28 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe trendler değişiyor

İnşaat sektöründe trendler değişiyor

İnşaat sektöründeki gelişmeleri aylık olarak üyeleriyle paylaşan İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) mart raporu yayımlandı



Dergide dördüncü çeyrekte konut satışlarının aylık 116 bin düzeyinde seyretmesi öne çıkan ilk konu oldu.
Bu veri bir önceki çeyreğe göre yüzde 3.86, 2009 yılının aynı dönemine göre ise yüzde 25.63'lük bir artışı anlamına geliyor. Bu seviye şimdilik inşaatçıları tatmin etmekten uzakken yine de konut satışlarında bir artışa işaret ediyor. Konut satışlarındaki artış eğiliminin düşük faizler nedeniyle devam etmesi de sektörün beklentileri arasında.
İnşaat sektöründe en dikkat çekici değişiklik ise trendlerin değişmesi oldu. Son 15 yıldır, konut endüstrisi ticari gayrimenkul pazarını şekillendirirken, konut bölgelerinde alışveriş merkezlerinin, ticari plazaların geliştiği gözlenirdi. 2009'dan itibaren bu trend tersine döndü.
İnşaat firmaları artık ticari gayrimenkul projeleri geliştirirken konut projelerine daha fazla dikkat edecek. Bundan sonra havalimanı, alışveriş merkezi, teknopark ve yat limanı gibi ticari gayrimenkul projeleri geliştiren inşaat firmaları, yakın lokasyonda konut projesi inşa eden firmalar ile ortak sinerji yaratacak şekilde hareket edecek.
Banu Ezber


Geri Dön