01 / 05 / 2024

İnşaat sektörü yönünü artık doğuya çevirecek!

İnşaat sektörü yönünü artık doğuya çevirecek!

Ekonominin en önemli lokomotifi inşaat sektörü artık yönünü doğuya çevirecek. Pencereden mobilyaya kadar 250 sektörü canlandıran inşaatın klasik pazarları olan İstanbul, Ankara ve izmir gibi gelişmiş illerde karlılığı düştü...




Ekonominin en önemli lokomotifi inşaat sektörü artık yönünü doğuya çevirecek. Pencereden mobilyaya kadar 250 sektörü canlandıran inşaatın klasik pazarları olan İstanbul,  Ankara  ve izmir gibi gelişmiş illerde karlılığı düştü. Sektörün bu yönde atacağı adımların en önemli nedeni ise Merkez Bankasının verileri oldu. 


Doğayla uyum çok önemli Yrd. Doç. Dr. Yüksek Mimar Gülay Yedekçi Arslan ise konuya farklı bir pencereden baktı. Konut stoklarının getirilerle doğru orantılı olduğunu belirten Arslan, "Doğayla uyumlu sürdürülebilir yeni yapı ve şehirlerin sırrı akkarıncalar, nilüfer yaprakları gibi doğadaki birçok canlıda gizli. Tüm bunlara uygun fiyat eklenince talep doğal olarak artıyor dedi. 


 Tersine göç talebi  canlandırdı  


Bölgede eğitim ve inşaat alanında da faaliyet gösteren Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu göçlere dikkat çekti. Sanayinin canlandığı illerde tersine göçün hızlandığını dile getiren Konukoğlu şöyle konuştu: "İş imkanlarının artmasıyla birlikte insanların hayat standartları yükseldi. Düzenli para akışı bankaların kredi musluklarını açtı. İnşaat firmaları nitelikli konutlar üretti. Tüm bunlara bir de yıllarca fiyat artışının çok küçük kalarak hak ettiği değerlere ulaşamaması eklenince fiyatlar yukarı tırmandı. 


Gelir düzeyi Türkiye genelinde son 3 yılda fiyatların yüzde 35'in üzerinde artmasını gelir düzeyine bağlayan TSKB Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, genç nüfusun da yadsınamayacağını aktardı. Tosun "Merkez'in verileri incelendiğinde ilginç bir tablo karşımıza çıkıyor. Doğudan, batıdan, kuzeyden ve güneyden birçok ilimizin genel ortalaması yüksek. Bu da işaret ediyor ki genç ve büyüyen nüfusun gelir düzeyinin artması, ekonomideki ve turizmdeki büyüme Türkiye'de konut fiyatlarındaki güçlü artışı destekliyor" dedi. 


Hesaplama nasıl yapılıyor? 


Son 3 yılda fiyatlardaki değişim Merkez Bankası 2010 yılından başlayarak Türkiye genelinde konut kredilerine konu olan evlerin birim değerlerini endeks oluşturarak hesaplamaya başladı. Endeks değeri ise 100 olarak baz alındı. 

Böylece her il için yapılan aylık ölçümlemede konut birim değeri düşen yerler düşüş oranına göre 100'ün altında, yükselen yerler 5 i yükseliş oranına göre 100'ün üzerinde puv adandırıldı. 



Emine Açar/ Bugün Gazetesi


Geri Dön