22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat şirketi patronları yabancıya gayrimenkul satışını yorumladı!

İnşaat şirketi patronları yabancıya gayrimenkul satışını yorumladı!

Erdoğan Bayraktar, "Mütekabiliyet esasına bakmaksızın yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alabilmesinin önünü açacaklarını" belirterek, yasa tasarısının hazır olduğunu açıkladı. Yabancıya gayrimenkul satışı cari açığa da ilaç olacak




Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, mütekabiliyet esasına bakmaksızın yabancılara gayrimenkul satışının önünü açacaklarını açıkladı. Haber gayrimenkul sektöründe de sevinçle karşılanırken, sektör temsilcileri, 'Tarihi dönüm noktası', 'Müjdeli haber', 'Tarihi karar' değerlendirmelerinde bulundu. Yabancıya gatrimenkul satışı Tüekite ekoomisinin en büyük problemi olarak gösterilen cari açığa da çözüm ömenli bir çözüm olacak. Yabancıya gayrimenkul satışının önündeki engellerin kalkmasıyla, gayrimenkul sektöründeki yaklaşık 2.5 milyar dolar düzeyindeki doğrudan yabancı sermaye girişinin kısa vadede yıllık 5 milyar dolarları bulması öngörülüyor. Geçtiğimiz hafta sonu Kahramanmaraş'tan müjdeyi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Biz mütekabiliyet esasına bakmaksızın yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alabilmesinin önünü çok net bir biçimde açacağız" dedi. Yabancıya gayrimenkul satışı önündeki tüm egellerin kaldırılması için gerekli yasa tasarısını hazırladıklarını açıklayan Erdoğan Bayraktar, "Önümüzdeki günlerde bunu kabinemize getireceğiz. Kabinemizden de bunu Meclis'imize de tasarı olarak sunacağız" diye konuştu.

ÜLKE MENFAATİ DİKKATE ALINACAK
Gelişmiş ülkelere baktıklarında mütekabiliyt diye bir şeyin olmadığını vurgulayan Bayraktar, "Gelsin alsın, yeterki alsın. Eğer yabancı kurum, kuruluş büyük arazi alma noktasında başka türlü emellerle bunu yapıyorsa, buna ilişkin tedbirleri de koyacağız. Askeri, güvenlik, milli strateji bakımından eğer satmamız gereken araziler varsa, bunları satmayacağız. Ama kat irtifakı, kat mülkiyeti bulunan, daire bazında, parsel bazında veya yatırım için ülkemize istihdam sağlayacak, burada kaliteyi, ihracatı artıracak yatırımlar için satışların önündeki engelleri kaldıracağız. Çanakkaleden tutun İskenderun Körfezi'ne kadar, İçanadolu'nun sağlık ve turizm bakımından Kahramanmaraş gibi Nevşehir gibi illerimizde gelip daire, mülk, işyeri, ev, yazlık almak isteyenlerin önündeki engelleri kaldırıp, satışın önünü açacağız" diye konuştu.

YASA BUGÜN ÇIKSIN YARIN 10 BİN KONUT SATILIR
Türkiye'nin en lüks projelerine imza atan şirket temsilcileri Bakan Bayraktar'ın açıklamalarını 'Tarihi dönüm noktası', 'Müjdeli haber', 'Tarihi karar' değerlendirmeleriyle karşılarken, yeni düzenlemeyle kısa vadede yarısı İstanbul'da olmak üzere Türkiye genelinde Körfez ülkeleri, Arap dünyası, Rusya, Türki cumhuriyetler, İran ve Azerbaycan vatandaşlarına 10 bine yakın konut satılacağı ifade ediliyor. Türkiye, mütekabiliyet nedeniyle yaklaşık 100'e yakın ülke vatandaşına gayrimenkul satışı yapamazken, İran, Azerbaycan, Kazakaistan, Rusya, Suriye, Suudi Arabistan, Yemen gibi bir çok ülkeden aralarında dünyaca ünlü isimlerin de bulunduğu on binlerce kişi Türkiye'den konut almak istiyor. Mütekabiliyet uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte en çok markalı lüks konut projelerinin üretildiği İstanbul piyasasının hareketlenmesi bekleniyor. Özellikle, mütekabiliyet engeline takılan Azeriler, kazaklar, körfez ve arap ülkelerinin vatandaşları İstanbul'un merkezi lokasyonlarında deniz gören ve manzaralı lüks projelere ilgi gösteriyor.

