Hüseyin Bilmaç: İnşaat sektörünün görünümü olumlu değil!
İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, "Ekonominin can damarı olan inşaat sektörümüzün son dönemdeki görünümü olumlu değil. Sektörde bir ivme kaybı var" dedi.
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Hüseyin Bilmaç, ekonominin can damarı olan inşaat sektörünün son dönemdeki görünümünün olumlu olmadığını belirterek, "Sektörde bir ivme kaybı var. 2009 yılında gördüğümüz negatif gelişme dönemlerinden bu yana ilk defa sektör sıfırlı büyümelere yaklaştı" dedi.
TOBB Plaza’da İMSAD’ın düzenlediği yılın üçüncü Ekonomi Toplantısı’nda "Türk İnşaat Sektörünün Geleceği ve Sürdürülebilir Binalar" konusu ele alındı.
Toplantıda konuşan Bilmaç, TUİK’in dün açıkladığı 2012 yılı 2. çeyrek büyüme verilerinde yer alan inşaat sektörüyle ilgili rakamlara dikkati çekerek, "Ekonominin can damarı olan inşaat sektörümüzün son dönemdeki görünümü olumlu değil. Sektörde bir ivme kaybı var" diye konuştu.
Bilmaç, dün açıklanan 2012 yılı 2. Çeyrek TUİK verilerine göre Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) gelişme hızında yüzde 2,9 oranında artış yaşandığını, aynı dönemde inşaat sektörünün ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 oranında bir büyüme gerçekleştirdiğini anımsattı.
Bu rakamlara göre 2012 yılı ilk 6 ayı sonunda GSYİH’da yüzde 3,1, inşaat sektöründe yüzde 1,5 büyüme gerçekleştiğini hatırlatan Bilmaç, "Kısacası 2009 yılında gördüğümüz negatif gelişme dönemlerinden bu yana ilk defa sektör sıfırlı büyümelere yaklaştı" dedi.
"1. çeyrekte özel sektör yatırımları 2. çeyreğe göre iki kat daha fazla"
Bilmaç, bu yıl yüzde 4 büyümesi öngörülen Türkiye’de inşaat sektörü büyüme beklentilerini yüzde 7 civarında belirlediklerini ifade ederek, "Ancak genel büyümenin yüzde 3’ü aşmaması durumuna uygun olarak görünen o ki sektörel büyümemizi de eksi yönde revize etmemiz gerekecek" yorumunu yaptı.
Sektördeki büyümenin beklentilerin altında kalmasının nedeni olarak yatırım yapma eğiliminin yılın ikinci çeyreğinde de düşük seyretmesini gösteren Bilmaç, "1. çeyrekte özel sektör yatırımları 2. çeyreğe göre iki kat daha fazla. Bireylerin harcama ve yatırım yapma eğiliminin yılın 2. çeyreğinde zayıf seyretmesi de inşaat sektörünün güç kaybetmesinde etkili oldu" diye konuştu.
"Yeşil kalkınma stratejisi
Bilmaç, inşaat malzemeleri ihracatı konusuna değinerek, "Haziran 2012’de gerçekleşen toplam ihracatın yüzde 13,1’i inşaat malzemelerine ait. Buna karşın sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 247. Toplam 1 milyar 726 milyon dolarla inşaat malzemesi Haziran ayında ihracatta liderliğini korudu" dedi.
"Yeşil kalkınma" stratejisinin önemini vurgulayan Bilmaç, "Eğer yeşil binalardan, yeşil kalkınma stratejilerinden, geleceğin binalarından konuşuyorsak ve ileride sıfır enerjili binalardan da bahsedeceksek inşaat sektörünün bu değişim, dönüşüm ve devamlılığa kendini çok hızlı adapte etmedeki öncülüğü önemli nedenlerden biridir. ’Sürdürülebilirlik’ başlığının her yönüyle ulusal ve uluslararası lider isimler tarafından masaya yatırılacağı 4. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi 13 Kasım’da gerçekleştirilecek" bilgisini verdi.
