27 / 04 / 2024

Yeni yılın ilk ayında inşaat sektöründe güven arttı!

Yeni yılın ilk ayında inşaat sektöründe güven arttı!

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi ocakta bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 4 arttı, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,0 geriledi, inşaat sektöründe yüzde 3,3 yükseldi. İşte o rakamlar... 



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, Ocak 2024'e ilişkin Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri açıklandı. 

Açıklanan son dakika rakamlarına göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Ocak 2024'te bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 4,0 oranında arttı ve 116,8 değerini aldı.

Ayrıca mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,0 oranında düştü ve 115,6 değerini ve inşaat sektöründe yüzde 3,3 oranında yükselerek 90,9 değerini aldı. 

Yeni yılın ilk ayında inşaat sektöründe güven arttı!

ALT ENDEKSLERDE DEĞİŞİM NASIL OLDU? 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; 0-200 aralığında değer alan güven endekslerinde değerin 100'den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek dönem ile ilgili iyimserliğini, 100'den küçük olması ise kötümserliğini işaret ediyor. 

Hizmet sektöründe son 3 aylık dönemde iş durumu Aralık ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 6,2 arttı. Son 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep ise yüzde 2,9 yükseldi ve 115,3 oldu. 

Hizmet sektöründe ‘gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi' Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3 yükselişle 118,1 değerini aldı. 

Perakende sektöründe son 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar yüzde 4,9 yükseldi ve 134,1 değerini aldı. Mevcut mal stok seviyesi de 92,1 seviyesine düştü. Gelecek 3 aylık süreçte iş hacmi-satışlar beklentisi yüzde 5,6 gerileme ile 120,7'ye düştü. 

İnşaatta ise alınan kayıtlı siparişler yüzde 6,6 yükseldi ve 84,2 değerini gördü. Gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi de yüzde 0,6 arttı ve 97,6 oldu.

Yeni yılın ilk ayında inşaat sektöründe güven arttı!

Bunların yanı sıra geçtiğimiz günlerde de Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi'nin Aralık ayı sonuçları tek tek açıklanmıştı. 

Açıklanan rakamlara göre, Bileşik Endeks, Kasım'daki durağanlıktan sonra aralık ayında yükseliş eğilimine girdi ve  Aralık'ta bir önceki aya göre 0,11 puanlık artışla 71,35 puan seviyelerini gördü. 

Habertürk Gazetesi'nin aktardığına göre, Bileşik Endeks bir önceki senenin Aralık ayına göre yüzde 1.84 puan yükseliş gösterdi. 

Bodrum'a 5 yıldızlı yeni otel geliyor!

Konut maliyeti arttı, dönüşüm kitlendi! Müteahhitler deprem bölgesinden kaçıyor, yüksek kazançlı lüks yapılara gidiyor!

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine müjde! En düşük emekli maaşı resmen 10 bin TL! Meclis'ten geçti!  


 


Geri Dön