Sektörel

İnşaat sektöründeki sorunlar çözülmeli!

ATSO İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Hasan Tunç, inşaat sektöründeki sorunlara çözüm bulunması gerektiğini söyleyerek, belediye ve bağlı şirketlerin ruhsat harçlarını düşürmesi gerektiğini belirtti.

İnşaat sektöründe girdi maliyetlerinin yükselmesiyle yeni konut projeleri de yok denecek kadar azaldı. Antalya Ekspres'ten Gonca Öztürk'ün haberine göre, bunun sebebinin eldeki stokların azalması olduğunu söyleyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 30.Grup İnşaat faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Hasan Tunç, “Güncel olarak sektörün sorunlarının çözüm niteliğinde görüşlerimiz mutlaka var. İnşaat malzeme maliyetlerinin yüksek olmasını engelleyecek tedbirlerin geliştirilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra ruhsat harçları çok yüksek, bu sebeple belediyelerin enflasyon ile mücadele çerçevesinde ruhsat harçlarını düzenlemesi gerekir. Yine inşaat sektöründe çalışan firmalar bankalar nezdinde kredi almakta zorlanıyorlar. Hükümetimizin kredilerde inşaat sektörü için daha fazla pay ayırması gerekiyor. Yoksa inşaat sektörü 3 yıl toparlanamaz” dedi.

0,99 olan konut kredi faizlerinin yılsonuna kadar sürerse eldeki konutların bitme düzeyine geleceğini belirten Tunç, “Ülke olarak ekonomik anlamda zor günler geçiriyoruz. Döviz artışı ile birlikte inşaat sektöründe girdi maliyetleri çok ciddi boyutlara çıktı. Bunun yanı sıra yüksek faiz oranları konut satışlarının azalmasında büyük rol oynuyor” şeklinde konuştu.

‘MÜTEAHHİT KURTULDU’

Yaşanan ekonomik sorunların inşaat sektörüne etkilerinin oldukça fazla olduğunu belirten Tunç, “Daha önce gazetenize bir değerlendirme yapmıştım. O gün şunu söylemiştim; Antalya’daki mevcut konut stokunun tükeneceğini ve eldeki stokun ancak 2 yıl götüreceğini belirtmiştim. Hükümetimiz Ekim ayında konut kredi faizlerini 0,99 oranına çekmesiyle inşaat sektöründeki meslektaşlarımız rahat bir nefes aldı. Çoğu müteahhit batmaktan kurtuldu. Bunu içten ve samimiyetle söylüyorum. Geç de olsa konut kredisi faizlerini indiren yetkililere şükranlarımı sunuyorum. Antalya’da yeni konut alacak ihtiyaç sahiplerinin ellerini çabuk tutmaları, geç kalmadan ev sahibi olmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

‘FIRSATÇILIK DEĞİL’

Biten ve yapı kullanım belgesi alınmış konutların inşaat girdi maliyetlerinin düşük olduğunu belirten Tunç, “Müteahhitler kendilerini kurtarma peşinde. Yeni yapılacak konutların inşaat maliyetleri yüzde 70 artacağı için bu da daire satış fiyatlarına yansıtılacak. Başka türlü müteahhitler işin içinden çıkamaz. Müteahhitler mevcut ihtiyaçlarını parasal yönde karşılayacak satışı yaptığı anda konut fiyatları artacaktır. Bunu da tüketici fırsatçılık olarak değerlendiriyor. Aslında maliyet artışının bir sonucu, bunu fırsatçılık olarak değerlendirmemek lazım” şeklinde konuştu.

‘MÜTEAHHİT FARKLI SEKTÖRE KAYIYOR’

TÜİK verilerine göre de ilk altı aylık dönemde yapı ruhsatı verilen daire sayısının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 66.3 azaldığını belirten Tunç, “Benim çevremden gözlemlediğim kadarıyla yeni inşaat yapım çalışması yüzde 20’lere kadar düştü. Müteahhitler farklı sektörlere, daha önce yaptıkları işlere kayıyorlar. Buda ilerde sorun yaratacak görünüyor” diye konuştu.

‘YASA GEREKLİYDİ’

Müteahhitlerin sınıflandırılması yasasıyla ilgili de açıklama yapan Tunç, “İnşaat sektöründe yaşanan sorunların yanı sıra 2 Mart tarihinde müteahhitlerin sınıflandırılması yasası çıktı. Kısa bir süre önce de bu yasada bazı değişikler yapıldı. Bu yasal düzenlemeyle ilgili 3 Ekim tarihinde 30. Grup İnşaat Faaliyetleri Komitesi öncülüğünde Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda üyelerimizin geniş ve kapsamlı katılımıyla bir toplantı yaptık. Çevre ve şehircilik il müdürlüğünden yetkililer sunumlarıyla bilgilendirme yaptılar. Toplantımız oldukça verimli geçti. Bu yasanın çıkarılmasında geç kalınmış olsa da gerekli bir yasa olduğunu düşünüyorum. Çünkü artık herkes ben müteahhidim diyemeyecek.  Müteahhitler sınıf sınıf olacak. İnşaat faaliyetlerine belli sınırlandırmalar ve kriterler getiriliyor. Bu sebeple yasayı oldukça önemsiyoruz. Yasa da düzenlenmesi gereken eksik ve gereksiz kısımların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gündemine alması gerekiyor. Bizler de bu hususları gerekli mercilere iletiyoruz. Müteahhitlik Sınıflandırma Yasası daha çok yeni umuyorum gerekli düzenlemeler kısa süre içinde yapılır ve yasa 2 Aralık 2019 da yürürlüğe girer” şeklinde konuştu.

 

İnşaat sektörü finansman desteğini bekliyor!