18 / 11 / 2024

İnşaat sektörünün gündemi iklim krizi olacak!

İnşaat sektörünün gündemi iklim krizi olacak!

İklim krizi için çözüm ve önerilerini anlatan Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yapılacak yatırımları anlattı. 




Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, iklim krizi için yapılacak çalışmaları anlattı. Para Dergisi'nde yer alan habere göre; Bakan  Kurum, “Yeşil Kalkınma Devrimini” Bakanlığın tüm çalışmalarının odağına yerleştirerek, “iklim krizinin” çözümünde öncü ve etkin bir rol üstlenmekte kararlı olduklarını söyledi. “Yeşil Kalkınma Devriminin” yeşil ekonomi, yeşil büyüme, sürdürülebilir üretim, bilinçli tüketim, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir tarımı merkeze koyan bir anlayış olduğunu dile getiren Kurum, bu anlayış çerçevesinde gelir artışı, ekonomik gelişme, istihdam ve refah seviyesinin yükseltilmesinin temel hedef olduğunu söyledi. Kurum, sürece olumlu katkı sunacak bütün enstrümanları kullanacaklarının altını çizdi.

İnşaat sektörünün gündemi iklim krizi olacak!

“Yeşil Kalkınma Çevre, Şehircilik Devriminin” somut adımlarından biri olarak ve iklim uluslararası kuruluşlarla yapılan görüşmeler Değişikliği sonucunda Türkiye'ye 3 milyar 157 milyon  dolarlık finansmanı sağladıklarını söyleyen Kurum, “Bu kaynağı yeşil üretim için üç sene içinde enerji, tarım, ulaşım, inşaat, çevre ve Şehircilik sektörlerinde kullanacağız. Bu finansmanın, ekonominin yeşil dönüşümünde ve iklim mücadelemizde kaldıraç etkisi yapmasını, finansal değerinin beş katı değerinde proje üretmesini sağlayacağını değerlendiriyor ve bu konuda adımlar atıyoruz. Hep birlikte; 2023'e kadar, yenilikçi yatırımları daha da hızlandıracağız. Yeni şartlara uygun mekânsal planlamalar yapacağız. Yeni hizmet alanları oluşturacağız. İklim ve çevre dostu yatırımlar ile yenilenebilir enerji projelerinin sayısını, çeşidini artıracağız” dedi.

YENİLİKÇİ YATIRIMLARI HIZLANDIRACAĞIZ"

Bakan Kurum Bakanlığının öncelikli gündem maddelerini ve yatırımlarını anlattı. Kurum, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu'nda dünya kamuoyuna ilan ettiği Paris İklim Anlaşması'na taraf olma kararıyla beraber Türkiye'nin hem küresel hem yerel düzeyde eyleme geçerek “iklim değişikliği ile mücadele” hedefine yoğunlaştığını söyledi. İşe ilk olarak Bakanlığın faaliyet kapsamını yetki alanını genişletmek ve iklim değişikliği görevine atfen isim değişikliğine gidildiğini söyleyen Kurum, “Yeni hedeflerimiz doğrultusunda Bakanlığımız, yeni bir uzun vadeli strateji ve eylemcilik planı hazırlıyor. Eylem planımızın ana başlıkları 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi, Yeşil Kalkınma Devrimi, İklim Değişikliğiyle Mücadele ve Yeşil Dönüşüm Ekonomisi olacak” diye konuştu.

Bugüne kadar “Yeşil Kalkınma Devriminin” ekonomik ve sosyal alanda sürdürülebilir başarı sağlaması e ve için Emine Erdoğan'ın himayelerinde “Sıfır Atık” sistemini uyguladıklarını ve yaygınlaştırmak adına çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Kurum, “Bakanlık olarak şu ana kadar 122 bin kurum  binasında “Sıfır Atık’ sistemini uyguluyoruz. Yüzde 13 olan geri kasal zanım oranımızı yüzde 23'e çıkardık. 30 milyar TL'lik ekonomik ve kazanç sağladık” dedi.  2022 yılında "önleme, temizleme ve koruma" anlayışıyla Depozito İade Sistemi'ni uygulamaya sokacaklarını vurgulayan Kurum, bu sistemle atık limitini düşürmeyi ve geri kazanım oranını arttırmayı amaçladıklarını, ekonomi ve istihdam alanında da ülkeye katkı yapmayı hedeflediklerini aktardı.

İnşaat sektörünün gündemi iklim krizi olacak!

2022 yeniliklerle dolu yıl olacak

Bakanlık olarak 2022'de iklim değişikliği, sıfır atık, depozito, kentsel dönüşüm, sosyal konut, akıllı şehirler, millet bahçeleri, sıfır atık uyumlu sanayi siteleri, bisiklet yolları, kent meydanı, cephe yenileme ve sokak sağlıklaştırma gibi alanlarda çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Özellikle 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma Devrimi hedefleri gerçekleştirmek için üzerimize düşen görevleri yerine getirmek adına gereken bütün adımları atacağız. İstanbul Finans Merkezi'ni 2022'de bitireceğiz. Ankara'da Kızılay ve çevresine değer katacak Saraçoğlu projemizi 2022'de bitirmeyi planlıyoruz. 2022'de evine kavuşmayan tek bir depremzedenin kalmaması da önceliklerimizden. İnşallah 2022 yılı, şehirciliğimize yön verecek bu çevre projeleriyle; iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum, akıllı şehir uygulamaları ve coğrafi veriler, kentsel dönüşüm konularında yeniliklerle dolu bir yıl olacak.

İklim krizi için yapı polisi önerisi!


Geri Dön