22 / 12 / 2024

İnşaat sektörü önümüzdeki 10 yılda altın çağını yaşayacak!

İnşaat sektörü önümüzdeki 10 yılda altın çağını yaşayacak!

Türk inşaat ve konut sektörünün gelecek 10 yılda altın çağını yaşayacağını söyleyen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türk yapı sektörü artık ayakları üzerine durmayı, dünya ile rekabet etmeyi öğrendi



Türk inşaat ve konut sektörünün gelecek 10 yılda altın çağını yaşayacağını söyleyen  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türk yapı sektörü artık ayakları üzerine durmayı, dünya ile rekabet etmeyi öğrendi. İnsanların ekonomik olarak durumlarının iyileşmesi aynı oranda kontu satışlarına da yansıyor dedi. Bayraktar, Türkiye'deki acil konut ihtiyacının 3 milyona ulaştığını da vurguladı

ESRA ÖZSÜMER

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gelecek 10 yılın Türk inşaat ve konut sektörünün `altın çağı' olacağını belirterek Geleceğin insanları günümüzdekilerden daha zengin olacağından, konut sektörü ekonomik olarak en parlak dönemlerini yaşayacak dedi.

12 yıl sonra Cumhuriyet'in 100. yılını kutlayacağını hatırlatan Erdoğan Bayraktar, 12 yıl sonra Dünya ekonomisinin daha entegre bir hal alacağını, bunu da Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye'nin gelişmiş iş gücü, genç nüfusu, yurtiçinde ve yurtdışında yatırım yapmaktan korkmayan girişimcileri, teknolojik alt yapısı ile bilgi birikimi ekonomimizi yakın gelecekte zirvelere taşıyacaktır diyen Bayraktar, Türk yapı sektörünün artık ayakları üzerine durmayı, dünyayla rekabet etmeyi öğrendiğini de vurguladı.

Türkiye'nin acil konut ihtiyacının 3 milyona ulaştığını kaydeden Erdoğan Bayraktar, bu açığın kullanım ömrünü tamamlamış konutların yenilenmesi, kentsel dönüşüm ve nitelikli konut üretimi ihtiyacından kaynaklandığını söyledi. Bayraktar,   2013 yılına kadar Türkiye'de her yıl yaklaşık 600 bin yeni konuta ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.

* Konut, dünyanın hemen hemen her yerinde insanlar tarafından ˜en hayati yatırım" olarak kabul ediliyor. Konut neden bu kadar önemli bir ihtiyaç ve yatırım aracı

Barınma ihtiyacı insanlık tarihi kadar eski bir konudur. Bir insanın yaşamını devam ettirebilmesi, aile hayatını sürdürebilmesi için temel gereksinimlerinden biri de evdir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın `konut hakkı' başlıklı 57. maddesi `Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler' ifadesiyle en temel yasal çerçeveyi oluşturmaktadır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, `herkesin, kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim ve konut hakkı vardır' ifadesiyle konut hakkını yaşamsal haklar arasında saymıştır.

* Sizce önümüzdeki 10 yıllık dönemde inflaat sektörü nasºl bir seyir izleyecek Bu süreçte sektörü ne tür gelişmeler bekliyor Bu konudaki tahmin ve beklentileriniz
nelerdir

Türkiye, 12 yıl sonra Cumhuriyetimizin ilanının 100. yılını kutlamaya hazırlanıyor olacak. Bu tarih, ülke ve dünya ekonomisinin seyri açısından bize iyi bir değerlendirme fırsatı sunacaktır. 12 yıl sonra dünya ekonomisi, bugünkünden daha entegre bir hale gelecektir. Bu yakınlaşma Türk ekonomisine çok büyük katkı sağlayacaktır. Türkiye'nin gelişmiş iş gücü, genç nüfusu, yurt içinde ve yurt dışında yatırım yapmaktan korkmayan girişimcileri, teknolojik alt yapısı ile bilgi birikimi ekonomimizi yakın gelecekte zirvelere taşıyacaktır.

