05 / 05 / 2024

İnşaat sektöründe Mayıs ayı umudu!

İnşaat sektöründe Mayıs ayı umudu!

Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Nisan Ayı Raporu sonuçları açıklandı. Rapora göre, son açıklanan normalleşme takvimiyle beraber ekonomi genelinde bir toparlanmanın başlayacağıyla ilgili umut, Beklenti Endeksi’ni yukarı taşıdı.



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay büyük bir merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı. Nisan'da faaliyette ciddi bir azalma yaşandı. Beklenti Endeksi, mart ayındaki tarihi dip değerinden sonra normalleşmeye dönen takvim ile beraber yükseliş  kaydetti. 

Bir önceki yılın aynı ayına göre Beklenti Endeksi’nde ciddi artış yaşandı. Özellikle son açıklanan normalleşme takvimiyle beraber ekonomi genelinde bir toparlanmanın başlayacağıyla ilgili umut, Beklenti Endeksi’ni yukarı taşıdı. Bu beklentiye karşılık faaliyette önemli bir daralma yaşandı. Nisan ayında, bir önceki aya göre sektör genelinde üretimde ciddi bir düşüş yaşandı. Sektörün güveninin diğer bütün endekslerden daha düşük olması, inşaat sektörünün kırılganlığını ortaya çıkardı. 

İnşaat sektöründe Mayıs ayı umudu! 

Hazır Beton Endeksi 2020 Nisan Ayı Raporu hakkında değerlendirmelerde bulunan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, şunları söyledi: “Nisan ayında, bir önceki aya göre sektör genelinde ciddi bir üretim azalması yaşandı. Üretimdeki azalma, korona virüsü pandemisi nedeniyle bazı inşaatların faaliyetlerini durdurmuş olmasının yanı sıra devam eden inşaatlarda sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle hafta sonları beton dökümü yapılamamasından kaynaklandı.” 

İnşaat sektöründe Mayıs ayı umudu! 

Merkez Bankası'nın açıkladığı mart ayı verileri değerlendirildiğinde en düşük 3. kapasite kullanım oranına sahip olan hazır beton sektöründe yaşanan daralmanın nisan ayı itibarıyla kesinlik kazanacağını ifade eden Yavuz Işık, “Hem çimentonun hem de hazır betonun kapasite kullanım oranlarında nisan ayında, hem bir önceki aya göre hem de geçen yılın aynı ayına göre gerileme yaşanmıştır. Son 6 çeyrektir daralan inşaat sektörüne girdi sağlayan hazır beton da, bu tablonun dışında kalmamış ve Korona virüsü pandemisi öncesi dönemdeki son 18 ay boyunca süregelen bir geriye gidişe maruz kalmıştır. Bu pandemi ile birlikte sektörün kan kaybının hızlandığı görülmektedir.” diye konuştu. 

İnşaat sektörünü neler bekliyor?


Geri Dön