28 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe lisanslama sistemine geçilecek!

İnşaat sektöründe lisanslama sistemine geçilecek!

Avrupa ülkelerinde olduğu gibi inşaat sektöründe lisanslama sistemine geçilerek, gökdelen ile üç katlı apartman yapan müteahhit sınıflandırılacak.Yapılacak sınıflandırma ile birlikte yaptırımlar da yeniden belirlenecek...



Mecidiyeköy'deki asansör kazasının ardından inşaat sektörüne neşter vuruluyor. Gökdelenlere ise özel yaptırımlar uygulanacak.


Türkiye'yi yasa boğan 10 işçinin yaşamını yitirdiği asansör kazasının ardından inşaat sektörüne de neşter vuruluyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu kaza hakkında soruşturma başlatırken, iş sağlığı ve güvenliği eylem planına paralel olarak sektörel önlemler de alınıyor. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi inşaat sektöründe lisanslama sistemine geçilerek, gökdelen ile üç katlı apartman yapan müteahhit sınıflandırılacak. İşin büyüklüğüne göre yapılacak sınıflandırma ile birlikte yaptırımlar da yeniden belirlenecek. 


300 BİN MÜTEAHHİT VAR 

İstanbul' da meydana gelen asansör kazası ve bir daha yaşanmaması için alınacak tedbirler önceki gün toplanan Bakanlar Kurulu'nda 3 saat boyunca tartışıldı. ILO'nun inşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesinin Meclis'e gönderilmesine karar verilirken, 300 bin müteahhidin uyması gereken kurallar da yeniden belirleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOBB ile İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'nun üzerinde çalıştığı İnşaat Müteahhitleri Mesleği Hizmet Yasa Tasarısı yeni yasama döneminde Meclis'e getirilecek. 


MESLEKTEN MEN EDİLECEKLER 


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile geçen hafta yapılan toplantı da masaya yatırılan çalışmaya göre kusurlu bulunan müteahhitler meslekten men edilecek. İnşaat müteahhitliği, bir meslek olarak Türk Ticaret Kanunu'nda tanımlanacak. İnşaat mesleğine girişin yasal çerçevesi oluşturulurken, sektöre ilişkin düzenli kayıt ve sicil tutulması zorunlu hale geliyor. Uymayan müteahhitler hakkında suçun niteliğine göre cezalar öngörülüyor. Yasada belirtilen kriterleri yerine getirmeyenler müteahhitlik yapamayacak. 


USLU: HERKES İKİYÜZLÜLÜĞÜ BIRAKSIN


AK Parti'nin sendikacı kökenli milletvekili Salim Uslu, İstanbul'daki asansör faciasına ilişkin sert konuştu. Uslu, bu tür kazalardan belediyeler, odalar, teftiş kurulları, taşeron ve asıl firmanın müteselsil suçlu olduğunu söyledi. Sendikaları eleştiren Uslu, "Meclis'e gelip sadece sendika barajının düşürülmesini için kulis yapıyorlar, işçi güvenliğini konuşmuyorlar. İLO Sözleşmesi'nde baraj yok. Bunu söylemiyorlar. Herkes ikiyüzlülüğü bıraksın" diye konuştu. "Sendikaların devlet tarafından denetlenmediği bir dönemdeyiz" diyen Uslu, meslek odalarının zorunlu olmaktan çıkarılıp gönüllü hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Mevzuat konusunda bir sorun olmadığını belirten Uslu, "Uygulama açısından sorunlar var" dedi. 



Hazal Ateş- Eda Işık/ Sabah 




Geri Dön