TOKİ'nin de aktörleri arasında yer aldığı inşaat ve konut sektörü, gelecek 10 yılda altın çağını yaşayacak. çünkü Türk yapı sektörü artık ayakları üzerine durmayı, dünya ile rekabet etmeyi öğrendi. İnsanların ekonomik olarak durumlarının iyileşmesi aynı oranda kontu satışlarına da yansıyor. Geleceğin insanları günümüzdekilerden daha zengin olacağından, konut sektörü ekonomik olarak en parlak dönemlerini yaşayacak.

˜Konut açığı 3 milyon"

* Türkiye"deki konut alıcısının bir kısmı nüfus arışı  ile ortaya çıkacak. Ancak bunun yanı  sıra ülkemizde nitelikli ve güvenli konut açsından bulunduğu da kabul edilen bir gerçek. Bu kapsamda Türkiye"nin yakºn gelecekte ne kadar yeni konuta ihtiyacı var Sizce bu ihtiyacın ne kadar nüfus artışından, ne kadar yenileme ihtiyacından ortaya çıkıyor

1950'li yıllardan itibaren, sanayileşmenin de tetiklediği yoğun göç kentlerimizi nüfus baskısı ile karşı karşıya bırakarak gecekondulaşma olgusunu yaratmış ve nitelikli konut ihtiyacını doğurmuştur. Önceleri sadece İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi büyükşehirlerimizde görülen gecekondu ve kaçak yapılaşma olgusu, bugün artık tüm şehirlerimizde ve nüfusu 70 binin üzerindeki ilçelerde bile görülmektedir.

Ülkemizde konut ihtiyacını ve talebini belirleyen 5 temel unsur bulunuyor. Bunlar, gecekondu dönüşümü ve kentsel yenileme, deprem riski nedeniyle dönüşüm, alt gelir grubu ve yoksul vatandaşların konut ihtiyacı, mevcut konut stokunun yaşı ve niteliği, nüfus artışı, şehirlere göç ve hane halkı sayısındaki azalma ile hane sayısındaki artış olarak sıralanabilir.  
Kullanım ömrünü tamamlamış konutların yenilenmesi, kentsel dönüşüm ve nitelikli konut üretimi tarzında olmak üzere Türkiye'nin acil konut ihtiyacı 3 milyon civarındadır. 2013 yılına kadar ise ülkemizde her yıl yaklaşık 600 bin yeni konut ihtiyaç duyulmaktadır.

* Baflbakan Recep Tayyip Erdoğan  açıkladı ve her fırsatta yineledici ˜100 lira taksitle satºlacak 45 metrekarelik konutlar" projesi gerçekleşecek mi TOKİ"nin piyasa şartları içinde ev edinemeyecek alt gelir gruplarının konut edinimi konusundaki çalışmaları hangi aflamada ve nasıl sürecek

Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan bu projeyi ortaya koyduktan sonra her aşamasını takip ediyor. Biz de bu projeyi diğerlerinden ayrı tutuyoruz. 100 lira taksitle 45 metrekarelik konut projesi TOKİ'nin asıl hedefinin bir özetidir. çünkü TOKİ bu amaçla kurulmuştur. Yani piyasa şartlarında ev alma imkanı bulunmayan vatandaşlara uygun taksitlerle ev alma imkanı sunmak TOKİ'nin asıl amacıdır. Roman konutlarını da bu çerçevede ele alarak yapıyoruz. 81 ilden valilikler aracılığıyla gelecek bu yöndeki talepleri anında cevaplandırıyoruz. şžu ana kadar yoksul ve Romanlara dönük olarak 28 bin konutun inşaatına başladık, bunlardan bir kısmını ise teslim etmeye başlıyoruz. 11 bin konut ihale, 11 bin konut da hazırlık aşamasında.

