30 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe ara eleman sıkıntısı: Maaş çok çalışan yok!

İnşaat sektöründe ara eleman sıkıntısı: Maaş çok çalışan yok!

İnşaat sektöründe eleman sıkıntısı hız kesmeden devam ederken, Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Nebioğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ara eleman sıkıntısından yakınırken, pek çok sektörde teknik eleman da bulunamadığını söyledi.



Türkiye İş Kurumu'nun yaptığı araştırmada, en çok aranan meslekler tek tek belli oldu. Haber Global'den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre söz konusu bu meslekler arasında, temizlik görevlisi, konfeksiyon işçisi, makineci (dikiş), lojistik elemanı, ayakkabı imalatçısı, satış danışmanı/uzmanı, garson, inşaat işçisi, kaynakçı, ahşap mobilya imalatçısı yer alıyor.

Yapılan araştırma ülkemizde yaşanan ve son dönemlerde de sık gündeme gelen ara elaman sıkıntısını bir defa daha gözler önüne sererken, yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi. Özellikle Z kuşağının hayalleri arasında bulunmayan mesleklere istihdamın nasıl olacağı merak edilirken, artan üniversite sayılarının da bir taraftan genç işsizliğe sebep olduğu gündeme getirildi. 

İnşaat sektöründe ara eleman sıkıntısı: Maaş çok çalışan yok!

KONTENJAN SINIRLAMALI 

Eğitim Sosyoloğu Tunay Kamer konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada üniversite sayılarının yeterli olduğunu kaydederek, "Türkiye'de üniversite sayılarının artması, özellikle Anadolu’da maddi imkânsızlıklar içinde yaşayan gençlerin yükseköğrenime erişimini sağlayabilmek için büyük öneme sahip. Fakat üniversitelerde, verilmiş olan eğitimin kalitesiyle ortaya konan bilimsel çıktıların ve yapılan araştırmaların ölçümlenmesi ve mevcut istihdam verilerinin doğru bir şekilde okunması gerekli. Bunun için de Türkiye'deki sektörlerin istihdamda ihtiyaçlarının belirlenmesi; ihtiyaç fazlası öğrenci taleplerinin, bölümlerde ya da programlarda kontenjan sınırlandırmasıyla başka alan ve bölümlere yönlendirilmesinin sağlanması gerekiyor" dedi.

KALİFİYE ELEMAN YOK

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Nebioğlu da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen ara eleman sıkıntısından dert yanarken, "Pek çok sektörde teknik eleman da bulunamıyor. Söz konusu bu eksikliği yalnızca seramikçi, fayansçı, alçıcı olarak düşünmeyin. En basit kaba inşaatta başlayan, demir ya da kalıp ustası bulunamıyor. Kalifiye eleman kesinlikle yok" değerlendirmesini yaptı.

MASA BAŞI İSTİYORLAR

İstanbul Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Karaman da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bazı dönemlerde siparişlere yetişmekte güçlük çekildiğini kaydederek,, "Eğer siparişin varsa, yapamıyorsan, tek nedeni de eleman olmaması. Çoğu genç masa başı işte çalışmak istiyor. Hiç kimse ara mesleklerde çalışmak istemiyor. Fakat ara elemanlar günümüzde 50 bin Türk Lirası'na yakın maaş alıyor" diye konuştu.

 

Arazi tahsisleri nasıl yapılmalı? 'Parayı veren düdüğü çalar' mantığı sona ermeli! 

Evde bakım yardımı bekleyenlere Nisan 2024 müjdesi! 7 bin 608 Türk Lirası hesaplara ne zaman yatırılacak?

1.5 milyon TL konut kredisinin aylık taksitleri ne kadar? İşte banka banka 120 ay vadeli konut kredisi tablosu!


Geri Dön