89 ÜLKEYE GAYRİMENKUL SATIŞI YOK
Türk vatandaşlarına gayrimenkul satışı yapmaması nedeniyle Türkiye'nin de ev sahibi olmasına sınırlamalar getirdiği tam 89 ülke bulunuyor. Petrol zenginleri gayrimenkul yatırımı için Türkiye'ye yönelip karşılıklılık nedeniyle eli boş dönerken Fas, Dominik Cumhuriyeti gibi potansiyel olmayan pekçok ülke ile ise böyle bir engel bulunmuyor. Bunun yanı sıra bazı istisnai durumlar da söz konusu. Her ne kadar Yunanistan ile Türkiye arasında mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesinin geçerli olsa da Yunanistan'ın Türklere uyguladığı özel durumdan dolayı iki ülke vatandaşları birbirlerinin sahil şeritlerinde ev sahibi olamıyor.

1-AĞAOĞLU ŞİRKETLER GRUBU BAŞKANI ALİ AĞAOĞLU:
Türkiye için bir dönüm noktası
Dünyanın her yerinde parasını cebine koyan gayrimenkul satın alıyor. Türkiye'nin de paraya ve dövize ihtiyacı var. Türkiyenin büyümesine, cari açığının giderilmesine katkı sağlayacak bir numaralı finansman yabancılara gayrimenkul satışı olacaktır. Yabancıya satışın önündeki engellerin kaldırılacağı haberinin dedikodusu bile piyasayı hareketlendirdi. My World Europe projesinde bir haftada ağırlığı Körfez ülkeleri vatandaşları olmak üzere 187 konut sattık. Önceki gün. My World Europe projesinde Yemen'li bir müşteri ile 33 daire için sözleşme imzaladık. Türkiye orta vade de yabancıya konut satışından 10-20 milyar dolar para kazanır.

2-GYODER BAŞKANI VE YEŞİL GYO GENEL MÜDÜRÜ IŞIK GÖKKAYA:
Türkiye'ye yıllık 5 milyar dolar girecek
Mütekabiliyet nedeniyle yabancıya gayrimenkul satışındaki sınırlamalar, sektörün en önemli sorunuydu. TC kimliği olmayan herkese gayrimenkul satışının önünün açılması gayrimenkul sektöründe doğrudan yatırım tutarını yüzde 100 artıracaktır. 2005-2008 arası gayrimenkul sektöründe doğrudan yatırım tutarı ortala 3 milyar dolardı. 2009'da 1.8 mlyar dolara geriledi. 2010'da 2.5 milyar dolar olan bu rakam 2011 Ocak-Haziran döneminde ise 1.250 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kararın çıkmasıyla birlikte Türkiye'ye gayrimenkul alanında girecek doğrudan yabancı yatırım miktarı 5 milyar dolara çıkacaktır. Bu cari açığın azaltılmasında kalıcı bir finansman anlamına geliyor.

3-DUMANKAYA İNŞAAT YÖNETİM KURULU ÜYESİ ALİ DUMANKAYA:
Türkiye'ye para akışı olacak
Gayrimenkul sektörü açısından çok sevindirici bir haber. Türkiye, bölge ve dünyadaki gelişmeler dikkate alındığında bu karar, Türkiyeye'nin alabileceği en iyi kararlardan bir tanesi. Rusya, Türki cumhuriyetler ve Arap Baharı'nın etkisiyle Kuzey Afrika ülkeleri ile Ortadoğu ülkelerinde yatırım arayışında olan ciddi bir para birikimi var. Bu paranın Türkiye'ye girişi mümkün olacaktır. Kararda Sayın Erdoğan Bayraktar'ın katkısı büyük. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kuruluş olmasının faydalarını görmeye başladık.

