Sektörel

İnşaat sektöründeki ara elaman sıkıntısı projeleri geciktiriyor! Aylık 150 bin TL'ye eleman bulunamıyor!

İnşaat sektöründe yaşanan ara eleman sıkıntısı bazı projelerin de gecikmesine sebep oldu. Mimarların 40 ila 60 bin lira arasında maaş aldığını kaydedilirken, 150 bin TL'ye kaynakçı bulunamadığı belirtildi.

Yüksek maaşlara rağmen son günlerde sık sık gündeme gelen inşaat sektöründe ara eleman bulunamaması bazı projelerin gecikmesine sebep oldu. Sektör tarafından paylaşılan detaylara göre mühendislerin, mimarların 40 ila 60 bin lira arasında maaş aldığını kaydedilirken, 150 bin liraya kaynakçı bulunamadığı belirtildi. İşte detaylar...

İnşaat sektörü son senelerde maliyeti en çok artan bölümlerden bir tanesi oldu. Öyle ki yaşanan bu durum vatandaşlara da yansıdı. Konut fiyatlarının yükselmesinden sonra satışlarda da azalma yaşandı. Fakat inşaat sektöründe başka bir sorun daha bulunuyor. o da kalifiye eleman sorunu. Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamalarda kaynakçı, sıvacı, demirci ve operatör bulamamaktan şikayet etti.


"BİR DENGESİZLİK VAR"

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Ayıder Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu, bir inşaatta kalfaya iş verdiklerini fakat kalfanın ekibini bulamadığını dile getirdi. 

Show Haber'e konuşan Ayıder Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu, "Bugün bir inşaat kalfasının maaşı 80-100 bin Türk Lirası, demirci ustasının maaşı 70-80 bin Türk Lirası ya da kepçe operatörü maaşının 100 bin Türk Lirası, 150 bin Türk Lirası 200 bin Türk Lirası bandına gelmişken orada çalışan bir üniversite mezunu şantiye şefi ya da bir mimar 40 bin Türk Lirası ile 60 bin Türk Lirası arasında maaş alabiliyor. Bir dengesizlik var" ifadelerini kullandı.

MAAŞLARI DOKTORLARI BİLE SOLLADI

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre sıvacı, demirci, kaynakçı maaşları pilotu, doktoru, mimarı solladı fakat sektör de kısır döngüye girdi. Müteahhit Murat Çevik yaptığı açıklamada'150 bin Türk Lirası'na kadar çıktık. Bir tane kaynakçı bulamıyoruz' ifadelerini kullandı.

İstanbul Pendik'te yeni bir projeye başlayan, alanı çevirip ruhsatını aldığını dile getiren Çevik hafriyat dökmek için 9 milyonu gözden çıkardığını fakat yine de hafriyatçı bulamadığını dile getirdi. 3 aydır beklediğini kaydeden Murat Çevik ayrıca, "Ne kalfa bulabiliyoruz, ne inşaat işçilerini bulabiliyoruz. Zor durumdayız." dedi.


DÖVİZLE İŞİ TERCİH EDİYORLAR

Ayıder Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu da açıklamasında ustaların döviz bazında maaş almak istediği için yurt dışını tercih ettiğini bu durumun da ülkemizdeki işleri zorlaştırdığını savundu.


FATURA YİNE TÜKETİCİYE ÇIKIYOR

Ara eleman konusunda yaşanan sıkıntılar o özellikte aranan ustaların maaşlarını da yükseltiyor.

Böyle bir durumda zaten yüksek olan maliyetlere yenileri de ekleniyor. Fakat bu işin faturası yine tüketiciye yansıyor. Zaten yüksek olan konut fiyatları yaşanan sıkıntılar nedeniyle daha da artıyor. 

 

Ümraniye'deki 2+1 konut fiyatı Londra ile yarışıyor: Hala 'konutta fırsat' diyenler var!

Konut satışları düşüyor! Ev alamayan evini yeniliyor!

SSK, Bağ-Kur, 4C dahil tüm herkes alacak! Emeklilere Kurban Bayramı öncesi 12 bin, 15 bin ve 18 bin TL ödeme!