Sektörel

İnşaat sektörü vatandaşlık hakkını fırsata çevirmeli!

AYİDER Başkanı Melih Tavukçuoğlu, Türkiye’den konut satın almak isteyen yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesi konusunu değerlendirdi. İşte o açıklama...

AYİDER Başkanı Melih Tavukçuoğlu, Türkiye’den konut satın almak isteyen yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesi konusunu değerlendirdi. İşte o açıklama...


AYİDER Başkanı Melih Tavukçuoğlu:"Birçok ülke uzun zamandan beri ülkelerinden gayrimenkul satın alan yabancılara vatandaşlık hakkı veriyordu. Örneğin: İspanya’dan 500 bin Euro’luk gayrimenkul satın aldığınız zaman 10 yıllık bir oturma izninin sonunda vatandaşlık hakkı kazanırken, yine Portekiz’den de 500 bin Euro’luk gayrimenkul satın alıp 7 yıllık oturma izninden sonra vatandaşlık hakkı kazanabiliyorsunuz. 


2015’in son çeyreğinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye’den gayrimenkul edinen yabancılara vatandaşlık verilmesi konusunu gündeme getirmiş ve Körfez sermayesinin Türkiye’ye taşınması gerektiğini vurgulamıştı. Bizim uzun zamandır beklediğimiz bir konuydu gayrimenkul satın alan yabancıya vatandaşlık hakkının verilmesi. Buna göre 12 Ocak Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle en az 1 milyon Dolar tutarında taşınması 3 yıl satılmaması şerhiyle satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen yabancı uyruklulara Türk vatandaşlığı verilecek. 2016 yabancılara konut satışı açısından beklentilerin düşük kaldığı bir yıldı. 2015 yılında yabancıya 21 bin konut satılırken, 2016’nın ilk 11 ayında sadece 16549 adet konut satın alındı. Konut satın alan yabancılar ise daha çok Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya Federasyonu ve İngiltere vatandaşları oldu. Bu dönemde yabancı bir yatırımcının alacağı her bir gayrimenkul değer kazanıyor. Birkaç aydır yükselmeye başlayan ve son bir haftadır üst üste tarihi rekor kıran dolar kuru, Türkiye’den konut satın almak isteyen yabancı yatırımcılar için bir fırsat oluşturuyor.


 Durağan geçen inşaat sektörü açısından sektöre ivme kazandıracak ve ülkemize daha fazla döviz akışı sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz, vatandaşlık kararnamesini. Ancak bu umut verici adım yetersizdir. 


Avrupa Birliği ülkelerinden daha uygun fiyata gayrimenkul satın alıp vatandaşlık hakkı kazanmak varken, 1 milyon Dolarlık şart oldukça yüksek bir rakamdır. Özellikle Körfez ülkeleri açısından her zaman daha bir cazibe merkezi olan Türkiye’nin, bu yatırım tutarını biraz daha düşük tutması gerekirdi. Bunun dışında sektör oyuncularının da çıkan bu kararnameyi bir fırsat olarak değerlendirip yabancıların Türkiye’den gayrimenkul edinmesini sağlamak için satış kampanyalarını geliştirmeleri, yurt dışındaki fuarlara daha fazla katılım göstererek, bu platformlarda Türkiye’de gayrimenkul edinmenin kazandıracaklarını, Türkiye’de konut sektörünün ne kadar geliştiği gibi konulara dikkat çekilmesi gerekiyor. Böylece hem uzun zamandır istenilen yabancıya konut satışında artış yaşanmış olacak hem de döviz girdisi sayesinde ülkemize önemli bir para akışı sağlanmış olacaktır."


Türkiye'den 1 milyon dolarlık gayrimenkul alana vatandaşlık verilecek!