Sektörel

İnşaat sektöründen arsa politikası değişsin talebi! Konut almak için doğru zamanda mıyız?

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, arsa politikasının bir zulüm haline geldiğini dile getirdi ve sektör ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki şu an konut almak için doğru zamanda mıyız? İşte ayrıntılar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılının ikinci çeyrek yapı izin istatistikleri rakamlarına göre, Nisan-haziranı kapsayan dönemde ruhsat sayısında sert bir düşüş kaydedildi. Son dört senede, Türkiye genelinde arsa fiyatları yüzde 530 yükseldi. Arsa ve arazi yatırımları daha ulaşılabilir fiyatlı olmaları sebebiyle, güvenli liman arayışındaki yatırımcıların ilk tercihi oldu. 

Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar sebebiyle bu trendin gelecek birkaç senede de sürmesi öngörülüyor. İnşaat Mühendisleri ve Sanayicileri İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Güneydoğu Güncel'de yer alan habere göre; İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, açıklamasında arsanın üretilen bir şey olmadığına, arsanın bir rant aracı olmaktan çıkarılmasının ve stok yapılmasının önüne geçilmesinin gerektiğine dikkat çekti. 

Şeref Demir, sektör olarak en büyük kanayan yaralarının arsa olduğunu aktardı ve "İstisnai yerler haricinde dünyanın hiçbir yerinde büyük metropoller dışında arsa fiyatının gayrimenkulün yarısının oluşturduğu bir ülke bulunmuyor. Bizdeki orta ölçekli konutlarda bile neredeyse varsa bedeli konutun yarısını oluşturuyor. Bu kabul edilecek bir oran değil" diye konuştu. 

Arsa politikasının sil baştan tamamıyla değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Demir, "İlk imar açıldığı andan sonuna kadar gözden geçirmesi gereken bir durum mevcut. Arsa üretilen, çoğaltılan bir şey değildir. Bu nedenle, arsaya bakış açısının çok farklı olması gerekli. Özellikle bir rant aracı olmaktan çıkarılması gerekiyor. Aynı zamanda stok yapılmasının da engellenmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi. 

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, su anki mevcut yasaların stok yapmayı teşvik ettiğini dile getirdi ve şunları söyledi: 

"Bir arsayı alıp beş sene bünyenizde beklettiğiniz durumda isterseniz şahıs isterseniz kurum olsun, vergiden muaf oluyorsunuz. Bu arsa stokçuluğuna teşvik etmektedir. Maalesef arsa bu nedenle büyük bir rant aracı olarak görülüyor. Sosyal medyadan gördüğümüz kadarıyla yatırım şeklinde her tarafın yönlendirdiği yer arsa." 

Demir, bu arsadaki yapılacak olan gayrimenkulleri konut sahibi olmayan insanların alacağını, burada da enteresan bir durumun söz konusu olduğunu belirtti ve "Hala nüfusumuzun yüzde 53'ü konut sahibidir. Yüzde 47'lik kesim hala kiracı pozisyondadır" bilgilerini verdi. 

"Konut sahibi olmayan ve uzun süre kiracı olarak kalacak kesim maalesef şu anki konjonktürde şartlar uygun hale gelse bile konut alacak durumda değiller. Bir mantık yürütülerek alınmış olan bazı yanlış kararlar var. İkinci daire alımının önüne geçilsin. İkinci dairenin önüne geçildiği takdirde konut fiyatları aşağı inecek. Kiracılar daire sahibi olmuş olacak" açıklamasında bulunan Demir, konut fiyatlarındaki artışın nedeninin emtia fiyatlarının ve işçilik fiyatlarının yükselmesi olduğunu vurguladı. 

Demir, açıklamasını şu ifadeleri kullanarak tamamladı: 

"Şu an daire almak için çok büyük bir fırsat. Maliyetinin altında satış söz konusudur. Yarın krediler falan oluştuğu zaman kredi ortamı oluştuğu takdirde, bunlar karlı satışlara döndüğü takdirde, şu anki rakamlara daire bulamayacaklardır.  Satış için çok uygun bir dönem. Bu fırsatı değerlendirmelerini tavsiye ediyorum."

BİM 3 Eylül 2024 aktüel ürünler kataloğu yayımlandı! BİM'de yarın indirimli ürünler raflarda yerini alacak...

Arsa almak isteyenler müjde! Uzman isim açıkladı! İşte 1'e 3 kazandıracak o lokasyon!

Belediyelerden iki şehirde satılık 14 arsa! İmarlı arsaları kaçırmayın!

Evde bakım parasında zamlı rakam belli oldu! 2 Eylül evde bakım parası yatan iller açıklandı mı?