28 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe istihdam arttı! 

İnşaat sektöründe istihdam arttı! 

İş gücü istatistikleriyle ilgili konuşan Anadolu Ajansı Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, inşaat sektöründe istihdamın arttığını dile getirdi. 



Türkiye'de işsizlik oranı, Ekim 2020'de 2019'un aynı ayına göre 0,7 puan azalarak yüzde 12,7 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 391 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişiye geriledi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Tarım dışı işsizlik oranı ise 0,9 puanlık azalışla yüzde 14,8 olarak hesaplandı.

İş gücü istatistiklerine ilişkin olarak değerlendirmede bulunan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, işsizlik oranındaki değişimin, mevsimselliğin gerektirdiği hafif artışın tersi yönde olduğunu belirterek, işgücüne katılım oranındaki düşüşün istihdam azalışına ağır basmasının bu düşüşte etkili olduğunu söyledi. 

İnşaat sektöründe istihdam arttı! 

Tarım dışı sektörlerde istihdam edilenlerin sayısında önceki aya göre 37 bin artış görülürken, inşaatta 9 bin ve sanayide 67 bin artışa karşılık hizmetlerde 40 bin azalış izlendiğini aktaran Bürümcekçi, şunları söyledi: 

"Arındırılmış veride ise, son bir yıllık dönemde gözlenen istihdam değişimi 679 bin düşüş ile kötüleşmeye işaret ederken, hizmetler sektöründe 634 bin ve sanayi sektöründe 82 bin azalış gözlendi, inşaat sektöründe ise 97 bin artış kaydedildi. Öte yandan, geçen ay açıklanan üçüncü çeyrek kamu istihdamı gerçekleşmeleri, geçen yılın aynı dönemine göre 167 bin istihdam artışı olduğunu yansıtırken, kamuda bu boyutta bir istihdamın olmaması durumunda Türkiye geneli tarım dışı istihdamın daha sert düşeceğini düşündürmüştü."

Bürümcekçi, işgücüne katılım oranının düşmesi, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulamalarının uzatılmasının işsizlik oranının yükselmesini engellediğini belirtti.

İnşaat sektöründe istihdam azaldı!
 


Geri Dön