Sektörel

İnşaat sektöründe eğitim ve istihdam projesi

(İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, "merdiven altı" tabir edilen yerlerde mesleki eğitim kursu verildiğini belirterek, mesleki eğitim kursu veren kurumlara, şirketlere asgari standart getirilmesi gerektiğini kaydetti

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası İNTES'in yürüttüğü AB tarafından da desteklenen, 200 genç işsizin istihdamını hedefleyen İnşaat Sektöründe Ölçme, Değerlendirme Eğitim ve İstihdam Projesi'nin ilk eğitim programı, Türkiye Eğitim Şantiyesi'nde (TES) başladı. Şükrü Koçoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'de "akreditasyon ve yeterlilik" konusunda eksiklik olduğunu, bunun özellikle yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde önemsendiğini söyledi. Yol-İş Sendikası ile birlikte yaptıkları TES'te, bugüne kadar 3-4 bin işçinin eğitim ve sertifika aldığını anlatan Koçoğlu, bu kişilere ayrıca yurt dışında çalışacakları da düşünülerek temel İngilizce eğitimi verildiğini kaydetti. Eğitim verdikleri sertifikalı işçilerin iş bulamama gibi bir derdi olmadığını, yüzde 100 iş sahibi olacaklarını belirten Koçoğlu, bu tür tesislerin artması gerektiğini dile getirdi.


"Ciddi paralar karşılığında sertifika veriliyor."

AB normlarına uygun, 10-12 bin metrekarelik alan üzerine kurulu tesiste eğitim verdiklerini anlatan Koçoğlu, "Apartman dairesi bile olmayan, merdiven altı tabir edilen yerlerde mesleki eğitim kursu veriliyor. Bu bir facia. Merdiven altına biz mani olamıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı sertifikalandırıyor" dedi.

Tesislerinin şikayet edildiğini anlatan Koçoğlu, "Dağdan geldi bağdakini kovdu, diye bir tabir vardır. Biri, burayı şikayet ediyor. Niye, bizi rakip görüyor? Tesiste ücret almadan eğitim veriyoruz. Merdiven altı çalışanlar ciddi paralar karşılığında sertifika veriyor, sertifikayı para karşılığında satıyor" diye konuştu. Açılışa katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten, Milli Eğitim Bakanlığı'na konuyu iletmelerini isteyen Koçoğlu, bu eğitimi yapacak kurumların eğitim programlarının belli içeriği olmasını ve bu eğitim verecek kurumlara, şirketlere asgari standart getirilmesini istedi. Türkiye'den yurt dışına işçi götürülmesi konusuna da değinen Koçoğlu,"işçiyi aldıklarını, paketlediklerini, daha paketlerken vergi vermeye başladıklarını" söyledi.

Hem Türkiye'de hem de iş yaptıkları ülkelerde vergi ödediklerini anlatan Koçoğlu, bunun nedenini, "çoğunlukla, sosyal güvenlik anlaşması imzalanmayan ülkelerle iş yapmaları" olarak özetledi. Koçoğlu, söz konusu ülkelerle sosyal güvenlik anlaşmalarının bir an önce imzalanması gerektiğini söyledi. İNTES Başkanı, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin 82. il kabul edilerek, teşvik verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.