sistemli bir biçimde meydanlarıyla, sosyal donatılarıyla, yollarıyla, altyapısıyla tasarlanması gerekir. Bunun yanında kentsel dönüşümde binaların yapımında betonarme yerine, yıllık hacimde 25 milyon ton üretimle Avrupa'da birinci, dünyada yedinci olduğumuz çelik konstrüksiyonun kullanılması deprem kuşağındaki ülkemiz için büyük önem taşıyor."

 "Planlarımızı orta ve uzun vadeli yapmalıyız" 

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu ise sadece inşaat sektöründe değil tüm sektörlerde aşılması gereken en önemli konunun kısa vadeli bakış açısı olduğu görüşünü savundu.

Küçükoğlu, "Gelecekteki refahımız ve ideallerimiz için büyük hedeflere ancak irademizin gücüyle konforumuzdan fedakârlık yaparak, kararlı, disiplinli ve adanmışlık motivasyonuyla ve orta-uzun strateji planlarıyla ulaşabiliriz." ifadelerine yer verdi. 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da 2021'de faiz, satış ve üretim konularında istikrar sağlanması için umutlu olduklarını belirterek, ancak artan faizler, maliyetler ve azalan arz nedeniyle bu konuda fazla umutlu olmadıklarını dile getirdi.

İnşaat sektörü 2021 in ikinci yarısından umutlu!

Durbakayım, "Yılın ilk yarısında patlama beklemiyoruz ama ikinci yarısında bir toparlanma olacağını düşünüyoruz. Tasarruflarını dövizde değerlendirenler yavaş yavaş güvenli limana girmeye başladı. Bu nedenle özellikle ikinci el konut satışlarındaki artışın temelinde, tasarruf araçları arasındaki değişimin olduğunu söylemek mümkün." açıklamasını yaptı. 

2021'in ilk çeyreğinde konut satışları ne oldu?


Geri Dön