28 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe yeni sistem! Denetimler artırılacak, kaçak faturanın önüne geçilecek! O tarihten itibaren başlıyor

İnşaat sektöründe yeni sistem! Denetimler artırılacak, kaçak faturanın önüne geçilecek! O tarihten itibaren başlıyor

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından yıkılan binalar, inşaat yapımında kullanılan malzemenin kalitesinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Binaların güvenirliğini artırmak için yeni sistem geliyor. Bu sistem ile denetimler artırılacak ve kaçak faturanın önüne geçilecek...



İnşaat sektörünün en temeL yapı malzemelerinden biri olan demirle ilgili devrim niteliğinde yeni sistem geliyor. Bu sistem sayesinde demirin kalitesi ölçülecek, denetimler artırılacak ve kaçak faturanın önüne geçilecek. İşte o yeni sistem..

İDİS NEDİR? 

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün inşaat demirinin üretiminden laboratuvar safhası da dahil olmak üzere tüm aşamalarını takip ederek kayıt altına alacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) geliyor. 

İnşaat demiri, TIR ve kamyonlara yüklenirken özel güvenlikli etiketlerdeki benzersiz kodlar mobil cihazlarla okutulacak, inşaat demirlerinin yaşam döngüsü takip edilebilecek.

Fatura ve irsaliye eşleşmeleri sayesinde, inşaat demirlerinin kimlere satıldığı, hangi tarihte satıldığı kayıt altına alınmış olacak.

Hürriyet Gazetesi'nden Sefer Levent'in kaleme aldığı köşe yazısında; müteahhitler, inşaatta hangi demiri kullandıklarını, bu etiketler üzerinden beyan edecek. Böylece müteahhit, geçmiş stoktan demir kullanamayacağı gibi, etiketsiz demiri, gider olarak gösteremeyecek.

BU TARİHTEN İTİBAREN BAŞLIYOR!

İnşaat sektörüne devrim niteliğinde uygulanmaya başlanacak İDİS sistemi 1 Ocak 2024 itibarıyla hayata geçiyor.

 Bu kapsamda, mevcut inşaat demiri üreten ve ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayiler, tüccar ve yapı müteahhitleri, yapı denetim firmaları ve ilgili tüm paydaşların İDİS’e kayıtları 2023 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

İnşaat sektöründe yeni sistem! Denetimler artırılacak, kaçak faturanın önüne geçilecek! O tarihten itibaren başlıyor

KAÇAK FATURANIN ÖNÜNE GEÇİLECEK!

İDİS sistemi ile faturasız inşaat demiri hareketi engellenecek. Aynı zamanda da inşaatlarda kullanılan demirin kaynağı ve ürün kalitesi de görüntülenebilir olacak.

Denetimlerde özel güvenlikli etiketsiz demirler rahatlıkla tespit edilerek gerekli yaptırımlar uygulanabilecek.

İDİS sadece üretim, lojistik, alım-satımları değil, yapı denetçilerinin inşaat sahasına indirilmiş demirlerden aldığı numune parçalarının da takibini sağlayacak. Tüm bu İDİS adımları, akıllı telefonlarda özel İDİS mobil uygulamaları ile işlenirken coğrafi konum bilgisi de eklenebilecek.


İDİS, ABD VE AVRUPA'DA YILLARDIR UYGULANIYOR

Bu sistem sadece Türkiye'de değil  yurtdışında, İDİS benzeri uygulamalar yıllardır başarıyla uygulanıyor.  Avrupa Birliği’nde 2011 tarihli inşaat ürünleri regülasyonu, kalite ve performans denetimlerini zorunlu kılıyor.

Türkiye’de yılbaşında devreye girecek olan bu sistem sayesinde demirden çalarak üç kuruş daha fazla kazanmak isteyen müteahhitlerin önüne geçilmiş olacak.

Demir fiyatları Payas,  İzmir  ne kadar? 1 ton demir bugün kaç lira oldu? Güncel demir fiyatları!


 


Geri Dön