2013’de büyümeyi yüzde 5’in üzerine çıkarmamak, doğru bir strateji"
İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin de inşaat sektöründe bir ivme kaybı olduğunu ve ikinci 6 ayda sektördeki gelişimin ekonomideki gelişime bağlı olduğunu belirterek, "2. çeyrek büyüme sonuçlarının açıklandığı bugünlerde yumuşak inişin sonunun gelip gelmediğini merak ediyoruz. Küresel ekonomide zaten var olan risklere yenileri de eklenebilir mi hep beraber göreceğiz" dedi.
Alkin ayrıca ekonomik büyümeye de dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Bölgemizdeki Suriye ve terör gerginliği dikkate alındığında ve küresel ekonomik belirsizlikle ilgili dağılmışlık hesaba katıldığında, Türkiye’nin 2012 yılını yüzde 4’ün altında, hatta belki de yüzde 3’e yakın bir ekonomik büyüme ile tamamlaması kaçınılmaz gözüküyor. Bu temel risklerin ışığında, 2013 için de büyümeyi yüzde 5’in üzerine çıkarmamak, doğru bir strateji olarak tartışılabilir."
Alkin, Türkiye’nin bu zorlu tabloya rağmen, büyüme, enflasyon, bütçe, cari açık gibi temel makro göstergeleri dengeli yönettiği takdirde, bu zorlu etabın bonusu olarak "yatırım yapılabilir" ülke notu kazanacağını kaydetti.
-"Binaları iyileştirmek, HES yatırımı yapmaktan 6,6 kat daha verimli"
Soyak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Emre Çamlıbel ise, Türkiye’de binalarda enerji verimliliği konusunda son yıllarda atılan adımların umut verici olduğunu, yeni yürürlüğe giren "Enerji Verimliliği Strateji Belgesi 2012-2023"te de yapı stokunun belli bir kısmının sürdürülebilir yapı haline getirilmesinin hedeflendiğini vurguladı.
Çamlıbel, Türkiye’de hala mantolaması olmayan büyük bir bina stoku varken sadece mevcut binaların kimliklendirilmesinin yetmediğini, yaptırımların da olması gerektiğini anlatarak, şöyle söyledi:
"Yaptığımız çalışmalar sonucunda gördük ki, mevcut binaları iyileştirmek, yeni bir HES yatırımı yapmaktan 6,6 kat daha verimli. Türkiye’de bundan sonra yapılacak konutların tamamı yeşil bina olarak yapılsa, 2023 yılında toplam tasarruf 25 milyar dolar olur. Yeşil bina yapmanın ehemmiyeti bu kadar açık ortada iken, gayrimenkul geliştiricileri yeşil bina yapımı ile ilgili yeni binaları mı yeşil yapalım eskileri mi yapalım sorularını gündeme getirirken, yatırımcıların gündeminde de ticari binaları mı konutları mı yeşil yapalım soruları yer alıyor."
"Yeşil binalara kredi, KDV ve emlak vergisi kolaylığı sağlanmalı"
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur da, yeşil binaların değerlemesi, yeşil krediler ve devletin rolü konularına değinerek, gayrimenkul sektörünün değer tablosunda yeşil olan ve olmayan binaların ayrı liglerde değerlendirilmeleri gerektiğini dile getirdi.
Sur, SPK’nın da gayrimenkul değerlemelerinde, yeşil bina belgeli binaların daha değerli olarak nitelendirilmesi için çalışma yürütmesi gerektiğini vurgulayarak, ayrıca yeşil bina yatırımcısı için uygun kredi koşulları ve faiz oranı ve kredi indirimlerinin sağlanması gerektiğinin de altını çizdi.
Devletin sürdürülebilirlik konusunda öncü rolü üstlenmesi gerektiğini belirten Sur, "Tüm yeşil uygulamalara teşvikler verilmeli, yeşil binalara KDV ve emlak vergisi indirimleri yapılmalı" dedi.
AA