22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat sektöründen grev açıklaması!

İnşaat sektöründen grev açıklaması!

Çimento fiyatlarında yaşanan yükselişleri protesto etmek amacıyla iş bırakacaklarının sinyalini ağustos ayı ortasında veren müteahhitler, ‘grev’ yapmaya karar verdi. 




Çimento fiyatlarında yaşanan yükselişleri protesto etmek amacıyla iş bırakacaklarının sinyalini ağustos ayı ortasında veren müteahhitler, ‘grev’ yapmaya karar verdi. 

Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre; konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, 2 Eylül tarihinde Ankara’daki genel merkezlerinde Anadolu’daki birlik başkanlarının geniş katılımıyla gerçekleştirecekleri bir basın toplantısında, greve çıkacakları tarihi açıklayacaklarına dikkat çekti.

İnşaat sektöründen grev açıklaması!

“Greve 2 Eylül’de çıkmayacağız. Ne zaman çıkacağımızı, kaç gün süreceğini ve kaç üyeyi kapsayacağı gibi tüm detayları 2 Eylül’de duyurmayı planlıyoruz” ifadelerini kullanan Tellioğlu, “Eğer bu tarihe kadar gerek ilgili bakanlıklardan gerekse çimento sektörü temsilcilerinden taleplerimize yönelik olumlu bir adım gelmiş olursa greve de, bunun duyurulacağı bir basın toplantısına da gerek kalmaz” dedi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren ise, kamu müteahhitlerinin fiyat farkı kararnamesi beklediğine vurgu yaptı.

İnşaat sektöründen grev açıklaması!

BOYKOT AFİŞLERİ HAZIR

Son bir senede çimento fiyatlarındaki yükselişin yüzde 200’e ulaştığına dikkat çeken Tellioğlu, yaptığı açıklamada fiyatlarda düşüş olmazsa inşaatları durduracaklarını duyurmuş; çimento sektöründen ise “Kimse çimento sektörünü kendi çıkarları için hedef gösteremez” açıklaması yapılmıştı. TÜRKÇİMENTO ve ÇEİS’in açıklamasında, müteahhitler tarafından açıklanan rakamların gerçek olmadığına dikkat çekildi.

Çimento fiyatlarındaki ciddi yükselişlerden duydukları rahatsızlığa aylardır dikkat çektisürdüğünü belirteb Tellioğlu, “Ülke genelinde yaşanan sel ve yangın felaketlerinin yaşandığı sıralarda iş bırakmamız uygun olmazdı. Bu yüzden iş bırakma eylemimizi erteledik” diye konuştu.

Tellioğlu, müteahhitlerin Ticaret Bakanlığı temsilcileriyle görüşüp, maliyetlerdeki ciddi yükselişlere ilişkin şikayetlerini açıkladıkları toplantıya demir ve çimento sektörü temsilcilerinin de katılım gösterdiğini hatırlaarak “Aylardır sonuç alınamadı. İsterdik ki Ticaret Bakanlığı bu sorunu çözsün” dedi.

“Gelinen noktada 120 bin üyemizin çoğunluğu, fiyatlarda düzenleme olmazsa toplu hareket edip greve çıkmak istiyor” diye konuşan Tellioğlu, “İnşaatlara asılacak boykot afişlerinin yazısına kadar planlama yapmış bulunmaktayız. 30-40 ilin şehir merkezlerindeki inşaatların önemli bir kısmına, görünür nitelikteki bu afişlerimizi asacağız” açıklamasında bulundu.

İnşaat sektöründen grev açıklaması!

15 GÜN DE SÜREBİLİR, 45 GÜN DE…

Tellioğlu, 2 Eylül tarihinde Ankara’da yapmayı planladıkları toplantıya Urfa’dan Mersin’e kadar Anadolu’daki birlik başkanlarının geniş katılım göstereceğini aktardı.

“Eğer iş bırakacağımız kesinleşir, 2 Eylül’de bu kararı duyurursak bir hafta içinde greve çıkmış oluruz” diyen Tellioğlu, “Tüm detaylarını o gün birlik başkanlarımızla duyurmuş oluruz. Grev süresi 15 gün de olabilir, 45 güne de çıkabilir” diye konuştu.

İnşaat sektöründen grev açıklaması!

TMB: BİZİM İŞ DURDURMA İMKÂNIMIZ YOK

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı (TMB) Erdal Eren ise, konuya ilişkin açıklamasında “Bizim boykot etmek, iş durdurmak gibi bir imkânımız yok. Çünkü karayolu ya da baraj gibi kamuyla ilgili sözleşmelerimizi durduramayız” şeklinde konuştu.

İMKON Başkanı Tellioğlu, uğruna greve çıkmayı planladıklarını açıkladığı çimento fiyatlarındaki senelik yükselişlerin yüzde 200’e ulaştığına dikkat çekerek, TMB Başkanı Eren ise çimento fiyatlarındaki son 15 aylık artışın yüzde 85 olduğuna dikkat çekti.

Maliyetlerdeki yükseliş sebebiyle kamu yatırımı gerçekleştiren müteahhitlerin oldukça zor durumda olduğuna vurgulayan Eren, bu sorunları ilgili bakanlık ile paylaştıklarını belirtti.

İnşaat sektöründen grev açıklaması!

KAMU MÜTEAHHİTLERİ KARARNAME BEKLİYOR

İMKON, çimento fiyatlarındaki artışların çözülmesini talep ederken, TMB ise kamu müteahhitlerinin fiilen kullandığı malzemelerin fiyatlarındaki ciddi artışlarla ilgili fiyat farkı ödemesini öngörecek bir ‘fiyat farkı kararnamesi’ istiyor.

“Bizim ağırlıklı olarak sözleşmelerde uygulanan yıl içindeki fiyat farkları, sözleşme tarihinden itibaren TÜİK endekslerine dayalı” diye konuşan Eren, şunları kaydetti:

“Ocak 2020-Temmuz 2021 aralığında demirde yüzde 138, çimentoda yüzde 85’lik bir artış yaşandı. Halbuki bizim sözleşmelerimizde uygulanan genel endeks yüzde 54’lük bir artış öngörüyor. Sahadaki ciddi maliyet artışları ile sözleşmedeki oran arasında büyük bir fark oluştu. Hükümetimizden, ilgili bakanlıklardan aradaki bu farkı kompanse edecek bir fiyat farkı kararnamesi talebimiz oldu. Kamu İhale Kurumu’na da müracaat ettik. Biz bunu takip ediyoruz.”

İnşaat malzemelerinde zam fırtınası!

İnşaat sektöründe zam artışları gündemde!


Geri Dön