27 / 04 / 2024

İnşaat taahhüt sözleşmesi nedir?

İnşaat taahhüt sözleşmesi nedir?

Sahibi olduğunuz arsanız üzerinde müteahhit firmaya bedelini ödemek koşuluyla bir inşaat yaptırmak amacındaysanız, müteahhit ile inşaat taahhüt sözleşmesi imzalamanız şart. İnşaat taahhüt sözleşmesi nedir? için haberimize bakın...




İnşaat taahhüt sözleşmesi, arsa sahibinin arsası üzerinde yapılacak inşaatın maliyetlerini karşılaması yoluyla müteahhitle yapılıyor. Bu durumda müteahhit ile arsa sahibi arasında inşaat taahhüt sözleşmesi imzalanıyor. 


Bu modelle arsa sahibi müteahhite arsası üzerinde bedelini ödeyerek inşaat yaptırmış oluyor. Müteahhit ise tasarlanan plan ve projeye uygun bir şekilde inşaatı yapmakla yükümlü oluyor. Yani  müteaahittin inşaatı eksiksiz ve kusursuz olarak yapması şart. 


İnşaat taahhüt sözleşmesiyle müteahhitin uyması gereken diğer bir husus da, söz konusu inşaatı zamanında bitirmek.  


Arsa sahibinin sorumlulukları nelerdir? 

İnşaat taahhüt sözleşmesine göre arsa sahibinin de yüküm ve borçları bulunuyor. Bunlardan ilki, müteahhit tarafından yapılacak inşaatın bedelini ödemek. Bu arsa sahibinin ödemesi gereken bir yükümlülük olarak karşımıza çıkıyor. 


Bedel nasıl belirlenir? 

Peki arsa sahibi tarafından ödenmesi zorunlu olan bu bedel nasıl hesaplanıyor? Hemen yanıtlayalım, söz konusu bu bedel götürü usulüyle belirlenebileceği gibi, müteahhitin inşaat maliyetine belirli bir oranın uygulanması sonucunda hesaplanacak yüklenici karının eklenmesi ile veya inşaat maliyetine sabit bir yüklenici karının eklenmesi ile de belirlenebiliyor. 




 


Geri Dön