4-TORUNLAR GYO YÖNETİM KURULU BAŞKANI AZİZ TORUN:
Satışlarda bölgesel artış olacak
Torunlar GYO olarak da yabancı yatırımcılara gayrimenkul satışı ile ilgili çalışmalarımızı ve portföy çeşitlendirmemiz üzerinde çalışıyoruz. Yasanın yürürlüğe girmesiyle de mevcut projelerimizdeki konut ve ofis satışlarımıza önemli katkısı olacağını düşünüyoruz. Yasanın hayata geçmesinden bir sure sonra bölgesel olarak satışlarda yüzde 10-15 arasında artış yaşanacağını öngörüyoruz.

5-VARLIBAŞ-VARYAP BAŞKANI SÜLEYMAN VARLIBAŞ:
Bayraktar'la, sektör sorunlarını aşacak
Mütekabiliyet gayimenkul sektörünün en büyük sorunlarından birisiydi. SABAH Gazetesi de sektörün temsilcileriyle birlikte konunun tartışılması için yoğun çaba harcadı. Ustaların, işi bilenlerin işin başında olmasının olumlu sonuçlarını alıyoruz. Erdoğan Bayraktar'ın sektörün içinden gelen birisi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı olmasının önemi büyük. Bu sektör ve Türkiye için önemli bir fırsat. Bu dönemde gayrimenkul sektörünün önündeki bir çok engelin aşılacağını düşünüyorum.

6-SİNPAŞ GYO İCRA KURULU BAŞKANI ÖMER FARUK ÇELİK:
Kararı alanlar tarihe geçecek
Yabancıya gayrimenkul satışının önündeki engelleri kaldırmaya yönelik bu kararı alacak olan hükümet de bu karı alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayrak'tar'da Türkiye tarihine altın harflerle geçecektir.Gyrimenkul sektörünün beklediği bu düzenlemeyle birlikte, gerek gayrimenkul sektörü, gerekse Türkiye ekonomisi kazançlı çıkacaktır. Türkiye'nin cari açığının azaltılması noktasında Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye akışının önü açılacaktır.

7-ZORLU HOLDİNG BAŞKANI AHMET NAZİF ZORLU:
Bu kararla Türkiye kazanacak
Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın mütekabiliyet esasına bakılmaksızın yabancılara gayrimenkul satışının önünü açacak düzenlemeyi Meclis'in açılmasıyla birlikte ele alacaklarını açıklaması sektör ve Türkiye için büyük bir müjde. Bu düzenleme geç kalınmış bir düzenleme. Açıkçası sorunun bu kadar yakın zamanda çözüleceğini beklemiyordum. Sayın Bayraktar'a teşekkür ediyorum. Bu kararla birlikte Türkiye kazancak, ülkeye para ve döviz girişi olacak. Gayrimenkul yatırımcısı ürettiği malı satarak, daha büyük yatırımlara yönelebilecek.

8-ARTAŞ İNŞAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI SÜLEYMAN ÇETİNSAYA:
Konut satışlarında yüzde 15'lik artış yaşanır
Başta İstanbul olmak üzere konut satışlarında yüzde 15'lik bir artış yaşanacaktır. İstanbul'da yaklaşık 30 bin civarında devam eden konut projesi bulunuyor. Bu projelerin büyük bölümünden Körfez ülkeleri, arap dünyası ve Türki cumhurüuyetlerden bireysel yatırımcılar konut almak istiyorlar. Yeni düzenlemenin çıkmasıyla birlikte mütekabileyet nedeniyle satş yapılamayan ülke vatandaşlarına ekstra 3-4 bin civarında konut satılabilir.

9-SUR YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALTAN ELMAS:
İlk etapta İstanbul'da 4 bin konut satılır
Körfez, Arap dünyası, Türki cumhuriyetler, Rusya, İran ve Azerbaycan'dan sınırlamalar nedeniyle satışa dönüşmeyen talep var. Özellikle İstanbul'da merkezi lokasyonlarda, deniz gören ve manzaralı projelere yabancı ilgisi olacaktır. İstanbul'da ilk etapta 4 bin civarında yabancıya konut satılacağını öngörüyorum bu da minimum 1 milyar dolarlık satış anlamına geliyor.

