05 / 05 / 2024

İnşaat sektörü bu yıl kentsel dönüşüm ile büyüyecek! 

İnşaat sektörü bu yıl kentsel dönüşüm ile büyüyecek! 

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu'nun Mart 2024 sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2024 Ocak'ta bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 3,3 yükseldi. İşte raporda yer alan tüm bilgiler... 



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun 2024'e ilişkin sonuçları açıklandı.  İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine ilişkin sonuçlara yer verilen rapora göre, inşaat malzemesi sanayisi 2024 senesine üretim artışı ile başladı. 2024 Ocak'ta inşaat malzemesi sanayi üretimi bir önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 3,3 artış. 

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2023'te inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2022'ye yüzde 5,7 yükseliş gösterdiğinin de altı çizilen raporda; birçok unsurun inşaat malzemesi sanayi üretiminde etkili olduğuna dikkat çekildi. 

Bu unsurların başında ise inşaat sektörünün 5 sene aranın ardından, 2023'te ilk defa yüzde 7,8 büyüme göstermesi geldiği belirtildi. 

İnşaat sektörü bu yıl kentsel dönüşüm ile büyüyecek! 

Gelecek dönemde büyümeye etki edecek unsurların altı çizilen raporda, Türkiye İMSAD raporunda; yerel seçimler öncesi tüm belediyelerde, kentsel dönüşüm faaliyetleri, güçlendirme çalışmalarıyla deprem ve afetlere hazırlık vaatlerinin öne çıktığına dikkat çekildi. 

Vaatlerin yerine getirilme sürecinin başlaması ile belediyelerin, kaynakları yettiği oranda kentsel dönüşüm işlerini artıracak olması ifade edildi. Ayrıca merkezi hükümetin de kentsel dönüşüm için yeni programları uygulanmaya başlayacağının altı çizildi ve bu kapsamda hızlanması beklenen kentsel dönüşüm faaliyetlerinin, 2024'te  inşaat sektörüne 1,5 puan büyüme katkısı sağlayabileceği aktarıldı. 

İnşaat sektörü bu yıl kentsel dönüşüm ile büyüyecek! 

Raporda, deprem bölgesinde konut dışı binaların, kamu binalarının ve sosyal donatı inşa çalışmalarının devam ettiği vurgulandı ve 2024 Mart ayının sonuna kadar geçen süreçte deprem bölgesinde 78 bin konutun (dairenin) inşaatının tamamlandığı belirtildi. 

Bu senenin sonuna kadar da ek olarak 122 bin adet konut (daire) inşaatının tamamlanması planlanıyor. Bu sene kamu yatırımlarında büyüme sınırlı olsa da devam eden ve yeni başlayacak olan öncelikli projelerle kamu inşaat faaliyetlerinin, inşaat sektörünün büyümesine 2024'te 1,0 puan katkı vereceğine dikkat çekildi. 2024'te özel sektörün konut ve konut dışı inşaat faaliyetlerinin ise sıkılaşma politikaları ve yüksek faizler/maliyetler sebebiyle sınırlı bir büyüme sergileyeceği ifade edildi. 

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nda, inşaat sektöründe istihdam seviyesinin yükseldiğinin altı çizildi. İnşaat sektöründe istihdam seviyesi, 2023'te önemli bir yükseliş kaydedildi. 2023'ün ikinci yarısında istihdam 1,78 milyon kişiye kadar çıktı. 2023 yılının son çeyreğinde yüksek seviyesini koruyan istihdam, mevsimsellik nedeniyle 2024 Ocak'ta düşüş kaydetti. Fakat 2024 Ocak ayında istihdam seviyesi, 2023 ve 2022 Ocak aylarının çok daha üzerinde oldu. 

İnşaat sektörü bu yıl kentsel dönüşüm ile büyüyecek! 

Türkiye İMSAD raporunda 2024'ün Ocak ayında alt sektörlerde farklı üretim gelişmeleri yaşandığına vurgu yapıldı ve 10 alt sektörde üretimin geçen senenin Ocak ayına göre arttığı, 12 alt sektörde de üretimin azaldığı belirtildi. 2023'te alt sektörlerde farklı üretim eğilimleri oluşmuştu. 2024'te de benzer eğilimin süreceği aktarıldı. 

Az sayıda alt sektörde yüksek üretim yükselişlerinin yaşandığına dikkat çekilen söz konusu raporda yer alan rakamlara göre, inşaat camları üretimi 2024 yılı ocak ayında bir önceki senenin Ocak ayına göre yüzde 22,9, demir çelik çubuk ve profil üretimi yüzde 20,2, demir ve çelikten inşaat ürünleri üretimi yüzde 13,9 ve ısıtma ve soğutma donanımları üretimi yüzde 10,9  yükseliş kaydetti. Çimento üretiminde artış ise yüzde 1,2 seviyesinde oldu. 

İhtiyaç sahibi ailelere her ay 1.250 TL destek ödemesi veriliyor! Ödemeler yarın başlıyor!

Gayrimenkul sektöründen tapu harcında indirim talebi! Son dakika: Sektöre yeni vergiler geliyor!

Çeyrek altın ne kadar 2024 bugün son dakika: Altın fiyatların bugün ne kadar? Tam, çeyrek altın fiyatı 2024 son dakika


Geri Dön