Sektörel

İnşaat sektörü nereye gidiyor?

Hürhaber Gazetesi köşe yazarı Hüseyin Kuru bugünkü köşesinde "İnşaat sektörü nereye gidiyor" başlıklı yazısına yer verdi.

Hürhaber Gazetesi köşe yazarı Hüseyin Kuru bugünkü köşesinde "İnşaat sektörü nereye gidiyor" başlıklı yazısına yer verdi. İşte o haber... 



İnşaat sektöründe, çok değil bundan 15-20 yıl öncesinde satış-pazarlama dönemleri vardı şimdi ki gibi yılın her ayında satış mümkün değildi. Daha çok iki dönem de kampanyalar yapılırdı.

 

Birinci dönemi, Nisan- Haziran aylarında, ikinci dönemi ise EylülKasım aylarında olurdu. 


O yıllarda hedef kitle tamamen iç pazardı ve alıcı kitleler de belliydi, satış-pazarlama argümanları da çok kısıtlıydı ve tabi internet ve sosyal medya ortamı ve mortgage yasası da yoktu, iş sadece gazete ve dergi ilanı, postalama ve ağırlama dan ibaretti. 

O dönemlerde yapılan eski çalışmalara baktığımda günümüze kıyasladığımızda yapılan işlerin bugüne göre ne kadar önemli ve büyük olduğunu anlıyorum. 

Pazar kısıtlı, hedef kitle sayısal olarak belli ve istikrar desen zaten yoktu! 

Tabi bu işlerin başında ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarının önemi. O yıllarda ülkede ki enflasyon oranlarının çift haneli rakamlarda seyretmesi nedeniyle de faiz oranları da çok yüksekti, bugünlere bakıldığında dün bunlar hayaldi! 


Bugün gelinen noktaya bakıldığında da inşaat sektörü tüm alanlarda ciddi bir mesafe kat etmiştir. 


*** 


Bugüne bakalım Türkiye genelinde inşaat sektöründe Mayıs ayı sonu itibarıyla 



ilk el satışlarda yüzde 5.5 düşüş olduğu, ikinci el satışlarda ise yüzde 8.5 civarında bir artış olduğu, yabancılara konut satışlarında da yüzde 10 civarında artış sağlandığı açıklandı. 

Buna göre İstanbul 530 konut satışı ile birinci, Antalya 442 satışla ikinci sırada. 


123 konut satılan Trabzon'u da 120 konut satışı ile Bursa, 92 satışla Yalova ve 69 konut satışıyla Mersin takip ediyor. 


Türkiye'den konut satın alan yabancılarda ilk sırayı 285 konut satışıyla Suudi Arabistan vatandaşlarının aldığını, 277 konut ile Irak, 134 konut ile Rusya Federasyonu, 125 konut ile Kuveyt ve 70 konut ile Afganistan geliyor. 


Yetkililer; geçmişte batılılar daha fazla konut alırken, şimdi ülke dağılımına dikkat çekerek "Artık yabancılara konut satma düşüncesinde olan firmalarımızın bu ülke sıralamasını dikkate alarak çalışmalarını bu doğrultuda yönlendirmeleri gerek. Tanıtımların bu bölgelerde yoğunlaşması, stokların erimesi için çok önemli. Kredi oranlarıyla ilgili olarak, konut satışlardaki takiplerde yüzde 50 civarında artış var. 


Temkinli olmamız gereken bir durum. Bu nedenle biraz daha hareketli olup, özellikle konut sektöründe dışa satışlarda aktif çalışmamız gerektiği ortaya çıkıyor" dedi. 


*** 


Markalı konut üreticileri bu yılın ilk beş ayında 30'un üzerinde yeni projeye başladı. Önümüzdeki sonbaharda ise 60 yeni projeye start verilecek ve 2017'nin sonunda emlak satışlarında yeni bir rekorun kırılması bekleniyor. 


Hükümetin getirdiği teşviklerle canlanan konut sektörü ekonominin lokomotifi olmaya devam ediyor. 

1 milyon dolarl ık mülk edinen yabancıya vatandaşlık hakkı verilmesi, KDV indirimleri, vergi ve harç indirimleri, konut iade sürecinde yapılan değişikliklerle geçtiğimiz yıl satışlar 1 milyon 341 adede ulaşarak rekor kırdı.


Türkiye genelinde bu yılın ilk dört ayında toplam 438 bin 226 konut satışı gerçekleştirildi. Konut satışları 2017 yılında yeni bir rekora doğru giderken, markalı konut üreticileri de bu rekoru egale etme adına bu yılın ilk beş ayında 30'un üzerinde yeni projeyi görücüye çıkardı. 


Öte yandan, önümüzdeki sonbaharda şu an ön talep toplanmaya başlanan yaklaşık 60 yeni proje daha görücüye çıkmayı bekliyor. 


*** 


Gayrimenkul yatırımcısı bu yıl da kazanmaya devam etti.


Merkez Bankası verilerine göre konut fiyat endeksi bir yıllık sürede Türkiye genelinde yüzde 11,17 artış gösterdi. 

Aynı dönemde reel olarak artış yüzde 0,63 oldu, il bazında en fazla artış yüzde 20,67 ile Balıkesir ve Çanakkale'de gözlendi. 


Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Dara, Çanakkale'nin konut fiyat endeksinin artışında iki faktör olduğunu belirtti. 

Çanakkale göç aldığı için emlağa talebin fazla olduğunu belirten Dara, Çanakkale'de arsaların da sınırlı olduğunu söyledi. 


Çanakkale'yi getiride yüzde 18,64 artışla Edirne, KIrklareli, Tekirdağ, yüzde 18,28 artışla Bursa, Eskişehir, Bilecik izledi. 


Çanakkale'de gecen

 yıl 100 bin lirasını konuta yatıran parasını 120 bin 672 liraya, Edirne'de konuta yatıran 118 bin 646 liraya, Eskişehir'de ise 118 bin 288 liraya yükseldi. 


İstanbul'da artış yüzde 9,77... 

Bu yılın Nisan ayı ile geçen yılın Nisan ayı karşılaştırmasında İstanbul yüzde 9,77'lik artışla dikkat çekti. 


İstanbul'da konut alıcısı 100 bin lirasını 109 bin 772 liraya çıkardı. 

Rakam Ankara'da 109 bin 349 lira oldu. 


İzmir öne çıktı..


Üç büyük il içinde en fazla artış bir yıllık periyotta İzmir'de gerçekleşti. 

Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre ise İzmir'de yüzde 16,46 yükseldi. 


ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, bu yıl en çok talep gören yazlık bölgeler arasında Antalya, Didimve İzmir'in yer aldığını söyledi. 


Yaz mevsimiyle birlikte yazlık piyasasının da hareketlendiğini belirten Atalay, "Bölgesel olarak konut satışlarına bakıldığında İzmir'in olumlu bir grafik izlediğini görüyoruz. Özellikle ilk konutunu almak isteyen profil dikkate alındığında 360 bin ve 500 bin lira arası arzlarda talep daha hızlı karşılık buluyor" dedi. 

Uzmanlar satılık gayrimenkul fiyatlarının ve arsa maliyetlerinin yüksek seyrettiğine dikkat çekiyor. 


İkinci eller de artıyor 


Yeni olmayan konut fiyat endeksi de nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,42 arttı. Üç büyük ilin metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatları incelendiğinde İstanbul'da 3 bin 713,04 lira, Ankara'da bin 639,27 lira ve İzmir'de 2 bin 371,51 lira olduğu görüldü


Hürhaber