Sektörel

İnşaat sektörü hızlanacak!

Beta Kimya’nın yönetim kurulu başkanı Adil Pelister "Hükümetin inşaat sektörüne yönelik teşviklerinin çok faydalı olduğunu gözlemledik. Bu sayede sektörde işlem hacmi düşmedi. Önümüzdeki dönemde bu alanda daha ciddi büyüme olacağını öngörüyoruz." dedi

Türkiye’nin en büyük yapıştırıcı ihracatçısı Beta Kimya, şirket avına çıktı. Almanya’da cirosu Beta Kimya’yı aşan 2 şirketle pazarlık halinde olduklarını söyleyen Adil Pelister, “Uzakdoğu’da da arayışımız sürüyor” dedi.


2 şirketle pazarlık halinde olduklarını söyleyen Adil Pelister, “Uzakdoğu’da da arayışımız sürüyor” dedi.


Yapıştırıcı ihracatında Türkiye’nin en büyük oyuncusu konumunda olan Beta Kimya’nın yönetim kurulu başkanı Adil Pelister, kimya sektöründe dünyanın önemli oyuncularından teklifler aldıklarını belirterek, “Ama şirketimizi satmayı düşünmüyoruz. Aksine Avrupa ve Uzak Doğu’da satın alacak şirket arayışımız var. Almanya’da 2 firmayla görüşüyoruz. Üstelik bu iki şirketin de ciroları bizden büyük. Küçüğü almanın bir anlamı yok ki…” diyor.   


30 YILI DEVİRDİK


Beta Kimya, kimya sektörünün önemli oyuncularından. Ne zaman kuruldu şirket, ne kadar ciroya ulaştı?


Ben kimya mühendisiyim. Şirketi de ben kurdum. Yapıştırıcılar ve yapı kimyasalları üzerine çalışıyoruz. Amiral gemimiz Beta Kimya A.Ş.’nin temelleri 1987'de atıldı. 30 yılı devirdik. Ayrıca şirketler grubumuzda pazarlama şirketimiz Lida ve endüstriyel maddeler şirketimiz Kempa var. Kempa da çelik endüstrisine yardımcı hammadde ticareti yapan bir şirket. Geçen yıl grup ciromuz 130 milyon TL’ye ulaştı.  


TERECİYE TERE SATMIŞ OLDUK 


Sektörünüzün en büyük ihracatçısı konumundasınız. Ne boyutta şu an ihracat?


İstanbul’da 4 fabrikamız var. İnşaat, gıda, otomotiv, tekstil, ambalaj sektörlerine yapı malzemeleriyle ilgili yardımcı yapıştırıcı ve izolasyon malzemeleri üretiyoruz Buradan 42 ülkeye mal satıyoruz. Üretimimizin yüzde 75’ini ihraç ediyoruz. Hindistan’dan Kanada’ya kadar satışımız var. Yurtdışında büyümemizi her yıl artırıyoruz. Ortodoğu’daki karışıklıktan sonra Afrika’daki yoğunluğumuzu artırdık. Yeni pazarlara girdik. Kenya’ya Nijerya’ya kadar gittik. Bu dönemde Orta Asya’ya da ağırlık verdik, Çin’e bile mal vermeye başladık. Bu bizim için tereciye tere satmak gibi bir şey oldu. Şu anda ayrıca Amerika pazarıyla ilgili girişimlerimiz de var, belki oraya da ihracata başlayacağız. Özetle yapıştırıcı markamız Apel dünyada tanınan bir marka haline geldi. 


DÜNYADAN TEKLİF VAR


Yabancılardan satın alma teklifleri alıyor musunuz?


Tabii sektörümüzde milyar dolar cirolar yapan dünya devi şirketler var. Biz de Türkiye’nin etkili oyunculardan biri olarak yabancılardan teklif de alıyoruz. Bizi belli bir noktaya taşıyacak ortaklıklara belki sıcak bakabiliriz ama şirketimizi satmayı hiç düşünmedik. Aksine biz zaten şu anda 2 ülkede satın alacak şirket arayışındayız. 


Hangi ülkelerde fırsatlara bakıyorsunuz?


Almanya’da ve Uzakdoğu’da arayışlarımız sürüyor. Almanya’da 2 şirketle görüşmelerimiz var. Bu görüşmeler 1 yıl içinde sonuçlanır diye tahmin ediyorum.


Bu şirketlerin ciroları nasıl?


Açıkçası bu iki şirketin de ciroları bizden büyük. Küçüğü almanın bir anlamı yok ki... 


İnşaat sektörü hızlanacak

 


Otomotiv ve inşaat şirketlerine satış yaptığınız için, sektörleri de yakından takip etme fırsatı buluyorsunuz. Son dönemde nasıl o cephede işler?


Otomotiv hareketli ve güzel. İnşaat sektörü son 2 yılda biraz yavaşlamasına rağmen aksiyon sürüyor. Hükümetin inşaat sektörüne yönelik teşviklerinin çok faydalı olduğunu gözlemledik. Bu sayede sektörde işlem hacmi düşmedi. Önümüzdeki dönemde bu alanda daha ciddi büyüme olacağını öngörüyoruz. Ev almak isteyenlere 20 yıla kadar kredi veriliyor. Evi olmayan insanın ev sahibi olmasını devlet kesinlikle desteklesin. Ama bunun yanı sıra sanayiciye de bazı teşvikler gerekiyor. 



Akşam