22 / 11 / 2024
fuzul

İstanbul'daki inşaat sektöründe arsa sıkıntısı yaşanıyor!

İstanbul'daki inşaat sektöründe arsa sıkıntısı yaşanıyor!

İstanbul'da yatırımların aralıksız devam ettiği inşaat sektöründe arsa sıkıntısı yaşanıyor. Yatırımcılar yeni yer bulmakta zorlanırken, ev ve arsa sahipleri 'beklegör' politikası izliyor. Yatırımcılar rotasını çevre şehirlere doğru kaydırıyor.




İstanbul'da yatırımların aralıksız devam ettiği inşaat sektöründe arsa sıkıntısı yaşanıyor. Yatırımcılar yeni yer bulmakta zorlanırken, ev ve arsa sahipleri 'beklegör' politikası izliyor. Yatırımcılar rotasını çevre şehirlere doğru kaydırıyor.


İstanbul'un farklı noktalarında yapımına başlanan büyük projeler ve konut ihtiyacının sürekli artması şehirde arsa sıkıntısı yarattı. Projelerin hızla devam ettiği Marmara Bölgesi'nde yatırımcılar rotalarını çevre şehirlere kırdı. Sektör temsilcileri yatırımcıların arsa için Tekirdağ, Kırklareli, Kocaeli, Yalova, Çanakkale gibi şehirleri tercih ettiğini söyledi. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, İstanbul'da sorunsuz arsanın kalmadığını belirtti. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın uygulanması gerektiğini dile getiren Ağaoğlu, "Ancak burada da bazı eksiklikler var. Arsa sahipleri ve alıcılar bağımsız gayrimenkul değerleme şirketlerine fiyat analizi yaptırmalı. Herkes kendi evini, arsasını maksimum ranta çevirme gayretinde ama deprem tehlikesi ve kentsel dönüşümün gerekliliği unutulmamalı" dedi. 


SPEKÜLATÖRLER DEVREDE

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da İstanbul'da arsa sorununun 5 yıldır olduğunu belirterek, "İstanbul'un taşı, toprağı altın özdeyişimiz artık günümüzdeki arsa sorununu tam olarak ortaya koyuyor" diye konuştu. Yatırımcının artık şehir dışına yöneldiğini dile getiren Durbakayım, arsa arayışının Trakya Bölgesi'nden daha çok Doğu'ya doğru kaydığını ifade etti. İstanbul'daki arsa yatırımcısının ise il sınırı bölgelerine yöneldiğini aktaran Durbakayım, arsa spekülatörlerinin de yoğun olarak devrede olduğunu kaydetti. Durbakayım, şunları anlattı: "Spekülatörlerin birbirinden çok farklı fiyatlar vermesi nedeniyle arsa sahipleri 'bekle-gör' pozisyonu alıyor. Fiyatların astronomik seviyelere çıkması bile arsa sahiplerinin 'belki daha yüksek fiyata satabilirim' düşüncesinin önüne geçemiyor. Fiyatların yüksek olması veya arsa sahiplerinin satışı ağırdan alması nedeniyle de arsa satışları oldukça yavaş bir seyir izliyor." 


ULAŞIM CAZİBEYİ ARTIRDI

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Başkanı Bekir Yener Yıldırım, Trakya'ya yönelik ulaşım, raylı sistem ve liman projelerinin bölgenin değerini daha da artırdığını söyledi. Yıldırım, "Bu bölgeler endüstriyel açıdan da değerlenecek. Küçük ve orta arsa yatırımcısı buraya çok önceden geldi. Artık üzerinde proje geliştirecek araziyi bulmak zor. Yatırımcı sadece Tekirdağ, Kırklareli değil İzmit, Balıkesir, Yalova, Çanakkale'ye gidiyor. Buralardaki bazı bölgeler 3-4 kat değer kazanmış olsa da henüz İstanbul'un çok çok gerisinde" diye konuştu. 


5 YILDA YÜZDE 300 ARTTI

Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde gayrimenkul danışmanlığı yapan Fatih Karatepe de son yıllarda Çerkezköy, Kapaklı ve Saray bölgesine İstanbul'dan gelen yatırımcıların ilgi gösterdiğini söyledi. Karatepe, "5 yıl önce 25 bin liraya alınan arsa şu anda 100 bin lira. Fiyatlar 5 yılda yüzde 300 arttı" dedi. Beylikdüzü'nde emlakçılık yapan Sedat Çavuşoğlu ise ilçede neredeyse yatırımlık arsa kalmadığını belirterek, "İmarlı bir arsanın fiyatı 800- 900 bin liradan başlıyor" diye konuştu. 


Sabah


Geri Dön