01 / 01 / 2025

İnşaat sektöründe iş kazaları nasıl azaltılabilir?

İnşaat sektöründe iş kazaları nasıl azaltılabilir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Türkiye'deki iş kazası oranlarının inşaat sektöründeki kazaların yüzde 40'ının yüksekten düşme kaynaklı olduğunu ve ülkede standartlara uygun iskele kullanılmadığını söyledi.



ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odasfnca(TSO) ortaklaşa inşaat sektöründe iş kazalarının önlenmesine yönelik "Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi" eğitim semineri düzenlendi.Anemon Otel'de düzenlenen seminere Vali Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırım, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, TSO üyeleri ve işverenler katıldı. 



HER 6 DAKİKADA BİR İŞ KAZASI 

Eğitim seminerinin açılış konuşmasını yapan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, "İş hayatında güvenli konusunu düzenleyen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na ilişkin pek çok kez bilgilendirme toplantısı düzenledik. Türkiye'de her 6 dakikada bir iş kazası yapılıyor. Her 15 saniyede bir işçi hayatını kaybediyor. İş kazalarının 3'te birinin inşaat sektöründe gerçekleştiğini biliyoruz. Bunların büyük bir kısmı da iskele kullanımı ile gerçekleştirilen iş konularında meydana geÇünkü ölümlü iş kazaları oranları Avrupa Birliği ülkelerinin ortalaması şuanda 100 binde 4 civarındadır. Biz de şu anda bunu hedefliyoruz. Daha sonra bu rakamın 100 binde bire inmesi ana hedeflerimizden bir tanesidir." dedi 




TÜRKİYE'DE İŞ KAZALARI 100 BİNDE 12-14 CİVARINDA 

İş sağlığı ve güvenliği konusunun sadece Türkiye'de değil, dünyada önemli bir sorun olduğunu belirten İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, "İş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle dünyada her yıl 2.3 milyon insan hayatını kaybediyor. Ülkemizde maalesef iş kazaları gündem olmaya devam ediyor. Ülkelerin iş kazaları ve meslek hastalıkları oranı 100 binde işçi başına göre değerlendirilmektedir. Bu anlamda bakıldığında en iyi ülke İngiltere'dir. İngiltere'de 100 binde işçi oranı 1 seviyesindedir. Ülkemizde ise 2012 yılında 100 binde 6.2 seviyesindeydi.Ancak 2013 yılında maalesef yaşanan kazalarla bu oran tekrar yükselişe geçerek 100 binde 10 lar civarında seyrediyor" diye konuştu.



İŞ KAZALARINDA HEDEF 100 BİNDE 1 

İş kazalarındaki hedeflerinin 100 binde 1'e indirmek olduğunu ifade eden Gerim, "Almanya'da 1970'li yıllarda iş güvenliği kanunu gündeme gelmiş. 10 yıllık süreç içersinde uzman kapasitelerin geliştirmişler ve iş yerlerinde iyiye doğru bir gidiş gözlemlemişler. Bu sabırlı ve kararlı bir şekilde durarak önümüzde özellikle 2023 yılını hedef alarak bu süreçte çalışan başına iş kazalarını 100 binde 4'ün altına indirmek istiyoruz. 





İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINDA DÜNYADA 2 MİLYONU KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

Yapılan araştırmalarda iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu dünyada yılda 2 milyonu aşkın kişinin hayatını kaybettiğini belirten Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırım, "Dünya çapında yapılan istatistiklere bakıldığında iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda yılda 2 milyonu aşan kişi hayatını kaybediyor. Bunlardan fazlası da iş göremez hale geliyor. Bu olumsuz tablonun da işçi, işveren ve ekonomiye verdiği zararların büyüklüğü malumudur. Maddi kayıplar telafi edilebilse de, kaybedilen yaşamların telafisi mümkün olamamaktadır. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği için alınacak tedbirler bir maliyet olarak değil, iş yerinin daha huzurlu, çalışanların daha mutlu ve işletmelerin daha verimli olabilmesi için bir öncelik olarak görülmelidir" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından İş Müfettişi Erdem Tosun, 'İnşaatlarda Denetim ve İdari Yaptırımlar' konulu sunumunu gerçekleştirdi.





Hedef Halk


Geri Dön