10-DUMANKAYA İNŞAAT YÖNETİM KURULU ÜYESİ UĞUR DUMANKAYA:
Konut fiyatları da artabilir
Başlangıçta yabancıya konut satışı sınırlı olacaktır. Ancak firmalar organize bir şekilde yabancıya yönelik pazarlama çalışmalarına ağırlık verecek ve satış rakamları her yıl katlaya katlaya artacaktır. Konuta yabancı talebinin de etkilenmesiyle konut fiyatlarında da artış yaşanacaktır.

11-EGE YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI İNANÇ KABADAYI:
Yurt dışında tanıtım ofisleri açacağız
Ege Yapı Group kısa vadede başta Batışehir projesi olmak üzere toplamda 200'ün üzerinde yabancıya konut satmayı hedefliyor. Yurtdışında irtibat bürolarının ve tanıtım ofislerinin açılması da gündemimizde. Ülke genelinde ise toplam 10 bin rakamına ulaşılabilir. Bunun yanında ofis ve ticari ünite satışlarının da artması beklenmelidir.

12-GÜL İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ GÜL:
Yurtdışına müşterinin ayağına gideceğiz
Mütekabiliyet nedeniyle yabancıya gayrimenkul satışı önündeki engellerin kaldırılmasını yıllardır bekliyorduk. Gül İnşaat olarak 2 yıl önce Azerbaycan'da projelerimizi tanıtımını yapmak için organizasyon yapmıştık. ancak mütekabileyet nedeniyle projelerimize talep olmasına rağmen satış yapamadık. Yasanın çıkmasıyla birlikte, Azerbaycan, körfez ve Arap ülkelerinde müşterilerin ayağına giderek projelerimizi tanıtacağız. Konut üreticileri bu yeni duruma uygun olarak pazarlama stratejilerini yeniden yapılandıracaklar.

13-216 YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI BİLENT DÜNDAR:
Sektör büyümesi ivme kazanacak
Türkiye genelinde yılda ortalama 400 bin adet konut satılıyor. Şu ana kadar izinli olan ülkeler yüzde 10'u teşkil ediyor. Yabancıya 40 bin konut satılıyordu. Şimdi ise yılda minimum 50 bin konut Arap ülkelerinden satış getirir. Yani toplamda Türkiye'de konut satış oranı 90 bini bulur. 10 milyar TL minimum yıllık gelir getirir. Yüzde 15 oranında da 216 Yapı olarak yabancıya konut satarız.

14-ÖZYURTLAR ŞİRKETLER GRUBU BAŞKANI TAMER ÖZYURT
"Yabancıya konut satışı iki kat artar"
Nmerkez projemizden İngiliz konut acentası Knight Knox, 100 stüdyo daireyi satın aldı. Bunun dışında Arap ülkelerinden çok talep alıyoruz. Eğer mütekabiliyet şartı aranmadan satış yapmamızın önü açılırsa yılda 40 bin izinli satışa bir 40 bin daha ekleneceği görüşündeyim. Biz yılda 2 bin konut satıyoruz, düzenlemeyle 200 yabancı müşterimiz olur.

15-SİNPAŞ YAPI GENEL MÜDÜRÜ AHMET ÇELİK:
Antepia'da Suriyeliler için mahalle kurabiliriz
Sınır illerinde, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi metropoller ile Mersin'den Çanakkale'ye kadar kıyı illerinde yabancıya konut satışında rekor artışlar olacaktır. İlk etapta, düzenlemenin yapılmasıyla yarısı İstanbul'da olmak üzere 10 bin civarında yabancıya konut satılacağını düşünüyorum. Bizde Gaziantep'teki Antepia projemizde, Suriye'deki talebi yeniden gözden geçireceğiz ve projede Suriye ile Iraklılar'a yönelik yeni etaplar oluşturabiliriz.

Petrol milyarderi de Hollywood yıldızı da ev alabilecek
Türkiye'de artık birçok ilde en iyi lokasyonlarda milyar dolarlık yatırımlarla lüks konut projeleri yapılıyor. Hepsi yabancı yatırımcıları hedefliyor. Ancak mütekabiliyet nedeniyle yabancılar bu projelerden ev alamıyor. Yasa çıkarsa Rusya'daki veya Arap ülkelerindeki petrol zenginleri de Hollywood yıldızları da Türkiye'ye emlak almaya geldiklerinde eli boş dönmeyecek.

Sabah Emlak


Geri Dön