27 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe devrim niteliğinde yeni uygulama! İnşaat demiri izleme sistemi yılbaşında devreye alınıyor!

İnşaat sektöründe devrim niteliğinde yeni uygulama! İnşaat demiri izleme sistemi yılbaşında devreye alınıyor!

İnşaat sektöründe devrim niteliğinde yeni uygulama olan, İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) yılbaşından itibaren devreye alınıyor. Peki İDİS nedir, sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar...



İnşaat sektörü, İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) ile yeni bir döneme giriyor. Yılbaşında devreye alınması planlanan sistemle yurt içinde üretilen ya da ithal edilen inşaat demirlerinin kullanım aşamasına kadar takip edilebilecek. 

DEVRİM NİTEĞİNDE YENİ UYGULAMA!

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 1 Ocak 2024 tarihinde devreye alınacak olan İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) ile yurt içinde üretilen ya da ithal edilen inşaat demirlerinin kullanım aşamasına kadar takip edilebilecek.

Söz konusu sistem verileri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ticaret bakanlıkları ve Gelir İdaresi Başkanlığına da aktarılacak.

İnşaat sektöründe devrim niteliğinde yeni uygulama! İnşaat demiri izleme sistemi yılbaşında devreye alınıyor!

İDİS'E GEÇMEK ZORUNLU OLACAK!

Haberler.com'da yer alan habere göre; İnşaat demiri üreten veya ithal eden firmalar ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 1 Ocak 2024 tarihinden önce İDİS uygulamasına geçmeleri zorunlu olacak.

İDİS NASIL İŞLEYECEK? 

Darphane tarafından tedarik edilecek özel mürekkebin kullanıldığı güvenlikli etiket ve inşaat demir bağı inşaat demirlerine uygulanacak. Bu etiket, yüksek güvenlikli ve kopyalanamaz olacak. Etiket üzerinde, demirin üretimine ilişkin tarih gibi bazı bilgiler yer alacak.

Yurt içinde inşaat demiri üretimi yapan firmalar üretim tesislerinde, inşaat demiri ithalatı yapan firmalar Darphane tarafında belirlenecek noktalarda ürünler üzerine etiketleme uygulaması yapacak. Etiket, her bir demir bağının üzerine takılı olacak. Mükellefler ise etiket taleplerini İDİS üzerinden Darphane'ye bildirecek. Öte yandan Nakliye süreci de sisteme girilecek.

İnşaat demirlerine uygulanan güvenlikli etiketler aynı zamanda saha denetimlerinde özel cihazlarla okutulup denetlenecek.

Üretici ve ithalatçı firmalar, mobil uygulamaları üzerinden sisteme giriş yaparak kayıt ve aktivasyon işlemini gerçekleştirilecek.

İnşaat demirleri, toptancı, satıcı ve yapı müteahhidine sevk edilirken uygulama üzerinden çıkış ve teslim yapılacak ve bu işlemler, e-irsaliye ve e-fatura ile entegre edilecek.

İnşaat sektöründe devrim niteliğinde yeni uygulama! İnşaat demiri izleme sistemi yılbaşında devreye alınıyor!

Malın nakliyecisi de bu sürece dahil olacak. Dolayısıyla üretim ve ithalat aşamasından inşaat müteahhitlerine kadar olan alım ve satım süreçleri sistem üzerinden takip edilebilecek. 

Yapı müteahhidi ise İDİS'e kayıtlı olarak deposuna gelen demir bağlarını kontrol ederek teslim alacak.

Yapı denetim kuruluşları da aldığı numunelere ait etiket bilgilerini elektronik ortamda sisteme kaydedecek.  Ayrıca inşaat demiri güvenlikli numune etiketiyle etiketlenen inşaat demiri numunesi laboratuvara gönderildiğinde, çıkan sonuçlar İDİS'e yüklenecek. 

Sisteme aykırı durumların tespiti halinde usulsüzlük cezası kesilecek. İDİS dışında inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılamayacak.

Çimento ve beton fiyatlarından sonra sıra demire geldi! İnşaat demir fiyatlarına indirim geldi!

Demir çelik sektörünün sanal pazarı 10 bin alıcı sayısına ulaştı!

İnşaat sektörünün gözü demir fiyatlarında! İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Payas güncel inşaat demir fiyatları belli oldu! 

Geri Dön