Sektörel

İnşaat sektörü 2024'ten umutlu! İnşaat malzemesi ihracatının yükselmesi bekleniyor! 

Türkiye İMSAD tarafından düzenlenen ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısının 55’incisi, ‘Ekonomide Rasyonel Zemine Dönüş Süreci; İnşaat Sektörü ve Malzeme Sanayisi için Beklentiler’ başlığı altında gerçekleştirildi. Toplantıda 2024 yılına ilişkin inşaat malzemeleri ihracatının yükselmesi bekleniyor. 

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 55’inci kez düzenlenen ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısı, Demirdöküm ve İzocam’ın katkılarıyla dün gerçekleşti. Toplantıda konuşma yapan Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, sektöre ilişkin beklentilerini açıkladı.

İNŞAAT SEKTÖRÜ 2024'TEN UMUTLU!

Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel sunumunda dünya ekonomisindeki sıkı para politikaları ve ihracat pazarlarında inşaat sektörü ve malzeme talebindeki gelişmelere değindi.

Dr. Can Fuat Gürlesel, ayrıca Türkiye ekonomisinde rasyonel zemine geri dönüş, enflasyonla mücadele hedefleri ile inşaat sektörü ve malzeme sanayisi için yakın dönem öngörülerini paylaştı. 2024 yılında inşaat malzemesi ihracatının yükselmesini beklediklerini söyleyen Dr. Can Fuat Gürlesel, Türkiye’nin en çok malzeme ihraç ettiği pazarların başında gelen ABD ve Avrupa, 2023 yılında enflasyonla mücadele etmekte zorlandığına değindi.

Bu durumun Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatına olumsuz yansıdığını aktaran Gürlesel  2023’ün ilk 8 aylık verilerine göre yıllık inşaat malzemeleri ihracatı 30 milyar dolara kadar gerilediğini söyledi. Ancak  2024’ün ikinci çeyreği itibarıyla hem ABD hem de Avrupa’da enflasyonun düşme beklentisi, Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatına olumlu yansıyacağının altını çizdi. 

AFET VE RİSK YÖNETİMİ ÖNEMLİ!

Orta Vadeli Program hedeflerinin işlere etkisi açısından öne çıkan verilerle ilgili değerlendirme yapan Dr. Can Fuat Gürlesel Orta Vadeli Programda özellikle inşaat sektörüne yönelik bir başlık yer almasa da Afet ve Risk Yönetimi başlığı altında yapılacak 23 adet madde yer aldığını söyledi. 

Gürlesel ''Eskiden OVP’ler sosyal konut gibi başlıklardan oluşuyordu. Ama yeni OVP tamamen afet ve risk yönetimine odaklanmış durumda” dedi ve inşaat sektörüne yönelik beklentilere yer verdi.

Yurt dışından kaynak girişi sağlanması durumunda deprem bölgesindeki faaliyetler ve kentsel dönüşüm faaliyetlerinin hızlanacağını belirten Gürlesel '' Yerel seçimlere yaklaşırken yerel yönetimlerin de hızlanacağını düşünüyoruz. Özel sektör de şimdiden yapı izinlerini almaya yönelebilir. Deprem riski taşıyan bölgelerde ise dönüşüm hedeflerinin kamu düzenlemelerine bağlı olarak hareketli kalacağını ve hareketlenmenin daha da artacağını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

İMKON 2. Gayrimenkul Yapı ve İnşaat Malzemeleri Fuarı kapılarını açtı!

İnşaat sektöründe güven arttı! TÜİK tek tek Eylül rakamlarını açıkladı!