27 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe güven arttı! TÜİK tek tek Eylül rakamlarını açıkladı! 

İnşaat sektöründe güven arttı! TÜİK tek tek Eylül rakamlarını açıkladı! 

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, güven endeksi hizmet sektöründe yüzde 2 düşüş gösterirken, inşaat sektöründe yüzde 1, perakende ticaret sektöründe yüzde 3 yükseldi. İşte ayrıntılar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2023 Eylül'e ilşkin Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri tek tek açıklandı. 

Açıklanan son dakika rakamlarına göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Eylül 2023'te bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 2 oranında azaldı ve 113,0 değerine düştü. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; endeks perakende ticaret sektöründe yüzde 3,0 oranında yükseldi ve 117,7 değerini aldı. İnşaat sektöründe ise yüzde 1 oranında yükseldi ve 88,3 değerine ulaştı. 

İnşaat sektöründe güven arttı! TÜİK tek tek Eylül rakamlarını açıkladı! 

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ TALEBE YÖNELİK BEKLENTİDE YAŞANDI 

Hizmet sektöründe en büyük gerileme yüzde 4,2 ile ‘gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisinde’ kaydedildi. 

Perakendede yükselişi destekleyen önemli unsur ise ‘gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satış beklentisi’ tarafında gerçekleşti. Buna göre, bu beklenti bir önceki aya göre yüzde 6,5 arttı. 

İnşaatta ise ‘gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi’ aylık yüzde 3,7 yükseliş kaydedildi. 

İnşaat sektöründe güven arttı! TÜİK tek tek Eylül rakamlarını açıkladı! 

AĞUSTOS'TA SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ DÜŞTÜ

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Ağustos 2023'te bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 1,7, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,4, inşaat sektöründe yüzde 0,7 gerileme göstermişti. 

Ağustos 2023'te mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi, Temmuz'da 88,1 iken Ağustos'da 87,4 oldu. 

İnşaat sektöründe güven arttı! TÜİK tek tek Eylül rakamlarını açıkladı! 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bugün Eylül 2023'e ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi rakamları da açıklandı.

İmalat sanayisinde faaliyette bulunan 1.743 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirilen rakamlara göre, Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Eylül ayında bir önceki aya kıyasla 0,6 puan azalarak 104,4 seviyesinde oldu. 

Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA), Ağustos 2023'e göre 0,5 puan yükselerek, 105,1 seviyesinde oldu. 

Son 3 aya ilişkin değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında yükseliş bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflama gösterirken,  ihracat sipariş miktarında yükseliş belirtenler lehine olan seyir ise bir önceki aya göre güç kazandı.

Konut kredisi faiz oranları ne zaman düşer? 

Ticari araç alacaklara faiz şoku! 400 bin TL'lik kredinin aylık taksiti 27 bin TL'yi aşıyor! 

Milli Eğitim Bakanı resmen duyurdu! 10 personel alınacak! Başvuru şartları belli oldu! Tarih açıklandı...


Geri Dön