TOKİ 188 bin gecekondu
dönüştürdü

* Türkiye"nin   bulunduğu en büyük sorunlardan biri olan kentsel dönüflüm aynº zamanda inflaat sektörünün önündeki en büyük fırsatlardan biri olarak değerlendiriliyor. TOKİ Türkiye"de gerçeklefltirilecek olan kentsel dönüşüm çallışmalar  içinde nasıl bir rol oynuyor TOKİ"nin önümüzdeki dönemde yer alacak kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi verir misiniz

Günümüzde medeniyetin göstergelerinden biri de insanca yaşama ortamları ve şehircilikte gelinen son noktadır. Dünya milletleri, sanatta, sporda, edebiyatta ve teknolojide geldikleri yerin yanı sıra yaşam standartlarının yüksekliğiyle de övünmektedirler. Türkiye olarak hızlı bir dönüşüm ve ilerleme yaşıyoruz. Konut alanında artık beklentiler artmıştır. Türkiye'nin büyük şehirleri başta olmak üzere 124 bölgede 53 bin 379 konutluk uygulama başlattık. Bunlardan 30 bin745 konutu tamamlayarak teslim ettik. Türkiye genelinde 241 proje tamamlandığında toplam 188 bin 681 konutluk gecekondu dönüşümü gerçekleştirilmiş olacak.

TOKİ olarak; İstanbul, Ankara, Bursa, Denizli, Adana, Erzincan, Eskişehir, İzmir, Gaziantep, Trabzon, Adıyaman, Afyonkarahisar-Dinar, Ağrı, Amasya, Antalya, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, çankırı, çorum, Diyarbakır, Düzce, Erzurum, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Mersin, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sakarya, Siirt, Samsun, Sivas, şžanlıurfa, Tokat, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak'ta kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık ve devam ediyoruz.

* TOKİ"nin önümüzdeki yıllara ilişkin plan ve hedefleri nelerdir

Hızlı nüfus artışı ve hızlı kentleşme sebebiyle oluşan konut ve kentleşme sorunlarının çözülmesi ve üretimin artırılarak işsizliğin azaltılması amacıyla kurulan TOKİ hızla hedefine ulaşıyor. Pek yakında 500 bin konutun yapımını gerçekleştirecek olan TOKİ, şehirleri pırıl pırıl tertemiz, insanlarının deprem korkusu yaşamadan yepyeni evlerinde huzur içinde yaşadıkları, kirasını dahi ödeyemeyecek durumdaki yoksul insanlarının kendi evlerinin sahibi olduğu, eğitim, sağlık alt ve üst yapısı tamam bir kentleşme modelini hedefliyoruz.

Bunun için önümüzdeki dönemde de gecekondu ve kentsel dönüşüm ile deprem konutları birinci öncelikli konumuz olacak. Ayrıca Başbakanımızın talimatıyla yapımına başladığımız hiç peşinatsız 100 lira taksitli 45 metrekarelik 1+1 konut üretimine de devam edeceğiz.

˜Güneş pilli evler yapacağız"

*  TOKİ  konutlarının mimari konsepti nasºl belirleniyor Önümüzdeki dönemde TOKİ konutlarının mimari tarzı ve teknik özellikleri nasıl olacak

TOKİ'nin şimdiye kadar yaptığı konutlarda belirli bir mimari yüz bulunmaktaydı. Ancak bazı illerde yaptığımız yöresel mimari çalışmalarının büyük beğeni toplaması ve uzmanlardan gelen uyarılar sonucunda farklı mimari arayışlara yöneldik. Bunun için 2009 yılında Konut Tasarımı ve Mimari Fikir ve Proje Yarışması düzenledik. İstanbul Kayabaşı konutlarında uygulamaya geçirdiğimiz yeni mimari fikirleri satın alarak diğer bölgelerdeki konutlara da uygulamayı hedefliyoruz. Bu çerçevede temel yapı konseptimiz olan `tünel kalıp' sistemi de dahil olmak üzere her konunun tartışılmasını istiyoruz.

