06 / 05 / 2024

İnşaat sektöründeki büyüme tüketiciye bağlı!

İnşaat sektöründeki büyüme tüketiciye bağlı!

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye'nin aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektörünün 2010 yılı özet olarak değerlendirilirken, 2011 yılında tüketici talebinin önemine dikkat çekildi  



Rapora göre, 2010 yılında inşaat sektörünün üretici bazında parlak bir görünüm sergilediği belirtiliyor. Ayrıca yatırım projelerine devam edildiği ve üretimin hızla arttığı da görülüyor. Bununla birlikte gayrimenkul satışlarının aynı düzeyde seyretmediği belirtiliyor. Bunda da daha önceki yatırımcının mevcut koşulların en uygun koşullar olduğuna
henüz inanmaması etkili oluyor. Raporda şu noktalara değiniliyor:

* Borsa ve faizin mevcut seviyeler nedeniyle cazibesini yitirmesi yatırımcıların odaklandıkları alanın gayrimenkul olmasını sağlamıştır. Dolayısıyla oluşan bu ilginin gayrimenkul sektöründe patlama yaratması kaçınılmazdır. Bununla birlikte satıcıların da bu fırsatı görerek fiyatlama yaptıkları ve gayrimenkul piyasasında çok miktarda 'tok satıcının' bulunduğu görülmektedir. Dolayısıyla piyasanın denge fiyatının oluşum süreci gecikmektedir. Bu nedenle piyasanın şu anda istenen verimi sağlamadığı görülmektedir.

* Türkiye'de ihracattaki başarının artarak sürdürülebilmesi için, İMSAD hedef dış pazarları takip etmektedir. İnşaat sektöründe arz ve talebin sektörün her alanında etkin ve verimli bir şekilde buluşmasının sağlanması içinde bulunduğumuz dönemde daha da kritik önem taşımaktadır.

 

Tüketici, talebi harekete geçirilmeli

* İNşžAAT Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) raporuna göre, '2010 yılında inşaat sektöründe yaşanan yüksek büyüme bu açıdan değerlendirilmeli. 2008 ve 2009 yılında daralan sektör, talep potansiyelini görerek harekete geçmiş 2010 yılını yatırım için kullanmış. Bu yatırımların kalıcı bir gerişim göstermesi için 2011 yılında talebin harekete geçirilmesi gerekiyor. Aksi durumda biriken stokların bir sonucu olarak 2011 yılında inşaat sektöründe yatırımların yavaşladığı görülebilecektir. Bunun doğal uzantısı olarak sektörde ivme kaybı beraberinde gelebilecektir. Bu nedenle özellikle tüketici talebini harekete geçirebilecek adımların 2011 yılının ilk çeyreğinde atılması gerekmektedir' diye belirtiliyor.
Hürriyet/Hürriyet Seri İlanlar  


Geri Dön