27 / 04 / 2024

İnşaat sektörü fiyat farkı ve süre uzatımı düzenlemesi bekliyor!

İnşaat sektörü fiyat farkı ve süre uzatımı düzenlemesi bekliyor!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2023 yılı üçüncü çeyrek büyüme rakamları ile ilgili önemli değerlendirmeler yapan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, “TMB olarak her fırsatta dile getirmiş olduğumuz fiyat farkı, süre uzatımı ve tasfiye talepleri devam etmektedir.



Türkiye’nin en köklü sivil toplum örgütleri arasında yer alan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu 2023 yılı üçüncü çeyrek büyüme rakamları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

İnşaat sektörü fiyat farkı ve süre uzatımı düzenlemesi bekliyor!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Küresel ekonomik sorunlar ile siyasi ve jeopolitik gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 5,9 büyümesi tabi ki oldukça sevindiricidir. Türkiye'de istihdama en büyük katkıyı sağlayan ve 200’ün üzerinde alt sektöre talep yaratarak ekonomide lokomotif görevini üstlenmiş olan inşaat sektörü de, aynı dönemde yüzde 8,1 ile Türkiye ekonomisinin üstünde bir oranda büyüdü. Özellikle deprem bölgesindeki yaraları sarma ve yeniden inşa süreci, inşaat sektörünün en çok büyüyen sektör olmasını da sağladı.

Her ne kadar sektör ile ilgili rakamlar sevindirici olsa da ülkemizin her köşesinde kamuya iş yapan müteahhitlerin çözüm bekleyen, bizim de Türkiye Müteahhitler Birliği olarak her fırsatta dile getirmiş olduğumuz fiyat farkı, süre uzatımı ve tasfiye talepleri devam ediyor. Nitekim, sektörümüzü temsil etmek üzere davet almış olduğumuz TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da, görüşülmekte olan torba kanun teklifinde bulunan “Fiyat Farkı Ödenmesi ve Süre Uzatımı Verilmesi Hakkında Kanun Değişikliği Önerisi” metnine ilişkin bu talepleri dile getirerek, mevcut sıkıntıları aktardım. Yapmış olduğum sunumda; ele alınmakta olan fiyat farkı düzenlemesi kapsamının, özellikle deprem bölgesinde yapımı süren işleri de dahil edecek biçimde genişletilmesini; ayrıca, yüksek maliyet artışlarının yaşandığı bu yıl içerisinde yapılmış olan imalatlara da fiyat farkı ödenmesinin uygun olacağını, nitekim mevcut metinde öngörüldüğü şekilde fiyat farkı ödemelerinin sadece 2024'te yapılacak imalatlarla sınırlı tutulmasının eksik bir düzenleme anlamına geleceğini, son olarak da şartsız tasfiye olanağı sağlanmasının mutlaka gerekli olduğunu Komisyon Üyelerinin dikkatlerine sundum. Komisyon Üyeleri ve milletvekillerimizin destek vermesine karşın Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, söz konusu bu taleplerin bütçeye çok büyük yük getireceğini kaydederek, taslağın önerildiği biçimiyle kabul edilmesi talebinde bulundular. Bununla beraber, Plan Bütçe Komisyonu’nda aktarmış olduğum sıkıntıların ve bunlara ilişkin önerilerin, yasa teklifinin Genel Kurul’da görüşülmesi esnasında sayın milletvekillerimizce dikkate alınacağına ve kendilerinin de yapıcı bir yaklaşımla sektörümüzün söz konusu sorunlarına kalıcı çözüm üreteceklerine olan ümidimi muhafaza ediyorum.  Tabiatıyla, süreç tamamlanana kadar konu ile ilgili gelişmelerin takipçisi olmayı, sektörümüzün sesini duyurmayı sürdüreceğim.”

 

TOKİ Antalya projesi resmen başlıyor! 357 konutluk yeni proje geliyor!

DAP Yeni Levent'te faizler 1,99'a indi!

Aralık ayı kira zammında son dakika! Konut ve iş yeri kiralarına ne kadar zam yapılacak?


Geri Dön