Yaptığımız söyleşilerde mimarlarımızın da ortaya koyduğu gibi dünyada mimarinin yeni trendi ˜çevreci ve enerji verimliliğini ön plana çıkaran binalar". TOKİ bu konuda ne tür çalşmalar yapıyor

Başta küresel ısınma olmak üzere, toprak, hava ve suların kirlenmesi bölgesel sorun olmaktan çıkıp insanlığı yakından ilgilendiren bir problem haline geldi. Hiçbir ülke `ben akarsularımı, denizlerimi, göllerimi ya da gökyüzünü istediğim gibi kullanabilirim' deme lüksüne sahip değil. çünkü bir ülkedeki çevre kirliliği anında komşularını ve ardından da dünyanın geri kalan ülkelerini olumsuz yönde etkiliyor. En son Macaristan'da yaşanan alüminyum içerikli kırmızı çamur felaketini düşündüğümüzde konu daha iyi anlaşılacaktır. Macaristan'da patlayan atık deposundan yayılan kırmız çamur, başta Tuna nehri ve çevresindeki yerleşim alanları olmak üzere Karadeniz ve bağlı denizlere zarar verdi. Üretim yapmak nasıl ki bir zorunluluksa temiz bir çevrede yaşamak bundan daha da önemli bir zorunluluktur.

TOKİ olarak her geçen gün çevre değerlerini daha çok dikkate alıyoruz. Binalarımızın temelden çatısına kadar tüm yapım aşaması ile satış sonrası sürdürülebilir bir çevre politikası için her gün yeni adımlar atıyoruz. Aşırı enerji tüketimini önlemek için bina dış cephelerinin yalıtımına özel önem veriyoruz. Güneş enerjisinin verimli olarak kullanılabileceği bölgelerde güneş pili uygulaması için çalışmalarımız sürerken, yağmur sularının depolanması, atık suların arıtılması, toplu kontu alanlarına çevreye uygun bitki türlerinin dikilmesi, katı atıkların belirli bir merkezde toplanarak dönüşümlerinin sağlanması ve ortak kullanım alanlarında tüketilen elektriğin tamamen güneş enerjisinden sağlanması gibi çalışmaları yürütüyoruz.

Ayrıca, konut yapılacak bölgeleri yeşil alanların dışında kayalık, eski çöp düküm sahası, tepelik ya da konut yapmak dışında hiçbir işe yaramayacak bölgelerden seçiyoruz. Böylece, çevreye olabildiğince az zarar verirken, su baskınları, depremler ve diğer afetlere karşı da önlem almış oluyoruz.

˜Özel sektör kurumsallaşamadı"

* Türkiye"de özel sektör konut üretimi ve pazarlaması konusunda bir standarda kavuflamamasº, flirketlerin kurumsal firamasından kaynaklanan sorunların sektöre yansıması önceden beri dile getirilen sorunlardır. Sizce bu konuda Türkiye"de yapalamayan yapılması gerekenler nedir

Konut üretimi dünyanın en zor işlerinden birisidir. Öncelikle yapacağınız konutları kime satacağınızı iyi belirleyeceksiniz. Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını ve gelir düzeyini dikkate alarak en uygun projeyi hazırlayacaksınız. Konut yapımı için uygun arsa ve toplu konut için uygun bir arsa bulacaksınız. Bu arsa üzerinde ihtilaf, yürüyen bir dava, miras vs. gibi sorunlar bulunmayacak. Bütün bunlar aşıldıktan sonra işi yapacak birikime, araç parkına, vizyona, teknoloji ve insan alt yapısına sahip bir yüklenici bulacaksın. Söz konusu yükleniciyi denetleyecek mekanizmaları oluşturacaksınız. İşinizi iyi takip edeceksiniz ki zamanında teslim edilsin. Teslimden sonra yaşanacak sorunları ortadan kaldıracak sistemi oluşturacaksınız. Türkiye'de konut sektörü, teknoloji ve insan kaynakları açısından dünya standartlarında hatta bu standartların bile üstünde diyebilirim.

