18 / 11 / 2024

İnşaat sektöründe istihdam arttı!

İnşaat sektöründe istihdam arttı!

Neredeyse bir yıl boyunca tek bir çivi bile çakılmayan inşaat sektöründe son 4 aydır büyük bir hareketlenme yaşanıyor




2009 yılının Ekim ayına kadar neredeyse bir yıl boyunca tek bir çivi bile çakılmayan inşaat sektöründe son 4 aydır büyük bir hareketlenme başladı. Yapı, inşaat ve sanayi alanında 200 ülkede uluslararası İK hizmeti veren Yapı Koordinasyon Merkezi'nin Genel Koordinatörü Melda Kirişçi sektörde önemli bir hareketlenme başladığını, yurtiçi ve yurtdışında başlayan projeler için ayda 1900 kişiye yaklaşan istihdam yaptıklarını söylüyor.

YÜZLERCE YENİ PROJE BAŞLADI
İnşaat sektörünün içinde bulunduğu kriz ortamından sıyrıldığını belirten Yapı Koordinasyon Merkezi Genel Müdürü Yusuf Sürertekin "Durdurulan projeler tekrar başladı, askıya alınan projeler de raftan indirildi. Şu an yüzlerce yeni proje başladı, yüzlercesinin de ihalesi hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde devam ediyor. 2010'da ekonomik istikrarın sürmesi, yavaşlayan sektörel büyüme hızını yüzde 10-15 oranında artıracaktır" diyor.

Krizden en az etkilenen ülkelerin başında Libya geliyor. Libya'da şu an hemen her gün yeni bir proje başlıyor. Konutlar, alışveriş ve iş merkezleri oteller otoyol ve demiryolu projeleri dur durak bilmeden devam ediyor. Sürertekin "Şu an Libya için inşaat sektörünün kalbi diyebiliriz" diyor. Libya'yı takip eden ülkeler; Cezayir, Afganistan, Irak ve Türki Cumhuriyetler.

PROJELERDE YÜZDE YÜZ ARTIŞ
Sürertekin gelişmeyi şöyle anlatıyor: "Yurtiçinde, Ortadoğu, Afrika ve Balkan ülkelerinde inşaat firmalarımız ciddi projelere imza atmaya başladılar. Şu an başlayan ve başlayacak olan projelerle kriz dönemine göre yüzde 100 bir artış görülüyor. Yapı Koordinasyon Merkezi olarak bu projelere haftada en az 400 kişi gönderiyoruz. Bu da krizin inşaat sektöründe neredeyse bitme evresine geldiğini göstermektedir." Kirişçi ise 'Yapı Koordinasyon Merkezi olarak her ay 50'nin üzerinde projede minimum 200 pozisyonda seçme yerleştirme gerçekleştiriyoruz. Bu değerlerin yüzde 75'ini yurtdışı projeleri oluşturuyor. Yurtdışı ve yurtiçi projeleri birleştirdiğiniz zaman 1900'e yakın kişiyi işe yerleştiriyoruz" diyor. Doğuş İnşaat İnsan Kaynakları Müdürü Nihan Erkan Benli Türk mimar ve mühendislerin yurtdışında çok tercih edildiğini belirterek her kademede Türk çalışanların 10'da 9'unun CV'lerinde yurtdışı tecrübesi bulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Ekonomik krizde en çok inşaat sektörü küçüldü
Finansal piyasaların daralması, petrol fiyatlarının artması ve bununla birlikte inşaat sektörünün ana girdileri olan demir, çimento, alüminyum gibi malzeme fiyatlarının da yükselmesi inşaat sektörünü krize sokan en önemli nedenler. Sonuç: Gayrimenkul satış değerleri günden güne düştü, üretim yavaşladı. Bunun sonucunda devam eden tüm projeler durduruldu, başlayacak olan projeler de askıya alındı. Yüksel Holding/İnşaat Kurumsal iletişim ve İK Koordinatörü Deniz Sazak TÜİK'in verilerine dikkat çekiyor: "TÜİK'in 2009 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin açıkladığı GSYH verilerine göre, söz konusu dönemde en fazla küçülme %18.1 ile inşaat sektöründe görülmüş, 2009'un ilk 9 aylık dönemi için açıklanan toplam küçülme ise yüzde 19.5 olmuş. Türkiye'de, tarım dışı istihdamdaki payı yüzde 11'e kadar ulaşabilen, doğrudan ve dolaylı olarak 4 milyon civarında çalışanı etkileyen inşaat sektörünün krizden aldığı bu pay elbette istihdam rakamlarına olumsuz yansıdı."

Yurtdışında çalışanlar çok daha fazla kazanıyor
Türkiye'ye oranla yüzde 30 ila yüzde 50 arasında değişen oranla daha fazla maaş imkânı.
Pozisyona ve ülke koşullarına göre ev veya tek kişilik odalarda kalma imkânı.
Üst pozisyonlarda araç ve genel pozisyonlarda cep telefonu, laptop gibi imkânlar.
Günlük 3 öğün yeme-içme ihtiyacı.
Firma ve projeye göre 3 ila 6 ayda bir, izin dahilinde Türkiye'ye gelme imkânı. Geliş süreleri içerisinde uçak bilet masrafları firma tarafından karşılanıyor.
 
Arananların % 80'i beyaz yakalı;
Melda Kirişçi en çok aradıkları pozisyonlar hakkında bilgi verdi:
Arayışlarımızın ortalama yüzde 80'i beyaz yaka.
Yüzde 30'u üst düzey yönetici (Proje Müdürü, Ülke Müdürü, Genel Müdür)
Yüzde 40'ı orta düzey yönetici ve proje/saha mimar - mühendisleri
Yüzde 10'u tekniker

Arayışlarımızın ortalama % 20'si mavi yakalı;
Operatörler (iş makineleri)
Formenler
Teknik Ofis pozisyonları (Planlama, kontrol, teklif, ihale)

2008'de hız kesen sektör toparlarıma dönemine girdi
Dumankaya İnsan Kaynakları Müdürü Pelin Safa ise son dönemdeki iyileşme ve canlılığın beraberinde istihdam artışını da getirdiğini söylüyor ve "Çıkılan ilanlarda ve yapılan başvurularda 2008 yılının canlılığı tabii ki hız kesti, belli bir oranda azaldı. Ancak son ayların tablosuna bakınca kesinlikle ilanlarda ve beraberinde istihdam artışı başlayıp toparlanma dönemine girdiğimizi düşünüyorum" diyor.
Habertürk


Geri Dön