Ancak müteahhitlik açısından sektöre baktığımızda aynı manzarayı görmek mümkün değil. Durum böyle olunca da önüne gelenin konut yapıp sattığı bir sektör görüntüsü ortaya çıkıyor ki bu da `Türkiye'de müteahhitlik sektörü yeterince kurumsallaşamadığı' gerçeğidir.

 

TOKİ şantiyelerinde 800 bin kişi çalışıyor

* TOKİ'nin son 8 yılda , toplumun tüm kesimleri ve hatta TOKİ uygulamalarının elefltirenler tarafºndan da kabul ediliyor. Bu başarının altında yatan etkenler nelerdir
 
TOKİ çalışanlarının hiçbir zaman unutmadıkları bir konu var. O da yapılan işlerin mutlaka ve mutlaka memleket endeksli yapılması ve ülke insanının huzuruna, yaşam standartlarına, geleceğine bir katkı sağlamasıdır. Eğer ülkenizi seviyorsanız, eğer ülke kaynaklarının çarçur edilmesine gönlünüz razı olmuyorsa yetimin hakkını koruduğunuz bilinciyle hareket ediyorsanız devamında mutlaka başarı geliyor.

Meselenin bir diğer yönü de TOKİ bünyesinde çalışan personelin, gerekli teorik, teknik ve saha deneyimi dediğimiz pratik eğitim süreçlerini tamamını başarıyla geçirmiş olması başarıyı kolaylaştırıyor.

Benim çalışacağım insanlarda aradığım üç önemli özellik vardır; eğitim, çalışkanlık ve TOKİ'nin başarısı için kurumu sevmesi. Bu üç konu bir çalışanda varsa, başarıdan başka yol yoktur diye düşünüyorum.

* TOKİ son 8 yılda, ne kadarlºk bir yatırımla, kaç konut ve sosyal donatı üretimi gerçekleştirdi

TOKİ, 81 il 800 ilçede şimdiye kadar 473 bin konut rakamına ulaşmıştır. TOKİ'nin ürettiği konutların 392 bin 386 ©sı sosyal nitelikli konuttur. TOKİ, sadece konut üretmiyor. Alt ve üst yapısı eksiksiz yapılmış, çevre düzenlemesi tamamlanmış, eğitim, sağlık, ticaret ve dini tesisleri ile tam bir yaşam alanı oluşturuyor. Bu çerçevede TOKİ, 19 bin 610   derslikli 665 okul, 684 spor salonu, 63 yurt ve pansiyon, 84 sağlık ocağı, 401 ticaret merkezi, 23 sevgi evi kampusu, 16 engelsiz yaşam merkezi, 331 cami, 38 kütüphane, 92 hastane, 5 çok amaçlı salon ve 15 atölye yaptı.

- TOKİ, özellikle son 8 yılda yakaladığı hızlı ivmeyle Türkiye ekonomisi içinde hatırı sayılır bir güç haline geldi. TOK¹"nin ülke ekonomisine ve istihdama olan katkısını rakamlarla açıklayabilir misiniz

- Konut, sosyal donatı ve altyapı yatırımlarıyla 200'ün üzerinde sektörde üretim ve istihdam artışına katkı veren TOKİ, ortaya koyduğu yatırımlarla istihdama ve ekonomik büyümeye de katkı yapmıştır. TOKİ kendisi bizzat inşaat yapmıyor, tüm uygulamalarını yüklenici firmalar eliyle gerçekleştiriyor. şžantiyelerimizde hali hazırda 800 bin kişi çalışırken, TOKİ, bunların aileleriyle birlikte 4 milyon kişiye ekmek kapısı oluyor.

İndergi

 


Geri Dön